Cultura

Lectura de textos

La Institució de les Lletres Catalanes homenatja Isabel-Clara Simó

query_builder   14 juny 2019 20:53

event_note Nota de premsa

La Institució de les Lletres Catalanes homenatja Isabel-Clara Simó

Homenatge a Isabel-Clara Simó
La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha presidit avui l’acte d’homenatge a l’escriptora i periodista Isabel-Clara Simó, impulsat per la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) per festejar la trajectòria literària de qui ha estat degana de l’entitat, entre els anys 2016 i 2019, i Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.
 
La consellera ha qualificat la figura d’Isabel-Clara Simó com “un d’aquests atlants que sostenen el món, el nostre món”, i ha definit la seva literatura com a “vital i proteica”, que aposta sobretot “pel compromís amb la paraula”.
 
En aquest sentit, Vilallonga ha instat l’escriptora a “continuar escrivint” per “fer caure la màscara dels que prohibeixen les paraules perquè volen dominar (i empresonar i fer exiliar) els altres”, i ha afirmat que “la literatura d’Isabel-Clara Simó sempre ha tingut la motivació de no deslligar-se de la vida i d’incidir en la realitat: per denunciar-la, per transformar-la, per millorar-la”.
 
La consellera de Cultura ha posat de relleu també “dos atributs que travessen de dalt a baix l’obra literària d’Isabel-Clara Simó: un és el fulgor de l’autenticitat, aquesta autoritat moral capaç d’encendre els sentits convincents d’un text; i l’altra és el fervor amb què la nostra escriptora revela, denuncia i escomet els fets més purulents i injustos del nostre món, ja sigui abordant la condició de dona, la condició d’homosexual, la prostitució infantil, els mons que desapareixen, la síndrome de Down, la pobresa,  l’explotació laboral, o la mort (sempre) prematura d’un fill”.
 
A l’acte, hi han assistit, també, el director de la Institució de les Lletres Catalanes, Oriol Posantí-Murlà; la degana de la ILC, Margarida Aritzeta, i el director del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA), Joan Roca. La celebració ha tingut lloc al pati del MUHBA Vil·la Joana–Casa Verdaguer de la Literatura, a Vallvidrera.
 
L’acte institucional ha consistit en una lectura de textos de l’escriptora per part d’autoritats, amics, escriptors i familiars. Hi han participat l'exconsellera Laura Borràs, Bel Olid, Raimon, Gerard Quintana, Montserrat Carulla, Xavier Bru de Sala, i la filla de l’escriptora, Cristina Dalfó Simó, entre d’altres personalitats.
 
També s’ha pogut veure la projecció de l’entrevista a Isabel-Clara Simó efectuada per Ester Xargay, Jordi Marrugat i Adolf Alcañiz per encàrrec de la Institució de les Lletres Catalanes.
 
Isabel-Clara Simó
Nascuda a Alcoi, l’any 1943. Llicenciada en Filosofia i en Periodisme i doctorada en Filologia romànica, va ser delegada del Llibre del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, professora de la Universitat Pompeu Fabra i vicepresidenta al Principat de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, i membre del Consell Social de la Llengua Catalana.

Des que l'any 1978 guanya el Premi Víctor Català amb el seu primer llibre, És quan miro que hi veig clar, ha publicat una cinquantena de títols en gairebé tots els gèneres: novel·la, narrativa breu, narrativa juvenil, teatre, poesia, guions radiofònics i televisius, reculls d'articles, assaig, memorialística… i continua ben activa escrivint prosa i poesia.
 
Ha estat guardonada amb el Premi Sant Jordi, el Premi Pompeu Fabra, el Premi de la Crítica Serra d'Or, en quatre ocasions amb el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians, amb el Premi Andròmina de narrativa, el Premi Trajectòria de la Setmana del Llibre en Català, la Medalla d'Or d'Alcoi, el Premi Jaume Fuster dels Escriptors en Llengua Catalana i el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, entre molts d'altres. Per a més informació: https://www.escriptors.cat/autors/simoic/portic-isabel-clara-simo
 
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia