Salut

Salut crea una nova eina de verificació ortogràfica de textos mèdics en català

Salut crea una nova eina de verificació ortogràfica de textos mèdics en català

query_builder   21 maig 2019 11:18

event_note Nota de premsa

Salut crea una nova eina de verificació ortogràfica de textos mèdics en català

  • S’ha desenvolupat per a Microsoft Office i també per a programari lliure gràcies a la col·laboració de Softcatalà
Salut crea una nova eina de verificació ortogràfica de textos mèdics en català
El Departament de Salut ha elaborat una nova eina de verificació ortogràfica de textos mèdics en català a partir de tota la terminologia disponible de les ciències de la salut que ha aplegat els darrers anys procedent de diferents fonts terminològiques.
 
Així, a partir d’obres com la Classificació internacional de malalties (CIM-10-MC), el Diccionari enciclopèdic de medicina, els diccionaris del TERMCAT i altres fonts pròpies, Salut ha elaborat un recull de termes mèdics que es pot descarregar en obert com a diccionari que complementa l’eina de correcció de textos en català de Microsoft Office.
 
El nou diccionari de termes mèdics inclou més de 110.000 entrades, flexionades morfològicament, entre les quals hi ha neologismes de l’àmbit de la salut validats pel TERMCAT, sigles, epònims i paraules que s’han actualitzat d’acord amb la normativa ortogràfica aprovada per l’Institut d’Estudis Catalans el 2016. Es tracta, en tots els casos, de termes que els correctors ortogràfics incorporats en els editors de textos no reconeixen com a vàlids.
 
Gràcies a la col·laboració de Softcatalà, el diccionari de termes mèdics també s’ha incorporat a l’eina LanguageTool perquè es pugui utilitzar en el seu corrector ortogràfic i gramatical en línia i també en programari lliure com a extensió de LibreOffice/OpenOffice, Firefox, Chrome, MS Word (Windows), Google Documents o com a corrector de sistema a Android.
 
Aquest nou recurs s’ha concebut com una ajuda per als professionals sanitaris –properament s’incorporarà a les aplicacions utilitzades en el sistema sanitari públic–, però també serà d’utilitat per a divulgadors i periodistes científics, així com traductors i correctors de textos especialitzats de les ciències de la salut.
 
Es preveu actualitzar anualment el diccionari mèdic amb nous termes. També, a través del portal de dades obertes de la Generalitat, s’oferiran els fitxers amb tota la terminologia perquè en puguin fer ús especialment els desenvolupadors d’aplicacions tecnològiques sanitàries i lingüístiques.
 
Per al desenvolupament d’aquesta eina de verificació ortogràfica, a més de la col·laboració de Softcatalà, el Departament de Salut ha tingut el suport de l’Institut d’Estudis Catalans, el TERMCAT, Enciclopèdia Catalana i l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears.
 
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia