· En el marc d’una jornada dins del projecte Biodiversitat Cultivada, reparteix demà planter d’horta d’estiu per iniciar la recuperació de més d’una trentena de varietats tradicionals fora de mercat
· L’objectiu del projecte, en marxa des del 2017, és aprofitar el valor afegit de l’agrobiodiversitat local, perquè es converteixi en un actiu econòmic pel territori

El Parc Natural de Montsant distribueix demà planter de varietats agrícoles tradicionals a més d’una vintena d’agricultors de la zona, en una jornada que tindrà lloc a la seu del parc, a la Morera de Montsant, a les 18h, per explicar la feina feta i els reptes de futur del projecte Biodiversitat Cultivada. La finalitat de la jornada és descobrir aquestes varietats hortícoles recuperades i la seva conservació in situ mitjançant el cultiu, la preservació de les llavors, la multiplicació d’aquestes varietats i la necessària consolidació de la xarxa d’agricultors que hi col·laboren.
El projecte, impulsat pel Departament de Territori i Sostenibilitat, compta amb la implicació de la Fundació Miquel Agustí, el Consell Comarcal del Priorat i agricultors de la zona. Es tracta de recuperar varietats d’horta amb més de 30 anys d’història a la zona, i aprofitar el seu valor afegit, com a revulsiu econòmic per al territori. Es tracta d’una de les línies de treball recollides a l’Estratègia Catalana del Patrimoni Natural i la Biodiversitat.

39 varietats d’horta recuperades
En una primera fase es van identificar i recollir gairebé una quarantena de varietats tradicionals de 12 espècies diferents que estaven fora del mercat, després d’un treball de camp per identificar-les, a partir de més d’una cinquantena d’entrevistes amb agricultors de la zona, la majoria majors de 70 anys. Posteriorment, la Fundació Miquel Agustí va ser l’encarregada de dur a terme la caracterització agromorfològica i per paràmetres de qualitat, i la multiplicació de llavors, la qual cosa ha permès la creació d’un reservori de llavors tradicionals amb excedent suficient per ser reintroduides a conreus del Priorat i el Montsant. Aquestes llavors es conserven en condicions òptimes de temperatura i humitat al Banc de Germoplasma de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona.
L’agricultura al Priorat està principalment dominada per cultius llenyosos, com la vinya i l’olivera, mentre que l’horticultura es limita a petits horts domèstics. En aquests horts, les varietats tradicionals han estat substituïdes sovint per varietats modernes més fàcils d’aconseguir.



