Avui s’ha reunit aquest òrgan consultiu de la Generalitat, presidit pel conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, i que aplega sindicats, patronals, col·lectius de persones d’origen immigrant i entitats proveïdores de serveis
 
Un dels grups de treball d’aquest organisme és l’impulsor de l’Acord de Govern per millorar les condicions del treball de la llar i les cures que es va aprovar el passat 30 d’abril
Taula de Ciutadania i Immigració
Avui s’ha reunit la Taula de Ciutadana i Immigració. És un òrgan de consulta i participació per a les polítiques de gestió del fet migratori que promou la Generalitat. Està presidida pel conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i aplega sindicats, patronals, col·lectius de persones d’origen immigrant i entitats proveïdores de serveis.
 
En paraules del conseller, la Taula és “un espai de diàleg i intercanvi d'informació que vol fomentar la cooperació estratègica en l'àmbit de les polítiques d'immigració per fer de Catalunya un país cohesionat i que aprofiti tota la riquesa i el potencial que ens ofereix la diversitat. La convivència -ha afegit- mai genera problemes. Al contrari, els soluciona. Són espais com aquest els que ens ajuden a construir una societat cohesionada.”
 
Després d’un procés d’obertura a nous actors representatius, la renovació de les vocalies d’aquest òrgan ha permès l’entrada de 5 entitats noves, que són: l’Associació de Dones Immigrants Subsaharianes, l’International Kashmir Peace Forum Spain, l’Associació Eslava Oriental, Migrastudium i CEPAIM.
 
En el decurs de l’acte, s’ha presentat l’Acord per un debat responsable sobre immigració i contra el racisme i la xenofòbia, que es va convocar per primera vegada l’1 d’abril passat i s’ha decidit constituir un grup de treball per fer el seguiment d’aquest acord al que s’han compromès tots els grups parlamentaris.
 
Els altres 3 grups de treball que formen part de la Taula estan dedicats a la lluita contra la discriminació i el delicte d’odi; el canvi del marc normatiu en matèria d’estrangeria, refugi i accés a la nacionalitat, i el treball de la llar i les cures. És en aquest darrer fòrum on es va gestar l’acord de govern del passat 30 d’abril que inclou 37 mesures per millorar les condicions de les persones que es dediquen a la feina de la llar i de les cures.
 
Una altra de les novetats és el desplegament territorial de la Taula de Ciutadana i Immigració. “Sabem, perquè trepitgem territori, que tenim un teixit associatiu ric i divers, que coneix les necessitats de les persones d’origen migrant i que treballa per l’accés de totes les persones a una ciutadania plena, i per això volem que aquesta expertesa i aquest potencial s’activi més enllà de l’activitat d’aquesta Permanent. Ens proposem, doncs, descentralitzar el funcionament de la Taula per tal que les entitats de tot el país puguin seguir aportant les seves reflexions i les seves experiències d’èxit”, ha reblat el secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós.