Direcció General de Comunicació

El Govern commemora el centenari de la vaga de

El Govern commemora el centenari de la vaga de "la Canadenca" posant l'accent en el diàleg social

query_builder   14 maig 2019 14:24

event_note Nota de premsa

El Govern commemora el centenari de la vaga de "la Canadenca" posant l'accent en el diàleg social


 
·       Amb motiu d’aquesta efemèride, l’Executiu impulsarà l’organització d’actes commemoratius posant en relleu els avenços socials i econòmics, els drets laborals i la concertació
 
El Govern donarà suport a la celebració del centenari de la vaga de “la Canadenca” i ja està treballant en l’organització dels actes commemoratius.
 
La vaga de “la Canadenca” de l’any 1919 va tenir una gran transcendència en relació amb com s’entén i com s’han desenvolupat les conquestes dels drets laborals i socials fins a l’actualitat: l’inici d’una vaga per denunciar les dures condicions de treball que patien durant la construcció de la presa i central de Camarasa i que va esdevenir la mobilització sindical més important a l’època. El Govern de l’Estat va mobilitzar l’exèrcit per intentar tornar a produir electricitat, i es van enviar tropes tant a la ciutat de Barcelona com a les centrals productores de Lleida. Els vaguistes empresonats van omplir els vaixells del port de Barcelona però també la Model i el castell de Montjuïc. La no resolució de l’excarceració de les persones va provocar una vaga general i una inestabilitat social que va precedir, fruit del diàleg i negociacions, el reconeixement el 4 d’abril de 1919, de la jornada laboral de vuit hores a Espanya, d’un reconeixement de la capacitat de negociació dels sindicats, la readmissió de les persones acomiadades, l’alliberament de la majoria dels presos i el pacte d’increments salarials.
 
El centenari ens fa ser conscients de la necessitat de revitalitzar el contracte social a partir d’una participació justa en el progrés econòmic. La negociació i la concertació són els marcs que proveeixen un desenvolupament formal dels avenços socials i econòmics, tot tenint present alhora, el pes i la rellevància que actualment té el factor corrector que aporten les tasques i accions inspectores. El diàleg social ha de tenir un paper fonamental en garantir la pertinència d'aquest contracte per afrontar els canvis, si tots els actors del món del treball hi intervenen plenament.
 
La vaga de “la Canadenca” és un exemple de com la solidaritat, la defensa dels drets col·lectius i la concertació fan avançar les societats.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia