• La necròpsia indica que el cos de l’exemplar, una balena amb bec de Cuvier, o zifi comú, presentava un tall important a la pell i sis costelles trencades, molt probablement per l’impacte d’un vaixell
  • És la tercera vegada que es té constància que aquesta espècie es troba a la costa catalana, les dues anteriors van ser el 2015 a Mataró i a Salou
Cos del zifi aparegut a Tossa.
Cos del zifi aparegut a Tossa.
Els resultats de la necròpsia que ha realitzat el Servei Diagnòstic de Patologia Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), amb la col·laboració de l’IRTA-CReSA, al cos de la balena localitzat la tarda de dijous Sant en una cala del sud de Tossa de Mar (Selva) indiquen que l’exemplar va morir per un fort impacte, molt probablement, d’un vaixell. Segons el responsable de necròpsies de fauna marina protegida Mariano Domingo, investigador de l’IRTA-CReSA i professor del Departament de Sanitat i Anatomia Animals de la UAB, el cos presentava un tall profund a la pell d’uns 25 centímetres i tenia sis costelles trencades.
 
La balena era un exemplar de mascle de zifi comú o balena amb bec de Cuvier (Ziphius cavirostris) de cinc metres i mig de llargada. És una espècie protegida, realment difícil d’observar, pràcticament només a alta mar, i que viu lluny de la costa. De fet, aquesta és la tercera vegada que es té constància que un zífid es troba a les platges catalanes, en aquest cas, arrossegat per la llevantada.
 
45 encallaments el 2018

La Xarxa de Rescat de Fauna Marina (XRFM), del Departament de Territori i Sostenibilitat, va comptabilitzar 45 encallaments de cetacis al litoral de Catalunya durant l’any 2018, mentre que n’havien estat 38 el 2017 i 2016, 37 el 2015, 21 el 2014, 24 el 2013, 62 el 2012, 20 el 2011 i 27 el 2010. Dels 45 del 2018, 40 van arribar morts al litoral i només cinc dofins ratllats (Stenella coeruleoalba), vius, tot i que estaven malalts i van acabar morint a la costa. Dels cetacis que ja van arribar morts, la gran majoria eren també dofins ratllats, sis dofins mulars (Tursiops truncatus) i dos rorquals (Balaenoptera physalus). A nivell comarcal, vuit van arribar al Tarragonès, set a l’Alt Empordà, cinc al Baix Empordà, cinc al Garraf, tres al Baix Llobregat, Barcelonès, Maresme,  Montsià, Baix Camp i Baix Penedès, i dos al Baix Ebre.
 
Restes per a la recerca

La XRFM va coordinar tot l’operatiu de recollida del cos de la balena amb bec de Cuvier a Tossa de Mar. Després de l’avís que va fer el Cos d’Agents Rurals (CAR) el dijous, 18, a la tarda, es va decidir deixar-lo a lloc per causa del mal temps. L’endemà al matí l’onatge l’havia arrossegat fins a la platja de Garbí de Llorell, també a Tossa, un lloc de difícil accés per a un vehicle pesant que s’havia d’endur el cos. Així que es va optar per traslladar-lo fins al port de Blanes amb un vaixell de Salvament Marítim. Des d’allà, dissabte, un camió-grua el va poder traure de l’aigua i dur-lo fins a l’Edifici de Necròpsies de la UAB, a Bellaterra (Cerdanyola del Vallès, Vallès Occidental).
Allà, a banda de realitzar la necròpsia del zifi, li han extret unes vèrtebres que serviran per a la recerca científica. En concret, es traslladaran a mar amb d’altres restes de cetacis, i el Laboratoire d'Ecogéochimie des Environnements Benthiques (LECOB) francès farà el seguiment de com es descomponen restes de grans animals a gran profunditat marina.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 162