Acció Exterior i Govern Obert

HC Bosch al Parlament de Catalunya

El conseller Bosch insisteix al govern espanyol que aturi la venda d'armes a l'Aràbia Saudita

El conseller ha enviat una carta a sis ministeris del govern espanyol arran d'una resolució aprovada al Parlament de Catalunya

query_builder   3 maig 2019 12:34

event_note Nota de premsa

El conseller Bosch insisteix al govern espanyol que aturi la venda d'armes a l'Aràbia Saudita

El conseller ha enviat una carta a sis ministeris del govern espanyol arran d'una resolució aprovada al Parlament de Catalunya

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, ha tornat a reclamar al govern espanyol aturar totalment la venda d’armes a l'Aràbia Saudita.
HC Bosch al Parlament de Catalunya

Per Bosch, “és injustificable que encara no s’hagi interromput la transferència d’armament” i ha demanat “un compromís clar i ferm amb la defensa dels drets humans”. El conseller ha recordat que l’Estat espanyol és el quart proveïdor d’armes a aquest país, segons un informe de l’Institut Internacional d’Estudis per a la Pau d’Estocolm.

Precisament, el conseller Bosch va enviar fa unes setmanes una carta a diferents ministeris del govern espanyol arran d’una moció del Parlament de Catalunya que instava el Govern a “realitzar les gestions oportunes davant del govern espanyol” amb l’objectiu de suspendre la venda d’armes. La carta del conseller alerta que “les exportacions a l'Aràbia Saudita podrien ser utilitzades en el conflicte del Iemen” i que aquest armament “podria ser utilitzat per cometre o facilitar violacions greus dels drets humans i del dret internacional humanitari”. El text s’ha enviat a la vicepresidència del govern espanyol, el Ministeri d’Interior, el Ministeri de Defensa, el Ministeri d’Afers Estrangers, el Ministeri d’Hisenda, el Ministeri d’Indústria i Comerç i la Secretaria d’Estat de Comerç.

Bosch es va reunir ahir dijous amb Amnistia Internacional Catalunya, una trobada en la qual l’entitat va presentar les seves línies prioritàries d’actuació i va traslladar al conseller la seva preocupació per aquesta qüestió. Justament, fa uns mesos, Amnistia Internacional i altres organitzacions van denunciar públicament la venda d’armes d’Espanya a l'Aràbia Saudita, i van emplaçar el Govern i el Parlament de Catalunya a mostrar el seu suport a aquesta denúncia.

Vint municipis de tot Catalunya han aprovat una moció reclamant la suspensió de la venda d'armes espanyoles a la coalició saudita que intervé al Iemen. La moció ha estat promoguda per les entitats de la campanya Armes sota Control: Amnistia Internacional, FundiPau, Greenpeace i Oxfam Intermón.

1  

Imatges

HC Bosch al Parlament

HC Bosch al Parlament 1661