• És la primera vegada que el Servei Català de la Salut obre una convocatòria d’ajuts per impulsar la compra pública d’innovació en salut
  • Es finançaran 18 projectes desenvolupats per entitats de la xarxa pública de salut
  • L’objectiu del programa és millorar la qualitat i l’eficiència dels serveis i els resultats en salut en el conjunt del sistema
Fotografia de la roda de premsa
El Servei Català de la Salut (CatSalut) finança per primera vegada 18 projectes d’innovació a través del nou Programa de Compra Pública d’Innovació en Salut per entitats de la xarxa del sistema sanitari públic de Catalunya (SISCAT) i orientats a la millora de la qualitat i l’eficiència de l’atenció sanitària. Es tracta d’un programa que es vertebra en dos àmbits: 15 milions finançats pel propi sistema de Salut i 15 més provinents del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), que la UE destina per a la contractació pública de productes i serveis innovadors.
 
El mes d’agost del 2017 es va obrir la convocatòria d’ajuts i s’hi van presentar un total de 33 projectes. D’aquests se’n van seleccionar 18 de 10 entitats proveïdores diferents: l’Institut Català de la Salut (ICS), la Corporació Sanitària Parc Taulí, Consorci Hospital Clínic, Fundació de Gestió Sanitària de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu, Hospital Sant Joan de Déu, Consorci Sanitari de Terrassa, Consorci Sanitari Integral, Fundació Salut Empordà i la Fundació Puigvert. Les iniciatives inclouen l’ús de noves eines TIC, entre les quals destaquen la intel·ligència artificial, la telesalut i la realitat virtual, que potencien la transformació digital de l’atenció sanitària, milloren els processos de prevenció, d’assistència i de gestió, i promouen, també, una atenció més personalitzada i ininterrompuda.
 
Els projectes seleccionats (veure dossier adjunt) plantegen nous models d’atenció a les persones afectades per patologies concretes, així com solucions tecnològiques per a la millora de la precisió diagnòstica, l’elecció del tractament adient i el monitoratge del pacient. Les iniciatives s’orienten a millorar la qualitat de vida de la ciutadania, fomentar l’apoderament dels pacients i l’autocura i augmentar la seguretat de l’atenció. També pretenen facilitar la tasca dels professionals sanitaris, afavorir la coordinació entre diferents nivells assistencials, reduir costos innecessaris, optimitzar els recursos disponibles i contribuir a la sostenibilitat del sistema de salut.
Pel vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, la compra pública d’innovació és un dels eixos del Pacte Nacional per la Societat del Coneixement, que ha implicat empreses, centres de recerca, universitats i institucions. “I ho fem també en aquells àmbits on, en termes de despesa, incidim més a la societat”, ha remarcat Aragonès abans de valorar que la Generalitat posi aquesta capacitat de compra “no només al servei d’uns millors productes, sinó també com a agent dinamitzador de l’economia del país, de provocar la innovació en base a la demanda”.
 
Per la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat que el sistema sanitari públic de Catalunya seguirà mantenint la màxima qualitat “si transformem el que cal i ens adaptem als reptes”. “Tindrem èxit si incorporem transformacions i això passa per sumar innovació al sistema”, ha dit Vergés.
 
Per últim, el director del CatSalut, Adrià Comella, ha celebrat que avui sigui “un dia important”, perquè “posem en marxa una nova línia de treball per aportar coneixement i millors solucions, de producte i de procés, a un sistema sanitari català prestigiós i viu, acostumat a la innovació” i sempre amatent als reptes que es presenten.
 
Procés d’avaluació
L’Àrea Sanitària del Servei Català de la Salut ha impulsat el programa i ha comptat amb una Comissió d’Avaluació encarregada de valorar les sol·licituds admeses. Aquesta Comissió està integrada per tres membres designats pel CatSalut, dos de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries (AQuAS), un de la Direcció General de Promoció Econòmica, Competència i Regulació (DGPECR), un del Departament de Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, i un nomenat pel Comitè de l'Estratègia de recerca i innovació per a l'especialització intel·ligent de Catalunya (RIS3CAT).
 
Els criteris d’avaluació i selecció dels projectes guanyadors s’han centrat en dues premisses: l’impacte i l’excel·lència. Pel que fa a l’impacte, s’han tingut en compte els resultats clínics i la seguretat dels professionals i dels pacients, la millora de l’efectivitat dels serveis del sistema sanitari català, els beneficis a Catalunya amb una cobertura territorial àmplia, i l’inici i promoció de noves fases en la cadena, des de la investigació fins a la innovació i la introducció al mercat de nous desenvolupaments. Quant a l’excel·lència, la tria s’ha basat en aspectes com la viabilitat econòmica i la sostenibilitat en el temps, l’impacte socioeconòmic i l’impacte rellevant en la millora de l’eficiència.
 
Amb l’objectiu de millorar la qualitat i l’eficiència, així com l’impacte en salut en tot el sistema, el nou Programa de Compra Pública d’Innovació en Salut exigia també, com a requisit indispensable per a l’avaluació dels projectes, la potencial escalabilitat futura a tota la xarxa de salut pública.
 
La data màxima d’execució d’aquestes iniciatives és el 31 de desembre de 2023. El CatSalut, amb el suport de l’AQuAS, també farà un estudi d'impacte sobre els resultats derivats dels ajuts i analitzarà la possible implantació per a tot el sistema.
 
La compra pública d’innovació, un element clau de modernització
La compra pública d’innovació (CPI) fomenta la innovació orientada a potenciar el desenvolupament de nous mercats des de la demanda, mitjançant l'instrument de la contractació pública. Permet millorar tant la qualitat del servei públic, amb la incorporació de solucions innovadores i eficients mitjançant una planificació estratègica de la compra pública amb cooperació de l’empresa privada, agents R+D+i en la detecció de necessitats dels usuaris i les millors solucions del mercat.
 
La RIS3CAT, que defineix les prioritats per a les polítiques públiques de R+D+i i les actuacions que tindran el suport del PO FEDER Catalunya 2014-2020, identifica la compra pública d'innovació com un instrument clau per avançar cap a un model de creixement intel·ligent, sostenible i integrador dels serveis públics, que millori la qualitat de vida de la ciutadania.
 
Per a més informació:
https://catsalut.gencat.cat/ca/proveidors-professionals/compra-publica-innovacio/

4  

Imatges

Fotografia de la doctora Meritxell Davins amb un pacient, Esteve Puigantell

Fotografia de la doctora Meritxell Davins amb un pacient, Esteve Puigantell 792

Fotografia 2

Fotografia 2 670

Fotografia de la reunió

Fotografia de la reunió 841

Fotografia de la roda de premsa

Fotografia de la roda de premsa 847

1  

Fitxers adjunts

Dossier Projectes

Dossier Projectes
PDF | 448