Justícia, Drets i Memòria

.

Una nova exposició al Memorial narra els abusos del franquisme a Guinea Equatorial

query_builder   29 maig 2019 19:24

event_note Nota de premsa

Una nova exposició al Memorial narra els abusos del franquisme a Guinea Equatorial

.
.
El Memorial Democràtic inaugura aquest divendres 29 de maig l’exposició ‘Guinea, el franquisme colonial’. Es tracta d’una mostra que explica, a partir d’il·lustracions, mapes, fotografies, anotacions manuscrites, cites testimonials i objectes, l’impacte i les conseqüències de la dictadura de Franco en aquesta antiga colònia espanyola a ultramar.
 
El treball contribueix a difondre els efectes de la dominació espanyola sobre Guinea Equatorial i, especialment, sobre la població, les seves formes de vida i de govern. Posa èmfasi en la repressió, la discriminació, els maltractes, les retallades severes de drets o l’explotació econòmica que van patir els guineans.
 
L’exposició està organitzada en 14 panells, amb textos i imatges, que conformen un recorregut històric, cultural, social i econòmic que va des de l’esclat de la guerra al tròpic l’any 1936 fins a la retirada i posterior declaració d’independència de Guinea Equatorial, el 12 d’octubre de 1968.
 
Els diferents panells en desenvolupen les conseqüències per blocs: el falangisme, l’educació, el nacional-catolicisme, l’ocupació i l’autoritarisme, la repressió, l’abús com a sistema, la lluita anticolonial, la política contra el colonialisme, la submissió i el canvi de rumb per les pressions descolonitadores de l’ONU.
 
La inauguració té lloc avui a les 19 h a la seu del Memorial Democràtic, al carrer Peu de la Creu, 4, de Barcelona. Anirà a càrrec de la consellera de Justícia, Ester Capella, la directora general de Memòria Democràtica, Gemma Domènech i el director del Memorial, Jordi Font. Els acompanyarà el comissari, Gustau Nerin, antropòleg i historiador especialitzat en l'estudi del colonialisme espanyol a l'Àfrica. Es podrà visitar fins al 17 de novembre de 2019
 
Un espai de memòria i reconciliació
 
El Memorial Democràtic, que depèn del Departament de Justícia, és un centre d'activitats de commemoració, difusió, formació, assessorament i participació social relatives al coneixement del període de la Segona República, la Guerra Civil, la repressió franquista, l'exili, la deportació, els moviments antifranquistes i de la transició cap a la democràcia.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia