Institut Català de les Dones

Jornada de l'ICD

L'ICD ha organitzat una jornada per visibilitzar les estratègies dels homes que treballen per a la igualtat de gènere i contra la violència masclista

query_builder   6 juny 2019 18:33

event_note Nota de premsa

L'ICD ha organitzat una jornada per visibilitzar les estratègies dels homes que treballen per a la igualtat de gènere i contra la violència masclista

La presidenta de l'ICD, Núria Balada, durant la inauguració del curs.
La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Núria Balada, i Lluís Ràfols, cap de Servei de Formació Contínua Professionalitzadora de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya, han inaugurat aquest matí el curs “Les masculinitats davant els reptes dels feministes”.
 
Des de fa dècades els estudis feministes aborden les masculinitats. Davant el repte de la igualtat efectiva de dones i homes i l’erradicació de la violència masclista és imprescindible escoltar la veu els homes que des de l’acadèmia i l’activisme estan treballant en aquest camp dia a dia
 
 
En l’acte d’inauguració, Balada ha explicat que “la nostra societat està marcada per uns models de gènere que responen a una lògica patriarcal. Aquests models conformen uns mandats de gènere i divideixen el món en dones i homes. El gènere no respon a causes biològiques. La ciència avala que el gènere és quelcom que s’aprèn a través de diversos processos de socialització i que mai deixem de construir-nos en el gènere”.
 
La presidenta de l’ICD ha subratllat el fet que “cada dia son més els homes que es posicionen a favor de la igualtat i comencen a pensar què suposen per a ells uns cànons inaccessibles de masculinitat que, quasi mai, poden acomplir. Els homes tenen la responsabilitat, si no l’obligació ètica, de tenir alguna cosa a dir sobre el gènere, sobre la igualtat i les violències masclistes. Maneres de ser homes, per sort, hi ha moltes”.
 
La sessió, adreçada a personal de les administracions públiques que treballa en el disseny de polítiques públiques amb perspectiva de gènere i en els circuits contra la violència masclista, ha tingut per objectiu analitzar les masculinitats per integrar-les en el disseny de les polítiques i conèixer el posicionament d’especialistes i grups d’homes implicats en la igualtat de gènere.
 
En primer lloc, l’escriptora Montserrat Barderi, comissària de l’Any Teresa Pàmies, ha exposat el feminisme d’aquesta escriptora de la qual es compleix enguany el centenari del seu naixement. I ha recordat que Pàmies en el seu llibre “Mascles, no masclistes”, referencia 2 mil homes no masclistes de tota la història i tots els països. I n’ha destacat, entre d’altres la frase: “no cal ser dona per rebutjar el masclisme. Un home pot veure injustícies i fer-se feminista”.
 
Seguidament, Gerard Coll, sociòleg i director del Centre Interdisciplinari Estudis de Gènere de la Universitat de Vic, ha obert la reflexió sobre el procés de construcció de gènere afirmant que “no podem pensar que només té a veure amb el procés de socialització. És més complex. També depèn d’un procés d’identificació que viu cadascú”. Aquest doctor en sociologia que es reivindica feminista alerta també que en avançar cap a “la superació del binarisme home-dona cap els infinits gèneres, cal tenir sempre en compte que els eixos masculí i femení continuen sent fonamentals per veure les desigualtats i el sexisme".
 
Taula rodona
 
Posteriorment ha tingut lloc una taula rodona amb homes activistes i investigadors del gènere. Així, el filòsof i articulista Lionel Delgado, ha abordat el concepte de deconstrucció de la masculinitat, al qual s’ha referit com “eina massa simplificada que pot ajudar a entendre la construcció de la masculinitat però no a solucionar malestars identitaris”.
 
El psicòleg Heinrich Geldschläger, de Conexus, ha manifestat que “el repte dels homes és posicionar-se contra la violència i participar al 50 per cent en els treballs de les cures de les persones”.
 
L’activista feminista trans i formador afectivosexual Teo Pardo ha subratllat el fet que molts joves ataquen actualment el feminisme per sumar punts de masculinitat a l’aula davant d’altres nois. Ha posat l’accent en la importància que “els homes assumeixin la responsabilitat que tenen per acabar amb les complicitats masclistes”. I ha destacat que “cal treballar la masculinitat perquè aquesta és la gran reproductora de violència”.
 
El professor i sociòleg Marcos Pardo de l’Associació Homes en diàleg ha reivindicat que “la nostra societat ha de ser capaç de poder ensenyar masculinitats ètiques i desitjables alhora”.
 
L’Institut Català de les Dones impulsa actuacions formatives en igualtat de gènere i noves masculinitats en el marc del Pla Estratègic de Polítiques d’igualtat de Gènere 2019-2022 i el Pla director de formació sobre aquesta temàtica.

2  

Imatges

La presidenta de l'ICD, Núria Balada, durant la inauguració del curs.

La presidenta de l'ICD, Núria Balada, durant la inauguració del curs. 35

Un moment de les jornades

Un moment de les jornades 45

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia