Delegació a Lleida

La Taula institucional per a l'abordatge de la violència masclista a Lleida actualitza el seu protocol d'actuació

query_builder   7 maig 2019 15:19

event_note Nota de premsa

La Taula institucional per a l'abordatge de la violència masclista a Lleida actualitza el seu protocol d'actuació

El text distingeix específicament les diferents tipologies i formes d’exercir la violència sexual, com ara els assetjaments, les agressions i els abusos sexuals, fins ara contemplats de forma genèrica com a violència sexual
 
La Taula incidirà en la prevenció i conscienciació en els àmbits escolars, ja a partir d’alumnes de 10 anys, i de l’oci nocturn
Reunió Taula
Imatge de la reunió de la Taula institucional, encapçalada per Ramon Farré i Núria Balada
La Taula institucional per a l’abordatge de la violència masclista a Lleida ha actualitzat el Protocol que defineix el model d’intervenció coordinada i les competències dels actors i serveis implicats en l’atenció als casos de violència masclista per tal d’aprofundir en les diferents tipologies i formes d’exercir la violència sexual. D’aquesta manera, el text supera la seva redacció inicial, de l’any 2012, que es referia a la violència sexual d’una forma genèrica que ja no respon a la realitat actual del problema. Així ho han anunciat avui el delegat del Govern, Ramon Farré, i la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Núria Balada, un cop finalitzada la reunió de la Taula institucional.
 
El protocol actualitzat incideix en la distinció dels següents tipus de violències sexuals, fins ara no especificats:
 
· Assetjament sexual: comportament verbal, no verbal o físic no desitjat d’índole sexual que tingui com a objectiu o produeixi l’efecte d’atemptar contra la dignitat de la dona o de crear-li un entorn intimidatori, hostil, degradant, humiliant, ofensiu o molest.
 
· Agressions sexuals: consisteix tant en l’ús de la violència física i sexual com en qualsevol tipus d’intimidació exercida contra les dones i les menors d’edat que està determinada per l’ús premeditat del sexe com a arma per a demostrar abús i poder. 
 
· Abusos sexuals: atemptat envers la llibertat sexual de la persona en què no es fa servir la violència o la intimidació però sí l’engany, la coacció o la sorpresa. Pot incloure carícies, proposicions verbals explícites, la penetració oral, anal, vaginal i digital. S’inclouen en aquest apartat els abusos contra les persones que no poden prestar el seu consentiment vàlid per tenir limitada la seva capacitat cognitiva o intel·lectual (menors, malalts psíquics, persones amb discapacitats intel·lectuals, sospita d’una agressió sexual facilitada per drogues).
 
Major prevenció en l’àmbit escolar i el de l’oci nocturn
 
Ramon Farré ha explicat que la Taula institucional ha acordat intensificar l’acció preventiva i de conscienciació en diversos àmbits. L’escolar n’és un, molt vinculat amb l’ús de les xarxes socials, sobre els quals els Mossos d’Esquadra ja hi estan treballant des de fa anys mitjançant sessions informatives per a l’alumnat i pares i mares als centres docents. En aquest sentit, el delegat del Govern ha avançat que les accions de formació sobre les violències sexuals s’estendran fins als alumnes de 10 anys, perquè ja des d’edats primerenques els nens i nenes aprenguin a identificar els comportaments o actituds que poden esdevenir una relació tòxica i no igualitària.
 
Un segon àmbit de prevenció sobre el qual s’insistirà serà el del sector de l’oci nocturn, tant pel que fa a les dones i homes que assisteixen a aquests establiments com pel que fa als que hi treballen. En aquest punt, Núria Balada ha posat l’exemple del protocol recentment aprovat pels departaments de Presidència i d’Interior de prevenció de violència sexual en l’oci nocturn, que, amb la modificació normativa corresponent, preveu sancions administratives per aquells casos de comportaments inadequats, com ara els assetjaments, contra els quals no es poden presentar denúncies penals.
 
A banda de la tipificació de la violència masclista, l’actualització del protocol aprovada avui també preveu una passa endavant quant a la protecció de dades de les víctimes.
 
El 2020 la Taula institucional té previst aprovar un nou protocol per avançar en l’operativitat dels actors i serveis implicats en la lluita contra la violència masclista que la integren.
 
El Protocol per a l’abordatge de la violència masclista a Lleida, a partir del compromís i les aportacions de totes les institucions i els gents implicats, defineix el model d’intervenció i estableix la xarxa de coordinació interprofessional, les competències de cada actor, l’itinerari territorial d’atenció, els estàndards de serveis que determinen els criteris d’actuació que s’han d’aplicar en qualsevol intervenció i la relació de serveis implicats en els casos de violència masclista, siguin quins siguin els àmbits i les formes en què es pot manifestar, amb la intenció de millorar de forma més efectiva en la prevenció, la sensibilització, l’atenció i resposta a les dones, i la seva recuperació i la dels seus fills i filles. L’àmbit d’actuació d’aquest protocol abasta les comarques de les Garrigues, la Noguera, el Pla d’Urgell, la Segarra, el Segrià, el Solsonès i l’Urgell.
 
La Taula institucional per a l’abordatge de la violència masclista a Lleida és el màxim òrgan de representació i decisió en la lluita contra la violència masclista i té l’objectiu de millorar de la resposta a les dones que  travessen aquestes situacions i els seus fills i filles, i l’optimització de recursos. Està integrada per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida, els consells de la plana de Lleida, l’Ajuntament de Lleida, la Fiscalia i l’Audiència Provincial de Lleida, el Col·legi d’Advocats de Lleida, el Col·legi de Periodistes de la demarcació a Lleida, la divisió de Lleida de l’Institut de Medicina Legal i l’Assemblea Territorial de Dones del Camp de Lleida.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia