• El cap del Govern i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies han encapçalat la reunió de valoració de l’Acord per a un debat responsable sobre immigració i contra el racisme i la xenofòbia
  • L’Executiu vol estendre l’Acord més enllà de les eleccions i aposta per encarregar un seguiment a un organisme independent
El president i el conseller, durant la reunió. Autor: Jordi Bedmar
El president i el conseller, durant la reunió. Autor: Jordi Bedmar
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat aquest matí que el “compromís” del Govern i el projecte col·lectiu del país passen per “treballar per la diversitat de la societat i per ser, al mateix temps, un país cohesionat”. Amb aquesta base, el cap de l’Executiu ha defensat seguir avançant en la reunió de valoració de l’Acord per a un debat responsable sobre immigració i contra el racisme i la xenofòbia que avui s’ha celebrat al Palau de la Generalitat.
 
A més del president i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, han participat en la trobada representants dels grups parlamentaris, a més d’administracions locals i comarcals, agents econòmics i socials i entitats de la Taula de Ciutadania i Immigració.
 
La reunió ha servit per valorar l’acord que es va signar el passat mes d’abril, a les portes de tres convocatòries electorals, i que significava una iniciativa pionera a nivell europeu per assolir un gran consens de país en favor de la convivència. El secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, ha llegit un primer informe sobre el compliment de l’Acord, que apunta a estendre’l més enllà de les eleccions i aposta per encarregar un seguiment a un organisme independent.
 
El cap del Govern ha destacat que l’acord signat “és únic a tot Europa” i s’inscriu en “la tradició catalana d’encarar la qüestió migratòria des del consens”. El mateix criteri, ha subratllat, amb què actualment s’està elaborant el que serà el futur Pacte Nacional per la Interculturalitat, que el Govern presentarà a finals d’aquest mateix any.
 
Durant el seu discurs, el president ha defensat que els acords en matèria d’immigració han de fer-se “fomentant la cohesió social”, que significa “voler tothom a dins, ningú a fora de la societat”. “Aquest és el gran desafiament que tenim entre mans, perquè volem que totes les persones que viuen a Catalunya sentin aquest país com a seu, sense haver de renunciar al seu bagatge personal ni al seu llegat cultural”, ha remarcat.
 
I ha afegit que cal que “tots els àmbits de la societat, la política, la universitat, el cos de mestres, les entitats culturals i esportives, siguin llocs d’acció i trobada, d’intercanvi i convivència entre els catalans i catalanes de diferents orígens”.
 
“Necessitem un debat responsable sobre migració”
 
Per la seva part, el conseller Chakir el Homrani ha explicat que “l’acord que avui avaluem estableix uns principis compartits al voltant dels valors democràtics de respecte i tolerància que considerem vigents i que cal mantenir de cara al futur”.
 
“Com a país volem i necessitem un debat responsable sobre migració. Hem de parlar amb objectivitat del fet migratori per tal d’enfocar el debat i per a fer possible la construcció de solucions”, ha afirmat el conseller.
 
El conseller el Homrani també ha destacat que “mantenim i refermem el compromís absolut amb la denúncia del racisme i la xenofòbia i per això estenem l’exigència d’aquest compromís més enllà de les campanyes electorals i ens comprometem a fer una avaluació periòdica de seguiment amb un organisme independent”.
 
 
S'adjunta el resum de l'informe sobre el compliment de l'Acord.

1  

Imatges

Fotografia de la reunió

Fotografia de la reunió 1426

1  

Fitxers adjunts

Resum de l'informe

Resum de l'informe
PDF | 222