Recerca i Universitats

Decret preus

El Govern aplica l'equiparació del preu del primer any de màster al del grau per a les titulacions de 180 crèdits

Els primers en beneficiar-se de la mesura són els graduats en Estudis Globals/Global Studies de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) que van iniciar aquesta titulació el curs 2016-17

query_builder   7 juny 2019 16:00

event_note Nota de premsa

El Govern aplica l'equiparació del preu del primer any de màster al del grau per a les titulacions de 180 crèdits

Els primers en beneficiar-se de la mesura són els graduats en Estudis Globals/Global Studies de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) que van iniciar aquesta titulació el curs 2016-17

Decret preus
La proposta de decret de preus públics universitaris per al curs 2019-2020 presentada avui pel Govern a la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) inclou per primera vegada l’equiparació del preu del primer any de màster al del grau per a les titulacions de 180 crèdits. Aquesta mesura dóna així compliment al compromís adquirit pel Govern l’any 2015 que preveia aquesta equiparació de preus per als primers graduats de titulacions de 180 crèdits de les universitats públiques de Catalunya.
Així, els primers estudiants en beneficiar-se d’aquesta novetat seran els graduats en Estudis Globals/Global Studies de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) que van iniciar aquesta titulació de 3 anys el curs 2016-2017. El decret preveu que en el cas dels màsters, per als primers 60 crèdits matriculats per primera vegada, els estudiants hauran d’abonar l’import equivalent al preu establert per al grau en què s’han titulat. Aquest acord tindrà una validesa de 5 anys amb posterioritat a la graduació. 
 
Pel que fa a la resta, el decret preveu les mateixes bonificacions i ajuts que el curs passat. Així, per al curs 2019-2020 els estudiants del tram 0 de renda, que correspon als becaris de règim general del Ministeri, continuaran tenint la gratuïtat total dels estudis de grau.
 
El decret de preus manté una rebaixa del 80% del preu de matrícula per a estudiants de grau amb rendes corresponents al tram 1, i del 70% per a les rendes del tram 2 del sistema de tarifació social. Amb aquest acord de la Junta del CIC
–organisme que integra el Govern i els rectors i els presidents del Consells Socials de les 12 universitats catalanes– es continua potenciant el sistema català de política de preus dels estudis universitaris en funció de la renda familiar amb la finalitat que ningú quedi exclòs de la universitat per motius econòmics.
 
Pel que fa a la resta de trams dels estudis de grau, la Junta del CIC ha ratificat la proposta del Govern que preveu per setè curs consecutiu no aplicar cap actualització al preu dels crèdits de la primera matrícula.
 
 
Cost total dels estudis
El sistema de tarifació social, que es regula a través del decret de preus, permet als estudiants pagar entre un 0% i el 25% del cost de l’estudi. La resta, com a mínim el 75%, va a càrrec del finançament directe de la Generalitat i, per tant, el cost majoritari d’un grau universitari no repercuteix directament en l’estudiant que cursa la titulació.
 
Màsters amb tarifació social
La implantació del sistema de tarifació social en els màsters habilitadors per a l’exercici de professions regulades continua vigent per al curs vinent. Per als estudiants amb nivell de renda situat al tram 1, el descompte es fixa en el 25% del preu del crèdit del màster. Pel tram 2, és del 20%; pel tram 3, del 15%; pel tram 4 del 10%, i, finalment, pel tram 5 del 5%.
 
En el cas dels màsters que no habiliten per a l’exercici d’activitats professionals regulades, continua l’opció que habilita als Consells Socials a aplicar una rebaixa de fins a un 30% sobre el preu del crèdit.
 
Mesures pendents de l’aprovació dels pressupostos
Per tal de garantir l’equitat en l’accés, algunes mesures complementàries estan a l’espera de disponibilitat pressupostària. Entre aquestes, cal destacar la introducció de beques salari, l’equiparació de la totalitat dels màsters universitaris (habilitants i no habilitants) als de grau, i la rebaixa de preus públics per a estudiants de rendes mitjanes. En aquest sentit, el secretari d’Universitats i Recerca, Francesc Xavier Grau, ja va avançar el passat mes de març la voluntat de destinar 15 MEUR per millorar el sistema de preus i beques.
 
Altres acords de la Junta del CIC
La junta del CIC ha aprovat avui la constitució del Grup de Treball per a la Millora en la Formació dels Estudis de Grau en Infermeria amb l’objectiu de debatre i reflexionar sobre els aspectes relacionats amb aquests estudis. La Secretaria d’Universitats i Recerca del Departament de d’Empresa i Coneixement i el Departament de Salut impulsaran aquest grup de treball conjunt amb el sistema universitari, en el marc del Consell Interuniversitari de Catalunya, amb la col·laboració de les universitats que imparteixen el grau en Infermeria.
 
Aquest treball recull una de les prioritats fixades en el marc del Fòrum de Diàleg Professional, impulsat des del Departament de Salut i en el qual participa el sistema universitari que va identificar 17 reptes a tenir en compte, a curt i a mig termini, en la configuració i el desenvolupament de les diferents professions sanitàries a Catalunya.
 
La catedràtica d’Escola Universitària, de la Facultat d’Infermeria de la Universitat de Girona, Dolors Juvinyà Canal, ha estat nomenada a tal efecte responsable de la coordinació del grup de treball. La creació d’aquesta grup va en la mateixa línia que la del Grup de Treball per a la Millora en la Formació dels Estudis de Grau en Medicina, creat el passat mes d’abril.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia