Direcció General de Comunicació

reforma horària

El Govern aprova un conjunt d'accions i recomanacions per a la racionalització progressiva dels horaris durant aquesta legislatura a l'Administració de la Generalitat

query_builder   4 juny 2019 15:07

event_note Nota de premsa

El Govern aprova un conjunt d'accions i recomanacions per a la racionalització progressiva dels horaris durant aquesta legislatura a l'Administració de la Generalitat

·         L’objectiu és l’adaptació de la Generalitat, com a institució pública, a uns nous hàbits horaris en la línia del compliment de l’Objectiu 2025 del Pacte per a la Reforma Horària
 
·         Destaca el compromís d’adaptar progressivament durant aquesta legislatura els horaris dels actes institucionals i les reunions i no convocar-los més enllà de les 18 hores
El Govern ha aprovat un conjunt de mesures i recomanacions per a la racionalització progressiva dels horaris, en el marc d’aquesta legislatura, de la Generalitat com a institució pública, que també afectin al conjunt del sector públic i de les organitzacions en la línia del compliment de l’Objectiu 2025 del Pacte per a la Reforma Horària. El Govern ha treballat una proposta d’accions i recomanacions per poder adquirir amb la voluntat de contribuir a una organització dels horaris més racional i saludable i d’aquesta manera donar exemple a les altres administracions públiques d’aquest país.
 
Actualment, l’organització dels horaris a Catalunya desplaça fins a dues hores les rutines. El Govern, en un treball conjunt amb l’Associació per a la Iniciativa per a la Reforma Horària, referma la necessitat de sincronitzar els horaris per tal d’equiparar-los amb la majoria de països europeus i iniciar el camí cap a la racionalització dels seus propis horaris donant exemple. En aquest sentit, el Govern ha aprovat reiterar el seu compromís d’estudiar tots els punts proposats del Consell Assessor per a la Reforma Horària i aprovar i implementar progressivament, en el marc d’aquesta legislatura, un document d’accions i recomanacions per a la racionalització dels horaris i usos del temps a l’Administració de la Generalitat. 
 
Aquest document inclou els següents compromisos i recomanacions:
 
1.    Compromís per a una activitat institucional dins dels horaris que recomanen els principis de la Reforma Horària:
·         No convocar els actes públics més enllà de les 18 hores, evitar els sopars de representació institucional a favor dels esmorzars o dinars, i que aquests siguin en horaris racionals i saludables, sent en el cas dels dinars entre les 13.00 h i les 15.00 h.
·         Promoure l’hora de tancament dels edificis públics no més enllà de les 20.00h.
 
2.    Compromís per a una major eficàcia en la gestió del temps de les reunions:
·         No convocar reunions més tard de les 16.00h, amb un acabament no més enllà de les 18.00h.
·         Especificar i respectar l’hora d’inici i d’acabament.
·         Elaborar una guia de bones pràctiques per a una gestió més eficaç en l’organització de les reunions.
·         Facilitar la tecnologia i la cultura organitzativa necessària per tal de realitzar trobades i reunions virtuals.
 
3.    Compromís per promoure hàbits saludables entre les persones treballadores:
·         Impulsar una campanya per fomentar hàbits saludables pel que fa als ritmes circadiaris.
·         Elaborar el document Recomanacions per a l’impuls de la Reforma Horària als serveis públics, tenint en compte alts càrrecs i personal de la Generalitat.
·         Formar en competències relacionades amb la humanització dels horaris i les agendes de càrrecs públics.
·         Impulsar accions de sensibilització i capacitació en la gestió del temps i en l’organització flexible del temps de treball.
·         Garantir el dret a la desconnexió digital en assumptes laborals.
·         Fomentar el teletreball com a sistema d’organització flexible de la jornada laboral entre els perfils professionals adequats.
 
4.    Compromís d’impulsar, a través de la negociació col·lectiva, els principis de la reforma horària d’afectació als empleats i empleades públics.
 
El Pacte per la Reforma Horària i l’Oficina per a la Reforma Horària
 
La Reforma Horària es proposa un canvi en l’organització dels horaris quotidians per tal d’adequar-los a uns estils de vida que afavoreixin el benestar de les persones i la bona convivència. Amb aquest horitzó, el juliol del 2017 es va aprovar el Pacte per a la Reforma Horària amb la signatura de 110 institucions i entitats de Catalunya amb l’objectiu d’aconseguir una racionalització dels horaris al nostre país. Els signants d’aquest Pacte van subscriure la carta de compromisos cap a l’Objectiu 2025, en la qual s’hi inclouen un conjunt de mesures que fan referència al paper de les administracions públiques i als municipis, que aglutinen el 28,7% dels treballadors públics de Catalunya.
 
El passat 29 de gener, el Govern va aprovar la creació de l’Oficina per a la Reforma Horària com a instrument polític adscrit al Departament de la Presidència i amb l’objectiu de coordinar les polítiques de l’Executiu a favor de la racionalització dels horaris i els usos del temps. El 25 de febrer, el Consell Executiu va donar llum verda a la creació de la Comissió Interdepartamental per a la Reforma Horària. El passat 31 de maig es va constituir la Comissió de Seguiment del Pacte que té com a finalitat una nova concertació social, que permeti definir les línies estratègiques amb les entitats participants, i que finalitzi amb l’aprovació aquest desembre d’un Pla de Transició per a la Reforma Horària 2020-2021.
 
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia