Salut

Salut aplicarà a la tardor un nou model per prevenir i atendre l'excés de pes infantil

Salut aplicarà a la tardor un nou model per prevenir i atendre l'excés de pes infantil

query_builder   17 juny 2019 13:22

event_note Nota de premsa

Salut aplicarà a la tardor un nou model per prevenir i atendre l'excés de pes infantil

  • Pretén actuar, esglaonadament i amb un abordatge comunitari, en cinc àmbits: alimentació, activitat física, sedentarisme, hores de son i altres conductes
  • Contempla formar els equips de pediatria d’atenció primària i implica especialment les infermeres amb suport d’altres professionals, com dietistes-nutricionistes
  • El 35% dels infants d’entre 6 i 12 anys a Catalunya tenen excés de pes
Nou model per atendre i prevenir l'excés de pes infantil
El Departament de Salut començarà a aplicar a partir de la tardor una nova manera d’abordar un dels problemes prioritaris de salut pública a Catalunya i arreu del món: l’excés de pes i, més concretament, en la població infantil, en tant que és una problemàtica sovint mantinguda en el pas a la vida adulta.
 
Ho farà amb el nou model de prevenció i atenció a l’excés de pes infantil, que s’ha elaborat amb la col·laboració de societats científiques i representants d’entitats. El model pretén actuar, en els infants i les seves famílies, sobre cinc àmbits -l’alimentació, l’activitat física, el sedentarisme, les hores de son, i altres conductes- i implica els professionals de la salut amb formació específica, i les famílies, en col·laboració amb els recursos comunitaris i de salut pública.
 
A grans trets, els seus objectius són promoure un entorn saludable –escola, espais de lleure, comunitat, etc.- i millorar la capacitat dels equips d’atenció primària en l’abordatge, especialment de la infermera, acompanyada d’altres professionals de suport. També es pretén homogeneïtzar la intervenció d’altres dispositius de suport i garantir la continuïtat assistencial entre nivells i professionals.
 
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha destacat que el nou model abordi “un dels pilars de la salut de la nostra població”, partint dels joves i infants. Vergés, a més, ha emfatitzat que el pla requereix “la implicació decisiva de les famílies i de tots els recursos comunitaris a l’abast”. Per la seva banda, el secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha remarcat el fet que l’obesitat comenci sovint a edats primerenques i per múltiples factors. “Hem d’evitar que els infants i joves d’avui tinguin pitjor salut que els seus pares i mares”, ha conclòs.
 
Les principals novetats del pla
El pla abasta actuacions universals de seguiment i consell, però s’intensifica i posa èmfasi en famílies amb menys recursos, plantejant fases progressives en relació amb les necessitats de l’infant. A més, incorpora diverses novetats.
 
En primer lloc, contempla la formació en prevenció i atenció a l’excés de pes infantil per als equips de pediatria d’atenció primària, escoles i recursos comunitaris. En segon lloc, inclou la disposició d’una dietista-nutricionista de suport, tant per a l’abordatge individual, com grupal o comunitari. També es comptarà amb altres suports necessaris o rellevants, com experts en activitat física o psicologia, i es treballarà qualitativament per identificar missatges claus que arribin als infants i a les famílies amb especials dificultats. Tot plegat, en la línia de garantir un abordatge que impliqui i mobilitzi tots els recursos comunitaris.
 
Abans d’estendre’l arreu de Catalunya, el programa arrencarà amb una prova pilot en diverses zones de característiques diferencials i en el marc de l’Estratègia Nacional d’Atenció Primària i Salut Comunitària (ENAPISC). En una primera fase, les escollides són el barri de La Mina de Sant Adrià de Besòs (l’Àrea Bàsica de Salut amb major prevalença registrada d’obesitat infantil) i Osona (on s’estan treballant iniciatives per a prevenir-la des de fa temps). En tots els casos, es partirà sobre el treball que ja hi estan desenvolupant els equips d’atenció primària de la mà dels ajuntaments, escoles i entitats comunitàries.
 
La incidència rellevant dels determinants socials
El nou model vol fer disminuir la prevalença d’excés de pes en els infants, que afecta al 35,6% dels infants d’entre 6 i 12 anys, segons dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) 2017-2018. Aquest percentatge es divideix entre el 25% que té sobrepès i el 10% que presenta obesitat. Des del 2006 fins als anys 2013 i 2014 la prevalença de sobrepès va decréixer; a partir de llavors i fins al 2017 s’ha seguit una tendència creixent.
 
L’excés i el sobrepès afecta per igual nens i nenes, però l’obesitat és més freqüent en ells (13,6%) que en elles (7,2%). Aquesta problemàtica també es distribueix de forma desigual segons el nivell socioeconòmic, el que confirma que els determinants socials tenen molta incidència. De fet, la prevalença d’obesitat infantil registrada en algunes àrees bàsiques de salut és més de 9 vegades més alta que en d’altres: per exemple, l’obesitat infantil a La Mina és d’un 24%, mentre que a Sarrià-Sant Gervasi és del 2,6% (dades eCAP 2016). No obstant això, no s’observen diferències per regió sanitària.
 
El 35,1% de la població de 3 a 14 anys té un estil d’oci actiu; és a dir, com a mínim fa una hora al dia d’esport o de joc al parc o al carrer. A més, gairebé una tercera part de la població de 3 a 14 anys consumeix productes hipercalòrics més de 3 vegades a la setmana (27% dels nens i 32,9% de les nenes). El percentatge és més elevat en classes socials menys afavorides i, en general, elles tenen una prevalença més alta que ells. Per últim, es calcula que només el 7,8% dels infants de 0 a 14 anys compleix la recomanació de consumir 5 racions de fruites i hortalisses al dia.
 
Consells i guies d’alimentació saludable
En la majoria de territoris de Catalunya s’estan portant a terme projectes comunitaris que detecten l’obesitat com un dels principals problemes de salut. I tots incideixen en la importància de seguir consells com mantenir un estil de vida saludable i satisfactori durant l’embaràs, apostar per la lactància materna, donar exemple fent activitat física, dormint prou o menjant fruita i verdura, compartir els àpats sense presses ni pantalles, o fent l’oci més actiu.
 
En aquest sentit, cal recordar algunes intervencions per prevenir l’obesitat infantil emmarcades en el Pla integral per a la promoció de l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS) dissenyat pel Departament de Salut. Es tracta, per exemple, de  les guies ‘Petits canvis per menjar millor’ i les guies de l’etapa 0 a 3 anys i en l’etapa escolar, així com el programa PREME de revisions de les programacions de menús escolars.

1  

Imatges

Fotografia de la roda de premsa

Fotografia de la roda de premsa 2584

`