La seu de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) de Mas Badia, a La Tallada d’Empordà (Girona), acollirà, el proper 12 de maig, la IX Jornada Tècnica Intercomarcal sobre cultius herbacis.
Els cultius herbacis ocupen una part destacable de la superfície agrària catalana, amb una gran implantació en el territori.
La societat catalana exigeix cada vegada més sistemes de producció sostenibles, amb un ús raonat de les matèries primeres (adobs, productes fitosanitaris, aigua, entre d’altres) que ha de permetre minimitzar els seus possibles impactes negatius. La conjuntura actual és poc favorable per l’agricultor, amb uns preus percebuts per la producció normalment baixos i amb uns costos cada vegada més elevats. El futur dels cultius herbacis depèn en bona part de la capacitat que tinguin els agricultors d’adaptar-se a les demandes de la situació actual.
Aspectes com la reducció de les despeses de la producció, la implementació de sistemes de conreu respectuosos amb els valors naturals,l’obertura de nous mercats, entre d’altres, es preveuen claus. La recerca d’innovacions tècniques que facilitin aconseguir aquests objectius esdevé encara més necessària. La present jornada pretén transferir al sector productor els resultats de la recerca que es realitza en cultius herbacis.
Així, és una excel·lent oportunitat per conèixer i veure a camp les noves varietats, propostes per un ús més sostenible dels fertilitzants, noves possibilitats de comercialització (bioenergia, pans amb més valor afegit), entre d’altres.
Durant la Jornada, es podrà conèixer i visitar diversos espais relacionats amb els cultius herbacis. La primera visita es realitzarà sota la visió històrica de les varietats dels cultius herbacis. Seguidament, les visites continuaran amb la presentació d’aquests cultius en nous mercats com pot ser la producció de biomassa. Finalment, la jornada permetrà conèixer més en profunditat els elements emprats per a l’adobament d’aquesta tipologia de cultiu.
Així, l’espai amb l’epígraf ‘Material vegetal de cereal d’hivern – El passat i el present de les varietats’ s’estructura en quatre punts: la història del blat fariner, de l’edat antiga a avui dia. Varietats antigues i velles; blat fariner de cicle curt: ordi de primavera; i triticale i civada.
L’espai ‘Pensant en el futur dels cereals: producció sostenible i nous mercats – Nous reptes davant d’una societat més exigent’ aborda en cinc punts el ccondicionament del gra de cereal per a la sembra; la resistència varietal a les malalties foliars en blat fariner, ordi i triticale, per una protecció més sostenible; la fabricació de pa amb valor afegit. Flequers artesans de les comarques gironines; triticale, sègol i civada per a la producció de biomassa; i sostenibilitat i qualitat dels cereals d’hivern com a cultius energètics.
El tercer espai està dedicat a la ‘Fertilització dels cultius herbacis - Com adobem els cereals?’, i consta de cinc punts centrats en: ús i característiques dels fertilitzants orgànics; tipologia i formes d’acció dels adobs minerals; aspectes econòmics de la fertilització; eines per la diagnosi de l’estat nutricional del conreu i la mesura del contingut en nutrients dels fertilitzants; i maquinària per a l’aplicació de dejeccions ramaderes.
Per a més informació, es pot contactar amb el senyor Jordi Fenollar, al telèfon: 933 046 729 o a l'e-mail: stt.dar@gencat.cat , així com també amb l’IRTA de Mas Badia, al telèfon: 972 78 02 75.
28 abril de 2010



