· En el marc d’una jornada dins del projecte Biodiversitat Cultivada, reparteix demà planter d’horta d’estiu per iniciar la recuperació de més d’una trentena de varietats tradicionals fora de mercat
· L’objectiu del projecte, en marxa des del 2017, és aprofitar el valor afegit de l’agrobiodiversitat local, perquè es converteixi en un actiu econòmic pel territori
![Imatge Imatge](https://govern.cat/govern/docs/2019/04/25/13/37/f35d9da5-e8ac-4e54-9c5a-f0881690eaa1.png)
El Parc Natural de Montsant distribueix demà planter de varietats agrícoles tradicionals a més d’una vintena d’agricultors de la zona, en una jornada que tindrà lloc a la seu del parc, a la Morera de Montsant, a les 18h, per explicar la feina feta i els reptes de futur del projecte Biodiversitat Cultivada. La finalitat de la jornada és descobrir aquestes varietats hortícoles recuperades i la seva conservació in situ mitjançant el cultiu, la preservació de les llavors, la multiplicació d’aquestes varietats i la necessària consolidació de la xarxa d’agricultors que hi col·laboren.
El projecte, impulsat pel Departament de Territori i Sostenibilitat, compta amb la implicació de la Fundació Miquel Agustí, el Consell Comarcal del Priorat i agricultors de la zona. Es tracta de recuperar varietats d’horta amb més de 30 anys d’història a la zona, i aprofitar el seu valor afegit, com a revulsiu econòmic per al territori. Es tracta d’una de les línies de treball recollides a l’Estratègia Catalana del Patrimoni Natural i la Biodiversitat.
![Imatge Imatge](https://govern.cat/govern/docs/2019/04/25/13/38/54b41b7b-3e2c-4f32-8612-7e1ecd1c7fab.png)
39 varietats d’horta recuperades
En una primera fase es van identificar i recollir gairebé una quarantena de varietats tradicionals de 12 espècies diferents que estaven fora del mercat, després d’un treball de camp per identificar-les, a partir de més d’una cinquantena d’entrevistes amb agricultors de la zona, la majoria majors de 70 anys. Posteriorment, la Fundació Miquel Agustí va ser l’encarregada de dur a terme la caracterització agromorfològica i per paràmetres de qualitat, i la multiplicació de llavors, la qual cosa ha permès la creació d’un reservori de llavors tradicionals amb excedent suficient per ser reintroduides a conreus del Priorat i el Montsant. Aquestes llavors es conserven en condicions òptimes de temperatura i humitat al Banc de Germoplasma de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona.
L’agricultura al Priorat està principalment dominada per cultius llenyosos, com la vinya i l’olivera, mentre que l’horticultura es limita a petits horts domèstics. En aquests horts, les varietats tradicionals han estat substituïdes sovint per varietats modernes més fàcils d’aconseguir.
1