Direcció General de Comunicació

El Govern aprova el Pla Interdepartamental de suport a les famílies que preveu una inversió directa d'uns 700 milions d'euros

El Govern aprova el Pla Interdepartamental de suport a les famílies que preveu una inversió directa d'uns 700 milions d'euros

query_builder   14 maig 2019 14:51

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el Pla Interdepartamental de suport a les famílies que preveu una inversió directa d'uns 700 milions d'euros


 
·       Les quatre prioritats estratègiques del Pla són assegurar la cobertura de les necessitats bàsiques, el suport emocional i l’acompanyament al cicle vital, la prevenció i el suport a les famílies amb necessitats especial, així com els usos del temps i la conciliació
 
·       Aquest Pla, el tercer d’aquestes característiques que aprova la Generalitat, recull els programes i les més de 200 actuacions dels departaments en l’àmbit de les famílies
 
El Govern ha aprovat el Pla Interdepartamental de suport a les famílies fins al 2021. Es tracta del tercer Pla d’aquestes característiques que aprova la Generalitat i que recull els programes i les actuacions dels diversos departaments en l’àmbit de les famílies.
 
Aquest nou Pla actualitza el marc referencial de les polítiques familiars a Catalunya i el configura com un document de caràcter estratègic amb la finalitat de donar una nova visió a les polítiques de suport a les famílies adequada a la nova realitat. Pretén que les polítiques de suport a les famílies, integrals, transversals i modernes, siguin capaces de combatre les principals dificultats que viuen actualment tot tipus de famílies. Per això es vol posar en valor a les famílies, com a institució social, com a agent clau a l’hora d’influir en el desenvolupament sa i equilibrat dels seus membres.
 
Els objectius del Pla són els següents:
 
  • Combatre les dificultats de les famílies
  • Posar en valor les famílies com a agent clau en el desenvolupament dels seus membres
  • El treball per a i amb les famílies
  • Una visió a les polítiques de suport adequada a la nostra realitat.
 
Així mateix, es vol continuar treballant en el reconeixement de la gran diversitat social, cultural i de formes familiars existents en el nostre país com són les famílies nombroses, monoparentals i LGBTI i posar especial èmfasi en els àmbits de la prevenció i la promoció. 
 
En aquest sentit, és rellevant que es posa l’accent en les formes de convivència familiar més que en les formes estrictament jurídiques.
 
Font: Generalitat de Catalunya, Pla Interdepartamental de Famílies        
 
 
El Pla Interdepartamental de suport a les famílies, coordinat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, s’estructura en quatre grans línies estratègiques que despleguen vint-i-una prioritats:
 
1.     Assegurar la cobertura de necessitats bàsiques. En aquest sentit, es plantegen les prioritats estratègiques al voltant de l’ocupació i la formació, l’habitatge, la vulnerabilitat social, l’alimentació, els subministraments bàsics, l’educació, la salut, i la mobilitat i gestió dels desplaçaments. Donar cobertura a les necessitats més immediates de les famílies de forma puntual, esdevé doncs una de les línies prioritàries.
 
2.     Suport emocional i acompanyament al cicle vital. Orientació educativa i criança. Les prioritats estratègiques se centren en la necessitat d’acompanyament a les famílies en moments de canvi en el seu cicle vital i suport a la criança i la recuperació dels vincles en tota la seva extensió i amb la comunitat. L’acompanyament emocional i el suport immediat, esdevenen clau per reconstruir els entorns familiars que són els que garanteixen millor el creixement dels seus membres en societat.
 
3.     Prevenció i suport a les famílies amb necessitats especials, centrada en les necessitats especials en relació amb la salut mental i les addiccions, l’autonomia personal, les discapacitats i la dependència, la conflictivitat i la violència intrafamiliar, la violència masclista i la interculturalitat. Aquells entorns familiars vulnerables han de ser part també de les polítiques públiques que desplega la Generalitat, amb equips especialitzats i molt professionalitzats.
 
4.     Usos del temps. S’aborda el foment de la corresponsabilitat, el canvi dels usos del temps en relació amb la conciliació familiar, les cures i el treball, així com també l’accés a la cultura i l’oci familiar.
 
En l’elaboració del Pla, a més de tots els departaments de la Generalitat, també hi han col·laborat les entitats socials i experts que participen en l’Observatori de les Famílies. La tasca compartida ha permès elaborar una diagnosi participativa de les necessitats de les famílies, mentre que la Comissió Interdepartamental ha estimulat la concepció de noves polítiques familiars per part dels diversos departaments del Govern.
 
Així mateix, els treballs de la comissió Interdepartamental han pogut quantificar la inversió global del Govern en polítiques per a famílies de forma que la inversió directa suposarà més de 700 milions d’euros. Tanmateix, per tenir una visió més completa i comparable, cal afegir tot el conjunt de beneficis fiscals, reduccions en la base imposable, deduccions i desgravacions que s’apliquen al tram català de l’IRPF en benefici de les famílies, i que representen 1.254 milions d’euros en conceptes com els infants, progenitors o persones amb discapacitat a càrrec dels contribuents.
Gràfic
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia