• El Departament d’Educació organitza una jornada per donar a conèixer el coneixement i la creativitat que els centres educatius poden aportar a les empreses, entitats i organismes
 
  • Els guanyadors poden veure materialitzats els seus projectes en les empreses on han presentat les seves propostes
f1
Al voltant de 800 alumnes de més 20 escoles d’art i disseny de Catalunya han participat enguany al Talent  creatiu i empresa, un programa d’innovació organitzat pel Departament d’Educació amb l’objectiu d’apropar els coneixements dels alumnes de grau mitjà i superior d’arts plàstiques i disseny a les empreses del sector. El Talent creatiu i empresa recull un seguit de projectes portats a terme de forma conjunta entre les escoles d’art i diferents empreses, institucions i administracions públiques de sectors diversos amb la finalitat de donar resposta a reptes que aquestes institucions formalitzen.
 
Les empreses i institucions participants han elaborat les bases dels seus projectes a partir dels quals els alumnes de les escoles d’art en construeixen la resposta amb el suport del professorat . Es pretén posar en contacte escoles d’art amb empreses i institucions per tal de desenvolupar reptes reals de col·laboració i fer-ne el seguiment durant 6 mesos mitjançant trobades presencials i telemàtiques, per arribar a obtenir un projecte final  amb les característiques  concretes demandades per l’empresa o institució.
f2
Jornada de cloenda amb 28 projectes finalistes
 
La jornada de cloenda permet que els alumnes guanyadors puguin exposar davant del públic assistent el seu projecte relacionat amb una empresa o institució concreta.
 
Els guanyadors poden veure materialitzats els seus projectes en les empreses on han presentat les seves propostes, fet que posa de manifest que el programa pot suposar una oportunitat per a molts dels alumnes, ja sigui en termes d’inserció laboral com en els coneixements que poden adquirir sobre el món empresarial.
 
Alguns dels exemples de projectes que es presentaran són per exemple, de l’alumne Adrià Sentís (EA Móra la Nova) amb la tassa Tegust per  a l’empresa Ceràmiques Marcó: Creació d’una “tassa” amb capacitat d’uns 300 CC per ser utilitzada per tes o infusions. Es busca el disseny d’un recipient ceràmic i/o de vidre que millori els existents. Pot ser sense l’ansa convencional o altres elements diferenciadors però, a més, hauria de solucionar un problema detectat: l’inconvenient que té el consumidor en tocar la “tassa” per la temperatura que agafa quan s’ha preparat el te o infusió.
 
El programa, a més, potencia la relació entre les empreses i les escoles d’art i disseny d’arreu del país. Alhora, permet fomentar la formació i actualització dels professors dels centres educatius, mitjançant la transferència de coneixements entre aquests i les empreses, entitats i organismes. Aquest fet promou l'equitat i la qualitat en el sistema educatiu, reflectida en la millora de les competències dels alumnes participants.
f3
Exposició Tradició i Entorn
 
Paral·lelament, el centre comercial de l’Illa Diagonal acollirà per quart any consecutiu una exposició de treballs de les Escoles d’Arts Plàstiques i Disseny. La mostra recull els treballs de diferents escoles d’art en col·laboració amb ajuntaments, associacions i entitats relacionades amb la tradició popular.
 
Les tradicions que queden reflectides a l’exposició són els Caps de cavalls moderns –que acompanyaran als Cavallets cotoners clàssics cedits pel Departament de Cultura-; el Drac de Banyoles; la Processó de Verges; la Dansa de la Mort; l’Elefant Bojum de Rubí; el Cap de Leonardo de Terrassa o la Cuina Pompidor, entre d’altres.
 
 
24 d’abril de 2019