• La matinada de diumenge la temperatura va baixar fins als -10/-12 ºC a 2.500 m d’altitud, amb ratxes de vent de més 100 km/h
  • Dilluns ha glaçat fins a punts del prelitoral i la mínima ha estat rècord de maig a 24 de les 145 estacions que tenen més de 10 anys de dades
 
El vent del nord que ha bufat a Catalunya al llarg del cap de setmana ha provocat una irrupció d’aire força fred per l’època, que la matinada de diumenge va implicar condicions plenament hivernals a l’alta muntanya, amb valors de -10 a -12 ºC a 2.500 m i ratxes de vent de fins a 100 km/h en alguns punts. La nit de diumenge a dilluns, el vent s’ha afeblit a gran part del país, fet que ha permès que la temperatura baixés en picat, amb glaçades molt tardanes en algunes fondalades de l’interior i fins i tot del prelitoral, com és el cas del Gironès.
 
La situació sinòptica que ha provocat aquests valors de temperatura poc habituals al mes de maig és la típica advecció de nord, provocada per la presència d’un anticicló a les illes Britàniques i la formació d’una petita depressió al golf de Gènova. Aquesta configuració es pot distingir en el mapa de pressió en superfície de la matinada de diumenge, a l’esquerra. La imatge de la dreta correspon a la topografia de 850 hPa (uns 1.500 m d’altura), que és una bona referència per veure les característiques tèrmiques de la massa d’aire prop de la superfície. La massa d’aire fred ocupava tot el centre i nord d’Europa, amb una temperatura de fins -2 ºC a aquest nivell al Pirineu, però amb valors clarament superiors a la resta del país, d’uns +4 ºC. La mitjana en aquesta època de l’any és d’uns 8 o 9 ºC al centre de Catalunya.
Mapa SLP
 
Diumenge plenament hivernal a l’alta muntanya
 
Diumenge la temperatura va baixar considerablement al Pirineu, sobretot a l’alta muntanya, amb condicions plenament hivernals durant tota la jornada. Els valors més baixos es van assolir de matinada, quan la temperatura va voltar els -10/-12 ºC a 2.500 m d’altitud, amb vent que en alguns casos va superar els 100 km/h.
 
La mínima de la jornada va ser rècord en un mes de maig a 5 de les 145 estacions de la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques) que tenen més de 10 anys de dades. Són estacions pirinenques, tal com es pot veure representat al mapa de temperatura mínima.
Mapa Rècords TNN 5 de maig
Com a exemple del desconfort que van provocar ahir de matinada el fred i el vent a l’alta muntanya, l’estació de la Tosa d’Alp 2500 (Cerdanya) va mesurar -11,4 ºC de mínima, amb vent mitjà de 90 km/h durant dues hores i una ratxa màxima de 118 km/h, condicions que van provocar un índex de fredor de -25.
 
 
Glaçades fins a punts del prelitoral la matinada de dilluns
 
La nit de diumenge a dilluns el vent s’ha anat afeblint a bona part del país, cosa que ha permès un major refredament nocturn a les zones baixes, amb una mica d’inversió tèrmica i glaçades no només a les valls del Pirineu i Prepirineu, sinó també en algunes fondalades de l’interior (vall del Segre, plana de Vic i sectors del pla de Lleida) i fins i tot del prelitoral (a cavall del Gironès i la Selva).
Mapa Rècords TNN
Algunes estacions situades en fondalades, des del Pirineu fins al prelitoral, no havien enregistrat mai una temperatura tan baixa en un mes de maig. Són 24 de les 145  estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades.
 
Cal destacar els -4,4 ºC de Prades (Baix Camp) o els -4,2 ºC del Pont de Suert (Alta Ribagorça), la mínima més baixa en un mes de maig dels seus 23 anys de dades, superant els -2,9 ºC del 8 de maig de 2004. D’altra banda, en alguns sectors de Ponent ha estat la glaçada més tardana de les últimes dècades. És el cas de Gimenells, a l’oest del Segrià, que avui ha mesurat -0,2 ºC de mínima i en 22 anys de dades no havia mesurat cap glaçada al maig.
 
 
Rècords de temperatura mínima en un mes de maig
 
Així, entre el diumenge 5 i el dilluns 6 de maig, 28 de les 145 estacions de la XEMA que tenen més de 10 anys de dades han mesurat la seva temperatura més baixa en un mes de maig:
Taula rècords
Precedents de fredorades al maig
 
Tot i ser un episodi de fred poc habitual al maig, cal dir que els últims anys n’hem tingut alguns de comparables:
 
-       Fa només un any, els dies 1 i 2 de maig de 2018 vam tenir una fredorada semblant, amb valors lleugerament més alts que els d’ahir a l’alta muntanya, però també amb glaçades en algunes fondalades de l’interior i punts del prelitoral gironí.
 
-       3 anys enrere, l’1 de maig de 2016 vam tenir una irrupció d’aire fred també molt important a l’alta muntanya, amb valors de temperatura que en molts casos van ser lleugerament inferiors als d’ahir.
 
-       Anteriorment, episodis de fred destacats al maig al llarg de les últimes dècades, sempre a principis de mes, van ser els anys 2001, 1997 o 1991.
 
 
6 de maig de 2018

4  

Imatges

Mapa SLP  i T850

Mapa SLP i T850 86

Mapa Rècords TNN_ 5 de maig

Mapa Rècords TNN_ 5 de maig 262

Mapa Rècords TNN 6 de maig

Mapa Rècords TNN 6 de maig 252

Taula Rècords TNN 5 i 6 de maig

Taula Rècords TNN 5 i 6 de maig 87

1  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 683