• És una projecte que té com a objectiu que els escolars d’entre 12 i 14 anys no fumin
  • Els dos consellers han aplaudit la iniciativa i Vergés ha reiterat que la lluita contra el tabac és una de les prioritats de la Generalitat
El conseller Bargalló i la consellera Vergés lliuren els premis del programa educatiu Classe sense fum 2019
La consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller d’Educació, Josep Bargalló, han participat aquesta tarda en l’acte de lliurament dels premis del programa ‘Classe sense fum 2019’, una iniciativa d’àmbit europeu que persegueix que els adolescents d’entre 12 i 14 anys no fumin o comencin el més tard possible.
 
El projecte s’emmarca en la iniciativa Smoke-free Class, que s’ha validat científicament en diversos estudis epidemiològics i que es realitza a Barcelona des de l’any 1997 i a tot Catalunya des del 2004. En concret, el programa s’ofereix a alumnes del primer cicle d’ESO, perquè entre els 12 i els 14 anys se sol donar el primer contacte amb el tabac. El nombre total d’adolescents que han participat en els premis des que es van estendre arreu del país fa 15 anys frega els 70.000.
 
Durant aquest curs, en què s’ha treballat especialment el tabac de cargolar, han participat gairebé 4.000 alumnes de 147 grups-classe de 32 centres educatius de Catalunya.
 
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha destacat que la lluita contra el tabac és una de les principals prioritats de la Generalitat i ha instat els adolescents a no començar a fumar: “És millor no començar a fumar perquè després és molt complicat deixar-ho”. Vergés ha recordat que en l’últim any hi ha hagut un repunt en el consum del tabac i per aquest motiu el departament impulsarà una llei d’addiccions en què es prohibirà fumar al cotxe o en recintes esportius a l’aire lliure, entre d’altres.També es realitzarà una campanya de prevenció dirigida als joves i que protagonitzarà el jugador de l’NBA, Ricky Rubio, que ha felicitat els participants de Classe sense fum 2019 a través d’un vídeo.
 
De la seva banda, el conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha recordat que anys enrere hi havia professors o alumnes que fumaven a classe o motoristes que anaven sense casc. “Això era és impensable i segur que hi haurà un dia que no caldrà fer Classe sense fum perquè estarem en un altre estadi”.
 
Suport del grup per a un compromís conjunt
El programa es basa en el suport del grup i l’incentiu de la participació en un concurs per tal d’assolir el compromís conjunt de no fumar durant tot el curs escolar. Els docents del centre imparteixen les sessions, fan un seguiment del grup i donen suport a l’alumnat que desenvolupa una activitat creativa que consisteix en l’elaboració d’un vídeo o un cartell amb un missatge orientat a la prevenció del tabaquisme a l’adolescència.
 
L’edat mitjana d’inici del consum diari de tabac al 2016 va ser de 14,6 anys. Per tant, és fonamental realitzar actuacions en aquestes edats. Els grups que completen el programa i es mantenen sense fumar participen en un sorteig per obtenir diversos premis basats en la promoció de l’oci actiu saludable en grup, i un jurat de professionals i un altre d’adolescents distingeixen els millors treballs amb guardons especials. 
 
El programa està coordinat conjuntament per l’Agència de Salut Pública de Catalunya i el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. A la ciutat de Barcelona el coordina l’Agència de Salut Pública de Barcelona, mentre que en implementar-lo arreu del país també hi participen com a entitats patrocinadores i col·laboradores la Direcció General de Joventut del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, l’Associació Espanyola Contra el Càncer-Catalunya contra el Càncer, el Futbol Club Barcelona i la  Fundació “La Caixa”.
 
Per tal de donar suport a les activitats educatives que porta a terme el professorat en el marc del programa, s’han desenvolupat diferents documents, com una Guia didàctica per al professorat o dues unitats didàctiques: una sobre el tabac de cargolar (‘Fumar? Jo no m’hi embolico’) i una publicada enguany sobre tabac i desenvolupament sostenible (‘Fa mal, crema i explota’).
 
El tabaquisme és la primera causa evitable de pèrdua de salut i de mortalitat prematura, que causa cada any més de 9.000 defuncions a Catalunya.
 
La major part de les persones fumadores van iniciar-se en l’ús del tabac a l’adolescència. A Catalunya, el 40% dels escolars de 14 a 18 anys havia fumat alguna vegada i, per tant, la iniciació del tabaquisme a l’adolescència continua sent una preocupació per als professionals i les administracions responsables de l’educació i de la salut pública. També preocupa l’aparició de noves formes de consum de tabac i nicotina, com és el tabac de cargolar i les cigarretes electròniques.
 
Els premis d’enguany
Els consellers Vergés i Bargalló han participat, amb d’altres autoritats, en el lliurament dels premis als grups guanyadors de l’edició 2018-2019, que han estat:
 
·          Premi al millor eslògan
Eslògan: Estima't a tu i oblida't del fum
Col·legi Cor de Maria-Sabastida de Barcelona (2 ESO A)
Premi Visita al Circuit de Catalunya de Montmeló
 
·         Accèssit al millor eslògan seleccionat per jurat jove
Eslògan: La relació més tòxica
Col·legi Joan Roig de Tarragona (2 ESO A)
Bateig de vela al Centre Municipal de Vela de Barcelona
 
·         Premi al millor eslògan seleccionat per jurat jove
Eslògan: No et fumis la vida
Institut Joaquim Rubió i Ors de Sant Boi de Llobregat (1 ESO I)
Bateig de vela al Centre Municipal de Vela de Barcelona
 
·         Premi a la millor activitat creativa
Vídeo: No fumo, que m'arrugo
Institut Pau Vila de Sabadell (2 ESO C)
Estada en un alberg de Joventut
 
·         Premi a la segona millor activitat creativa
Vídeo: Qui consumeix a qui?
Institut Egara de Terrassa (1r ESO D)
Visita Camp Nou Experience: Estadi del Futbol Club Barcelona
 
·         Premis d’Activitats d’Esport i Salut
Lyceé Français de Barcelone (1 ESO 5ème6)
Lleó XIII de Barcelona (1 ESO A)
Escola Goya de Terrassa (2 ESO B)
INS Dr. Puigvert de Barcelona (2 ESO TGPE)
Bateig de vela al Centre Municipal de Vela de Barcelona

2  

Imatges

Moment de l'acte de lliurament dels premis.

Moment de l'acte de lliurament dels premis. 1092

Moment de l'acte.dels premis del programa 'Classe sense fum 2019'

Moment de l'acte.dels premis del programa 'Classe sense fum 2019' 829