· El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha estat convidat a assistir a la cimera constitutiva del nou òrgan de govern del programa de Nacions Unides per a les ciutats, que situa la innovació com a tema central d’aquesta primera sessió
· A la trobada s’establiran les noves bases estratègiques del programa ONU-Hàbitat per al període 2020-2025 i es revisarà l’estat d’implementació de la Nova Agenda Urbana, que ha de guiar el desenvolupament urbà sostenible al món i que el Govern adapta mitjançant l’Agenda urbana de Catalunya
· Calvet assistirà a les diverses sessions plenàries, i participarà en la sessió d’alt nivell sobre innovació per a la mobilitat sostenible, així com en dues sessions monogràfiques de debat sobre la gestió de l’aigua i l’enfortiment dels vincles entre territoris urbans i rurals
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha estat convidat a participar, en representació del Govern català, a la primera Assemblea Urbana d’ONU-Hàbitat, el programa de Nacions Unides per als assentaments urbans, que té lloc des d’ahir dilluns, 27 de maig, i fins el proper divendres, 31 de maig, a Nairobi (Kènia).
L’Assemblea Urbana, que es constituirà durant aquesta cimera, és el nou òrgan de govern d’ONU-Hàbitat que substitueix l’anterior consell, més reduït. L’Assemblea estarà integrada pels 193 estats que formen part de l’ONU, si bé també donarà veu a les regions, governs locals, i representants de la ciutadania i del sector privat, entre d’altres.
Alhora, s'espera que aquest nou òrgan de govern adopti resolucions que emmarquin l’agenda global sobre els assentaments humans i la urbanització, i reculli també les principals tendències, normatives i regulacions que impulsen la sostenibilitat en la seva dimensió urbana.
Així mateix, l’Assemblea assessorarà als governs sobre la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), adoptats pels estats membres el 2015 i, en particular, l’ODS 11, sobre ciutats i assentaments humans inclusius, segurs, resistents i sostenibles. Aspira, per tant, a ser un fòrum de representació universal on es discutiran les noves polítiques urbanes, entre elles, l’estat d’elaboració de la Nova Agenda Urbana.
Així, el conseller Calvet assistirà a les diverses sessions del plenari de l’Assemblea Urbana d’ONU-Hàbitat. També participarà dimecres, 29 de maig, a la sessió de debat sobre la gestió adequada de l’aigua, organitzada per l’Aliança Global d’Associacions d’Operadors d’Aigua (GWOPA, per les seves sigles en anglès).
Dijous, 30 de maig, participarà a la sessió d’alt nivell sobre mobilitat urbana innovadora i sostenible organitzada per ONU-Hàbitat, el Programa de Polítiques de Transport d’Àfrica (SSATP) i l’Associació Internacional del Transport Públic (UTIP). El mateix dia també participarà al debat sobre l’enfortiment dels vincles entre territoris urbans i rurals per a la reducció de les desigualtats i la pobresa, organitzada per l’Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO).
Finalment, el mateix dijous es reunirà amb la coordinadora de la divisió de planejament urbanístic i disseny urbà d’ONU-Hàbitat, Shripra Narang Suri. El conseller estarà acompanyat pel secretari d’Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra.
El govern aposta per un nou model urbà
L’ONU va aprovar el 2016 a la cimera de Quito (Equador) la Nova Agenda Urbana (NAU), on es constatava que el món viu un procés d’urbanització irreversible i es proposava una sèrie de principis per guiar el desenvolupament sostenible de les ciutats a escala mundial. El Govern, que hi va assistir mitjançant el llavors conseller de TES, Josep Rull, es va adherir a aquestes iniciatives i es troba en ple procés d’elaboració de l’Agenda urbana de Catalunya, que vol donar resposta als reptes que ha d’afrontar el territori català relacionats amb els assentaments humans.
Cal recordar també que el Departament va signar el 2017 un memoràndum d’entesa amb ONU-Hàbitat per impulsar projectes conjunts de desenvolupament urbà sostenible i resiliència urbana. L’acord permet al Govern i a l’ONU compartir coneixement, proporcionar-se suport mutu i definir programes de cooperació per dur a terme projectes específics. Al mateix temps, garanteix que l’Agenda urbana de Catalunya s’alinea amb els objectius globals de les Nacions Unides.
La urbanització creixent del planeta genera alhora oportunitats i reptes, als quals l’Agenda urbana donarà resposta. Tot i que Catalunya disposa de bons instruments legislatius, que s’han anat adaptant als canvis socials, cal un altre model urbà que doni resposta a les noves tendències que ja són una realitat i que busquen el seu espai en les ciutats. La revolució tecnològica, els nous impactes ambientals i el canvi del model energètic són alguns dels grans impactes que viuen les ciutats.
L’Agenda urbana de Catalunya serà un acord estratègic de país, entre tots els actors que influeixen sobre el territori, per dissenyar els hàbitats urbans del futur tenint en compte aquests impactes. Representa, per tant, una oportunitat per la modernització del país i una contribució a la sostenibilitat del planeta. La presència en aquesta primera Assemblea Urbana d’ONU-Hàbitat permetrà al Departament de TES donar a conèixer l’estat d’elaboració de l’Agenda urbana catalana i, alhora, enriquir-la amb el resultat dels debats i dels projectes que s’exposin a Nairobi.
Procés consensuat i obert a la ciutadania
El Govern parteix de la base que l’Agenda urbana de Catalunya necessita del compromís i la participació de tots els actors que influeixen en el territori. És per això que el novembre passat es va constituir l’Assemblea Urbana de Catalunya, un òrgan adscrit al Departament de Territori i Sostenibilitat, que redactarà i validarà l’Agenda abans que el Govern l’aprovi.
Actualment, l’Assemblea treballa per obtenir una diagnosi de la situació actual, oberta a les aportacions de la ciutadania i dels experts. Recentment s’han obert les inscripcions a les sis sessions de debat presencials que tindran lloc entre el 6 de juny i el 4 de juliol. S’espera que en aquestes jornades participin 100 ponents i prop de 500 actors especialitzats en temes urbans.
1