Cultura

FOTO

Ep! Escolta i Parla: nou curs oral de català perquè les persones no alfabetitzades aprenguin català

query_builder   24 maig 2019 15:04

event_note Nota de premsa

Ep! Escolta i Parla: nou curs oral de català perquè les persones no alfabetitzades aprenguin català

  • La consellera Vilallonga, en l’acte de presentació del curs, ha defensat el valor de cohesió social de la cultura
  • El curs ha estat pilotat a sis ciutats de Catalunya i el 2020 s’integrarà a l’oferta formativa general dels 22 centres Consorci per a la Normalització Lingüística
 
FOTO
La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, juntament amb la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, ha presentat avui a la Filmoteca de Catalunya el nou curs oral de català Ep! Escolta i Parla, adreçat a persones que no estan alfabetitzades o tenen dificultats amb la llengua escrita com a base per a l’aprenentatge.
 
En la seva intervenció, la consellera de Cultura ha afirmat que “es tracta d’un curs que respon a una directriu que, des del primer fins a l’últim dia en què estigui al capdavant d’aquest Departament, no pararé de defensar. Em refereixo al valor de cohesió social de la cultura”. En aquest sentit, Vilallonga ha manifestat que “cal entendre que aquest curs expressa la nostra voluntat de constituir una societat enfortida democràticament, més lliure i més justa, una societat oberta, que ofereixi drets i oportunitats als seus integrants, i que reconegui a les persones com a tal”.
 
Per la seva banda, Ester Franquesa ha dit que “Catalunya és feta de diversitat, també lingüística. Amb persones de quasi tots els estats del món que tenen unes 300 llengües familiars diverses, i una, la pròpia del país, que no és de circuit tancat i ens cohesiona com a societat diversa”. I ha afegit: “Les llengües sumen. El català va sumant població vinguda de fora que l’ha feta seva. La població creix i la necessitat d’aprenentatge també és ascendent”.
 
La directora general ha explicat que l’Ep! Escolta i Parla està adreçat a persones que no entenen ni parlen català, no alfabetitzades, amb poc bagatge acadèmic, o que coneixen només alfabets diferents del llatí. No es tracta d’un curs de conversa, ni un curs per adquirir fluïdesa oral, amb l’Ep, les persones nouvingudes podran entendre i parlar la llengua en un nivell equiparable al tres mòduls de Bàsic (A2). El curs ha estat pilotat a sis ciutats de Catalunya i el 2020 s’integrarà a l’oferta formativa general dels 22 centres del Consorci per a la Normalització Lingüística.
 
Ep! Escolta i Parla ha estat creat per la Direcció General de Política Lingüística i el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) per donar resposta a l’increment d’aprenents no alfabetitzats o amb dificultats d’aprenentatge que volen aprendre català, però que no poden seguir amb èxit els cursos ordinaris inicials i bàsics que ofereix el CPNL. L’Ep! els proporcionarà una fluïdesa oral equiparable a la que adquireixen els alumnes que completen el nivell bàsic de català (A2).
 
El nou curs, dissenyat amb tècniques educatives pioneres i totalment oral, proposa activitats lúdiques i interactives mitjançant els formats d’àudio, vídeo i imatge que faciliten la fixació d’estructures lingüístiques i conceptes a través de la imitació de situacions quotidianes i reals amb les quals els alumnes se senten identificats. Es planteja així un aprenentatge significatiu i comunicatiu en què l’alumne adquireix els coneixements a través d’experiències vivencials. Cal tenir present que aquests aprenents no poden utilitzar cap llengua escrita com a suport per entendre o documentar el que es treballa a l’aula.
 
Característiques de l’Ep! Escolta i Parla
El curs ha estat creat per un equip de sis experts en formació i elaboració de materials didàctics en l’ensenyament de la llengua catalana per a adults de la Direcció General de Política Lingüística i del Consorci per a la Normalització Lingüística. D’acord amb la durada habitual dels cursos del CPNL, està organitzat en 3 mòduls de 45 hores cadascun. Cada mòdul conté 9 unitats i presenta situacions comunicatives de la vida quotidiana: la identificació personal, la casa, la família, la salut, la feina...
 
En l’Ep! Escolta i Parla no s’utilitza la llengua escrita i es tenen en compte tant les diferents maneres d’aprendre com el fet de vincular emoció i aprenentatge en les més de 300 activitats que integren el curs.
 
S’han creat 7 personatges de ficció que acompanyen l’alumnat al llarg del curs. Alguns d’aquests personatges podrien ser alumnes que en la seva biografia fictícia han passat per l’Ep! Escolta i Parla i que ara fan de guies als nous aprenents.
 
El mètode del curs és viu i dinàmic i es basa en la interacció constant entre els aprenents. El docent potencia un clima de respecte i seguretat que motiva l’aprenent tant a participar en la classe com a usar la llengua catalana fora de l’aula.
 
El 2020 el curs formarà part de l’oferta formativa general de tots els centres del Consorci per a la Normalització Lingüística. Fins al moment ja s’ha pilotat als centres de normalització lingüística de Barcelona; l’Heura de Santa Coloma de Gramenet; Girona; Vallès Oriental; Montserrat i Alt Penedès i el Garraf n’han fet el pilotatge dels dos primers mòduls.
 
Pel que fa als resultats del pilotatge completat del mòdul 1, hi han pres part 165 aprenents. Són persones majoritàriament nouvingudes a Catalunya: el 43,2 % han arribat entre el 2018 i el 2019. Pel que fa a l’edat, la majoria són adults de mitjana edat (el 43,9 % tenen entre 30 i 40 anys) i també joves (el 34,1 % tenen entre 16 i 29 anys). Les dades de procedència revelen que són majoritaris els alumnes d’Àsia i Àfrica (el 89,5 %) que, tradicionalment, eren menys presents als cursos inicials i bàsics de català del CPNL.
 
Pàgina web del curs
 
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia