Direcció General de Comunicació

El Govern acorda demanar a la fiscal general de l'Estat que promogui davant del Tribunal Suprem la llibertat immediata dels presos polítics

El Govern acorda demanar a la fiscal general de l'Estat que promogui davant del Tribunal Suprem la llibertat immediata dels presos polítics

query_builder   31 maig 2019 12:47

event_note Nota de premsa

El Govern acorda demanar a la fiscal general de l'Estat que promogui davant del Tribunal Suprem la llibertat immediata dels presos polítics

 
  • També insta al president del Govern espanyol, en compliment de les seves funcions i de forma immediata, que la Fiscalia General de l’Estat i l’advocacia de l’Estat donin compliment efectiu a aquesta demanda
  • L’Executiu ha pres aquests acords després de fer seves les conclusions del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de les Nacions Unides que denuncien la vulneració dels drets humans dels presos polítics i n’exigeix l’alliberament immediat
  • El Govern adverteix l’Estat Espanyol que si no les acata incorrerà en desistiment de les seves obligacions en defensa dels drets humans
  • L’Executiu català també insta Pedro Sánchez a obrir una investigació sobre les circumstàncies de la presó provisional dels presos polítics i adoptar les mesures pertinents contra els responsables de la violació dels seus drets

El Govern, que avui ha celebrat un Consell Executiu extraordinari amb motiu de la comunicació del Grup de Treball sobre Detencions  Arbitràries de les Nacions Unides, ha pres un seguit d’acords per tal que les consideracions fetes per aquest organisme siguin dutes a terme.
 
En primer lloc, el Govern ha acordat prendre coneixement i fer seves les conclusions del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de les Nacions Unides.
 
En segon lloc, acorda fer pública aquesta vulneració dels drets humans dels presos polítics i demanar-ne la llibertat immediata.
 
En tercer lloc, el Govern ha acordat demanar a la Fiscal General de l’Estat, a través del fiscal superior de Catalunya, que promogui davant del Tribunal Suprem, que està enjudiciant l’organització del referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre, la llibertat immediata dels presos polítics i els reconegui el dret efectiu a obtenir una indemnització i altres tipus de reparació, de conformitat amb el dret internacional.
 
En quart lloc, el Govern insta el president del Govern espanyol, en compliment de les seves obligacions i de forma immediata,  a que la Fiscalia de l’Estat i l’advocacia de l’Estat donin compliment efectiu a aquestes demandes.
 
En cinquè lloc, insta el president del Govern espanyol a realitzar una investigació exhaustiva i independent de les circumstancies entorn de la privació arbitrària de la llibertat dels presos polítics, i que adopti les mesures pertinents contra els responsables de la violació dels seus drets.
 
En sisè lloc, el Consell Executiu també ha acordat instar el president del Govern espanyol a difondre la resolució del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de les Nacions Unides per tots els mitjans de comunicació i al més àmpliament possible.
 
Finalment, en setè lloc, s’ha acordat comunicar aquest acord a la ministra de Justícia, d’acord amb el que preveu l’Estatut orgànic del Ministeri Fiscal, als òrgans esmentats i a qui correspongui.
 
El passat dia 27 de maig el Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de les Nacions Unides, òrgan dependent del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides, va fer pública una comunicació on exigia l’alliberament immediat dels presos polítics processats per l’organització del referèndum de l’1 d’octubre.
 
La comunicació argumenta que en el cas dels presos polítics Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart s’han vulnerat diversos articles de la Declaració Universal dels Drets Humans i del Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics i en conseqüència demana al Govern Espanyol que adopti les mesures necessàries per a l’immediat alliberament dels polítics catalans empresonats i emprengui mesures contra els responsables de la violació dels seus drets.
 
El Govern adverteix l’Estat espanyol que està  obligat a complir aquesta demanda, i per tant, procedir a la posada en llibertat immediata dels presos polítics atès que l’incompliment d’aquest dictamen suposaria un desistiment de les seves obligacions com a poder públic en defensa dels drets dels humans.
 
El Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries considera que amb l’empresonament dels polítics i activistes catalans s’han vulnerat drets fonamentals com la llibertat d’expressió, d’opinió i de manifestació, i acusa l’Estat d’utilitzar la privació de llibertat per coaccionar els presos perquè abandonin les seves opinions i l’activitat política. Així mateix, afirma que el referèndum és permès a l’Estat espanyol i considera que les crides a celebrar processos de participació ciutadana són expressions legítimes de l’exercici de llibertat d’opinió i d’expressió.
 
L’informe també considera que no hi ha violència en la conducta dels acusats per demanar el delicte de rebel·lió i posa en dubte la competència del Tribunal Suprem per jutjar l’1-O ja que, d’acord amb la legislació espanyola, s’hauria de jutjar a Catalunya perquè és on han succeït els fets.
 
El Grup de Treball sobre la Detencions Arbitràries és un organisme vinculat a l'Organització de les Nacions Unides i està integrat per experts independents sobre drets humans que investiguen els casos d'arrest i detenció arbitrària que hagin pogut suposar una violació del dret internacional de drets humans. Va ser establert l'any 1991 per l'antiga Comissió de Drets Humans de les Nacions Unides com un dels procediments especials creats per monitorar violacions de drets humans, i es troba actualment en l'àmbit de competència del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia