Foto de l'acte (CAC)
Lliurament dels premis El CAC a l'escola (CAC)
  • La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha presidit aquest matí el lliurament dels XVI Premis el CAC a l’escola que atorga el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC)
 
La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha assegurat avui que l’educació en comunicació audiovisual a les escoles és un “repte i una responsabilitat” que la societat catalana “no pot defugir” si es vol que els alumnes esdevinguin en el futur “ciutadans i ciutadanes de ple dret, conscients dels seus drets i preparats per afrontar els molts reptes que plantegen les societats contemporànies”: “És imprescindible si volem construir un país modern que avanci en el progrés i la justícia socials”, ha manifestat.
 
Budó ha fet aquestes declaracions durant el lliurament dels XVI Premis El CAC a l’escola que atorga el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), un acte que s’ha celebrat aquest matí al CosmoCaixa de Barcelona i que ha conduït la directora del programa InfoK de Televisió de Catalunya, Laia Servera. El Consell de l’Audiovisual de Catalunya convoca anualment aquests guardons amb l’objectiu de potenciar el coneixement del llenguatge audiovisual dels infants i joves, així com fomentar els coneixements i les habilitats de comprensió que els permetin utilitzar amb eficàcia i seguretat els mitjans.
 
Els premis El CAC a l’escola formen part del programa EduCAC, un pla pioner que té la voluntat de proporcionar, fonamentalment a les escoles, però també a les famílies, recursos educatius per fer un ús crític i responsable dels mitjans de comunicació
 
La consellera ha remarcat la “importància” d’aquesta iniciativa com a “factor clau” per assolir “un alt nivell d’alfabetització mediàtica” entre els alumnes i aconseguir que adquireixin “esperit crític” per ”saber destriar la veritat de la mentida” i ser “capaços” de prendre “decisions informades” en l’actual context comunicatiu.
 
Vivim en una societat tecnològica on estem exposats a multitud de pantalles, ja des de ben petits. Les noves generacions són natives digitals i audiovisuals i tenen un accés gairebé il·limitat a tot tipus de continguts i informació. Aquesta exposició constant i l’accessibilitat gairebé universal té avantatges però també presenta certs riscos. Vivim en un context de fake news, manipulació de la informació, rumors, memes, teories conspiratives i ingerències en processos democràtics. Sense la preparació i els coneixements adequats, podem sucumbir-hi”, ha alertat la consellera de la Presidència.
 
En aquest sentit, Budó ha volgut reconèixer la “gran feina” del Consell de l’Audiovisual de Catalunya i la seva “aposta” per l’educació en comunicació audiovisual, especialment en el context actual en què els professionals de la comunicació catalans “són sotmesos a continus atacs”.
 
“Ara que es critica tant els mitjans de comunicació públics i, per tant, el model que funciona i amb èxit des de fa anys a Catalunya, és més necessari que mai fer un reconeixement al treball dels seus professionals. El CAC garanteix la independència, la professionalitat i la imparcialitat de la informació dels mitjans de comunicació públics”, ha destacat.
 
El lliurament de premis ha comptat amb la presència del president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, Roger Loppacher; la vicepresidenta i presidenta en funcions de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Núria Llorach; el secretari de Comunicació del Govern i Mitjans de Comunicació, Antoni Molons; la secretària general del Departament d’Educació, Núria Cuenca; la consellera del CAC i presidenta del jurat, Carme Figueras, i el director de l’àrea d’Acció Comercial i Educativa de la Fundació Bancària La Caixa, entre d’altres autoritats. En aquesta edició s’han atorgat una vintena de premis a alumnes, docents i treballs de recerca.