Acció Exterior i Unió Europea

HC Bosch al Parlament sobre vot pregat

La participació a l'exterior és més baixa que mai, per sota del 8%

Bosch, des del Parlament: "El govern espanyol està fent un sabotatge electoral amb el vot exterior. Exigim acabar amb el vot pregat"

El conseller Bosch ha dit que el Govern no deixarà de pressionar perquè es resolgui aquesta situació "escandalosa"

query_builder   9 maig 2019 13:22

event_note Nota de premsa

La participació a l'exterior és més baixa que mai, per sota del 8%

Bosch, des del Parlament: "El govern espanyol està fent un sabotatge electoral amb el vot exterior. Exigim acabar amb el vot pregat"

El conseller Bosch ha dit que el Govern no deixarà de pressionar perquè es resolgui aquesta situació "escandalosa"

El conseller d'Acció Exterior Alfred Bosch, en una atenció als mitjans des del Parlament de Catalunya, ha denunciat avui la vulneració del dret a vot que pateixen els catalans residents a l’exterior, i ha anunciat que ha enviat una carta al ministre Borrell.
HC Bosch i Sergi Marcén sobre vot pregat Parlament de Catalunya
“És una situació de sabotatge electoral, perquè aquelles persones que tenen el dret a vot arreu del món, a l’exterior, no el poden exercir en condicions”, ha denunciat el conseller, que ha demanat “empara per tots aquests ciutadans i ciutadanes que no se’ls està respectant aquest dret”.
 
Bosch ha explicat que el Govern de Catalunya “ha de defensar els drets de tots els catalans, visquin on visquin i sigui quina sigui la seva opció política”, i això inclou el seu dret a vot i a participar en qualsevol procés polític i electoral.
 
Per això el conseller reclama que es resolgui aquesta “situació gravíssima i escandalosa” al més aviat possible: “Que es contemplin mesures per tal de millorar la gestió d’aquest vot exterior, com ara la introducció del vot electrònic”.
 
La participació a l’exterior ha baixat significativament els darrers anys, per sota del 8% actual, un rècord per exigua. “Es podia participar amb més facilitat i es participava molt més els anys 80 i 90 que ara. I això no és per una manca d’interès en votar, és perquè cada cop la gent troba més dificultats per exercir aquest dret fonamental”, ha assenyalat.
 
Bosch ha assenyalat el vot pregat com una de les causes de la “davallada de la participació”: “el fet que hagis de suplicar perquè et deixin votar ja és un concepte que es fa molt difícil d’entendre”. “Ha de desaparèixer”, ha conclòs.
 
El conseller ha explicat que s’estan recollint totes les denúncies per mitjà de l’Oficina de Drets Civils i Polítics i del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, i que “el primer que hem de fer és explicar-ho, denunciar-ho i pressionar el poders de l’Estat”. “Hem demanat als nostres representants a Madrid que exerceixin aquesta pressió al Congrés i al Senat”, ha anunciat. També ha explicat que el Departament s’està coordinant amb el Síndic de Greuges i li han proposat visitar les delegacions del Govern a recollir els problemes amb què es troben els ciutadans a l’estranger a l’hora de votar.
 
“Avui hem enviat una carta al ministre Borrell explicant-li que aquesta pressió nosaltres la farem sempre que calgui, allà on calgui”, ha dit, i ha afegit que “per això els delegats del Govern de Catalunya han anat a les ambaixades respectives per presentar aquesta mateixa queixa i dir al govern espanyol que no deixarem de pressionar perquè es resolgui aquesta situació”.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia