El conseller Alfred Bosch ha presidit l’acte inaugural de la 14a edició del C’MUN, la simulació d’òrgans de les Nacions Unides per a estudiants universitaris, que s'organitza a Catalunya des de 2006. El C’MUN 2019 compta amb la participació de 250 estudiants universitaris de tot el món, provinents dels cinc continents i de gairebé 50 nacionalitats diferents.
L’acte inaugural de la 14a edició del C’MUN (Catalonia Model United Nations), organitzat per l’Associació per a les Nacions Unides a Espanya (ANUE), ha estat presidit pel conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, la presidenta de l’ANUE, Eulàlia Pascual, i el director del CosmoCaixa i de l’Àrea de Divulgació Científica de la Fundació La Caixa, Jordi Portabella.
El conseller Bosch ha volgut agrair a l’ANUE la seva tasca, que “ajuda Catalunya a augmentar la seva posició internacional en drets humans, cultura de la pau i resolució pacífica de conflictes”.
Bosch s’ha dirigit als estudiants per dir-los que retornin “als valors de Nacions Unides i promoveu-los i defenseu-los arreu”. “És, sens dubte, una enorme tasca: tornar als ideals d’aquells que van fundar Nacions Unides”, ha afegit, “com Roosevelt i Churchill, que després de dues guerres mundials van decidir construir un món de pau”.
El conseller ha destacat que defensar els valors de l’ONU vol dir defensar la democràcia i els drets humans. Ha recordat a l'auditori que són els futurs governants del món, i que han de ser sensats i responsables, no només amb la seva generació, sinó també per aquella que ens ha precedit i que “ha fet un gran esforç per construir el món en què vivim”. “El vostre repte és fer-ho millor que els governants actuals”, els ha dit. “Sigueu les Nacions Unides, sigueu el futur, sigueu el món”, ha esperonat el conseller als participants.
“Interesseu-vos pel lloc on sou ara: Catalunya. Som una societat oberta, un bon lloc per treballar, un país pròsper”, ha explicat Bosch. El conseller també els ha recomanat seguir el consell de pensar globalment i actuar localment.
El Model United Nations (MUN) és una simulació d’òrgans de les Nacions Unides per a estudiants universitaris. En aquests simulacres, celebrats arreu del món, els estudiants es posen en el paper de representants de diferents estats membre de les Nacions Unides o d’altres organismes internacionals intergovernamentals per debatre sobre qüestions relatives a l’agenda política internacional.
Al C’MUN 2019 els comitès que debatran són el Consell de Drets Humans, l’ACNUR, el Consell Europeu, l’OTAN, el Consell de Seguretat de les Nacions Unides i l’Organització de la Cooperació Islàmica (OCI).
Per aquestes simulacions, s’assignen uns temes concrets a unes comissions compostes per uns 50 – 60 estudiants cadascuna d’elles. Els participants debaten sobre les temàtiques assignades durant tres dies, tot reproduint el procés exacte que segueixen els diplomàtics d’aquests organismes per redactar la corresponent resolució. Les resolucions adoptades per aquests comitès són enviades a l’Enviada del Secretari General de Nacions Unides per a Joventut, Jayathma Wickramanayake.
L’ANUE organitza el C’MUN des de l’any 2006 i és un pilar fonamental pels objectius de l’entitat. El C’MUN sempre ha comptat amb la implicació de les institucions catalanes i atrau a centenars d’estudiants d’universitats de tot el món cada any.