Avui ha tingut lloc la primera reunió del Grup de Treball Interdepartamental de Ports segurs al Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència. El grup de treball el presideix el director general de Cooperació al Desenvolupament, Manel Vila, i hi han participat representants dels departaments de Territori i Sostenibilitat, Salut, Treball, Afers Socials i Famílies i Interior.
Comissió Interdepartamental Ports Segurs
El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, ha donat la benvinguda als assistents i ha explicat que històricament “les migracions han estat clau al Mediterrani” i ara és una “obligació moral i política” actuar, veient la inacció dels estats.
 
Reconeix quea Catalunya li falten competències, i que si fos un estat actuarien diferent, però que tot i així “tenim eines i hem de fer tot el possible per garantir que no es perdin més vides”. Bosch ha criticat, però, que tot i que des del Govern de la Generalitat es treballa per oferir ports segurs “no podem oblidar que en aquest moment els estats han evitat que cap vaixell pugui estar fent salvament a la Mediterrània ara mateix”.
 
A la reunió s’han presentat els objectius segons l’acord de Govern aprovat a principis de febrer, a proposta del conseller Bosch, de declarar Catalunya port segur. També s’ha començat a preparar el pla d’actuacions. Així doncs, els ports gestionats pel Govern de la Generalitat s’ofereixen per a l’arribada de vaixells que realitzen tasques de salvament a la Mediterrània.
 
A més del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, formen part del grup de treball els departaments de Territori i Sostenibilitat, que té les competències dels ports gestionats per la Generalitat; Interior, que disposa de la competència de les tasques d’acollida; Salut, que gestionarà l’atenció mèdica de les persones rescatades; i Treball, Afers Socials i Família, que té les competències d’immigració. 
 
El grup de treball també s’ampliarà amb la presència de representants del món institucional i civil com per exemple la Federació Catalana de Municipis o l’Associació Catalana de Municipis que representaran el món local.
Les persones que conformen aquest grup han d’estudiar, establir i impulsar la implementació de les condicions necessàries en els ports per acollir els vaixells que realitzen tasques de salvament a la Mediterrània; coordinar l’assistència per a les persones que són al vaixell; un cop autoritzat el desembarcament per part de les autoritats espanyoles, gestionar també les actuacions per assegurar l’acolliment, així com la col·laboració amb l’Administració General de l’Estat en la gestió de les competències relatives al dret d’asil i l’apatrídia.