Direcció General de Comunicació

conques

El Govern aprova el Pla de seguiment i control de les conques internes catalanes per al període 2019-2024

query_builder   4 juny 2019 15:05

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el Pla de seguiment i control de les conques internes catalanes per al període 2019-2024

·         Es preveuen més de 2.400 punts de control a rius, aqüífers, embasssaments, estanys, zones humides i aigües costaneres, i l’increment de les freqüències de mostreig
 
·         Aquest Pla permet conèixer l’estat de les 383 masses d’aigua de les conques internes i poder definir actuacions i mesures per millorar la seva qualitat
 
·         S’inclou una nova xarxa de control per analitzar l’impacte del canvi climàtic en els rius de les conques internes, i en especial sobre les reserves naturals fluvials
El Govern ha aprovat el Pla de seguiment i control (PSiC) de les masses d’aigua per al període 2019-2024. Cada sis anys, tal i com estableix la Directiva marc de l’aigua europea (DMA), s’ha de dur a terme la revisió dels diferents punts per fer seguiment de la qualitat de les 383 masses d’aigua de les conques internes de Catalunya, amb l’objectiu de calibrar la seva evolució i identificar les actuacions i mesures necessàries per a millorar el seu estat.
 
El Pla aprovat avui preveu més de 2.400 punts de control a rius, aigües subterrànies, embassaments, estanys, zones humides i aigües costaneres, on s’incrementen les freqüències de mostreig respecte de l’actual pla.
 
En relació amb el control de les aigües subterrànies, el Pla de seguiment i control contempla un total de 1.277 punts de control. Mitjançant pous, fonts, piezòmetres i surgències es pretén analitzar l’estat químic i la possible presència de plaguicides, nitrats, salinitat, el control de les zones vulnerables, entre d’altres, així com els nivells piezomètrics. També hi ha diversos punts de control destinats a fer seguiment en zones significatives de captació d’aigua per a l’abastament urbà.
 
El Pla preveu també fer seguiment de l’estat dels rius a través de 364 punts de control per analitzar el seu estat ecològic, els cabals de manteniment, la presència de substàncies prioritàries, el control de sanejament i espècies invasores com el musclo zebrat, entre d’altres.
 
Enguany s’inclou una nova xarxa de control per analitzar l’impacte del canvi climàtic en els rius de les conques internes, i en especial el seu possible efecte sobre les reserves naturals fluvials.
 
La resta de punts de control fixats en el programa estan als embassaments (un total de 23), a estanys (4 punts de control), a zones humides (56) i a les aigües costaneres (711).
 
Tercer pla de seguiment
 
El Pla de seguiment i control per al període comprès entre 2019 i 2024 serà el tercer que entra en vigor a Catalunya des de la implantació de la Directiva marc de l’aigua (DMA). El primer va comprendre el període entre 2007 i 2012, i el segon correspon als anys 2013-2018.
 
El Programa de seguiment i control (PSiC) permet elaborar una diagnosi de l’estat de les masses d’aigua per tal de poder revisar, posteriorment, el Programa de mesures per a la correcta gestió de les aigües i l’assoliment dels objectius de la planificació. Alhora, permet també analitzar l’eficiència de les mesures implementades a partir de l’anàlisi i evolució de l’estat de les masses d’aigua al llarg del temps. És un instrument complementari i fonamental per a la correcta planificació hidrològica i gestió de les masses d’aigua.
 
Tot i que el PSiC de tercer cicle (2019-2024) que ha estat aprovat fa referència a l’àmbit de les conques internes, atenent que és un document que deriva de la planificació hidrològica d’aquest àmbit, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) també duu a terme mostrejos a les masses d’aigua de la part catalana de les conques de l’Ebre i del Xúquer, per tal d’adquirir la informació necessària per avaluar l’estat de les masses d’aigua que, posteriorment, remet a les respectives confederacions hidrogràfiques per a la redacció i revisió dels plans hidrològics de l’Ebre i del Xúquer.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia