Direcció General de Comunicació

El Govern aprova un pla d'atenció integrada dels serveis sanitaris i socials, que situï la persona al centre

El Govern aprova un pla d'atenció integrada dels serveis sanitaris i socials, que situï la persona al centre

query_builder   25 juny 2019 14:43

event_note Nota de premsa

El Govern aprova un pla d'atenció integrada dels serveis sanitaris i socials, que situï la persona al centre


 
·       Vol fomentar l’autonomia personal i facilitar la permanència en l’entorn habitual i la inclusió social de persones grans  amb necessitats complexes
 
·       Caldrà configurar una història clínica i social compartida, de comunicació segura i operativa entre els sistemes d’informació de les diferents xarxes d’atenció
 
El Govern ha aprovat la creació del Pla d'atenció integrada social i sanitària (PAISS), una estratègia per promoure l’autonomia personal i facilitar la permanència en l’entorn habitual i la inclusió social de persones grans i amb necessitats complexes.
 
El Pla de Govern de l’actual legislatura indica que cal desplegar una estratègia única d’atenció integrada social i sanitària, a causa d’aquest tipus de necessitats de la població, especialment de persones grans amb necessitats complexes. Per fer-ho, es vol reforçar el valor de l'atenció integral i integrada a les persones i el valor de l'eficiència i la qualitat, promovent  la planificació, la coordinació i la provisió compartida  de serveis sanitaris i socials. Per això, aquest nou Pla substitueix el Pla interdepartamental d’interacció dels serveis sanitaris i socials (PIAISS), amb què el Pla de Govern 2013-2016 pretenia anar un pas més enllà en la interacció entre els serveis sanitaris i socials i apostava per un model assistencial centrat en les persones.
 
L’aparició de nous objectius requereix reforçar les directrius i els objectius clau del nou Pla, per continuar desenvolupant eines i estratègies compartides i marcs comuns  per a una efectiva atenció integral i integrada social i sanitària.
 
Una estratègia que implica àmbits diversos
 
Els àmbits  que incorpora aquest nou Pla són diversos. En primer lloc, les xarxes d’atenció de llarga durada a persones grans, en situació de dependència i amb necessitats complexes (serveis de llarga estada sociosanitària, residències de gent gran i de persones amb discapacitat, etc.); en segon lloc, la xarxa de serveis socials bàsics i especialitzats orientats a la prevenció i la promoció de l’autonomia personal; en tercer lloc, els serveis d’atenció en l’entorn domiciliari i, en quart lloc, la interacció entre els àmbits sanitari i social de la xarxa de salut mental. Finalment, la interacció entre els àmbits sanitari d’atenció primària i de serveis socials bàsics permetran atendre les persones des d’una perspectiva més holística.
 
El Govern vol prioritzar l’atenció integrada dels diferents àmbits del Pla, de manera que, partint de la lògica de la planificació i la coordinació conjunta, s’avanci cap a una veritable atenció integral i integrada a les persones mitjançant la integració dels elements afavoridors del contínuum assistencial dins les xarxes i els dispositius implicats.
 
El desenvolupament de models d’atenció integrada en les diferents xarxes i dispositius ha de facilitar un coneixement compartit i una utilització òptima de les capacitats, els recursos i les dades dels sistemes de forma que es configurin, progressivament, com una xarxa interrelacionada i integrada de serveis a les persones, sense perjudici de les competències de cada departament pròpies del seu àmbit, sanitari o social.
 
La coordinació interdepartamental serà clau
 
Cal tenir en compte que l’atenció integral i integrada de la situació social de la persona, la seva autonomia i la seva salut posa de manifest la necessitat d’una veritable i efectiva coordinació interdepartamental centrada en les necessitats de la persona, respectant les seves voluntats, experiències i preferències.
 
Tot això implica generar una visió interdisciplinària i transversal, imprescindible en la intervenció dels professionals que atenen i assessoren les persones que pateixen una problemàtica de salut, social i d’autonomia. Aquesta és una de les bases del Pla de salut de Catalunya 2016-2020, marc referencial en política sanitària del Govern, i del Pla Estratègic de Serveis Socials de Catalunya.
 
Es tracta, en definitiva, de crear un model d’atenció integrada dels serveis sanitaris i socials, tot elaborant un pla de treball que contribueixi a generar un model d’intervenció global coordinada, amb una mateixa visió de conjunt, que situï la persona al centre.
 
Per fer efectiu els objectius del PAISS caldrà desenvolupar un conjunt d’eines i instruments compartits entre els departaments de Salut i de Treball, Afers Socials i Famílies. Per exemple, caldrà  promoure i alinear les experiències d’interacció social i sanitària que existeixen en el territori, endegar instruments de planificació i provisió conjunta, així com també configurar una història clínica i social compartida, que sumi elements de comunicació segura i d’interoperabilitat entre els diferents sistemes d’informació de les xarxes d’atenció.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia