· S’incorporen tres àmbits transversals que consolidaran la difusió i la proactivitat en l’àmbit local i la presència internacional
La Generalitat de Catalunya ha aprovat avui el Pla de Govern Obert 2019-2020, impulsat per la Secretaria de Transparència i Govern Obert del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència.
El Pla és la continuïtat de l’anterior document de 2017-2018 i consolida l’estratègia de les polítiques de transparència, incidint en l’apropament a la ciutadania, promovent la implicació de la societat en polítiques públiques i proporcionant les eines i els recursos necessaris per construir una societat d’una alta qualitat democràtica.
En aquest mateix sentit, els tres eixos en els quals es basa el Pla de Govern Obert 2019-2020 són la confiança i la participació en la gestió pública, el control ciutadà i el rendiment de comptes i el bon govern amb la cultura ètica dels seus gestors i governants públics.
El Pla estableix un centenar d’actuacions en set àmbits diferents, quatre dels quals es consideren estratègics:
o Transparència a l’hora de facilitar l’accés a la informació de manera comprensible.
o Dades obertes al servei de la societat per a la seva explotació i treball conjunt amb una bona qualitat i varietat en el conjunt de dades.
o Bon govern assegurant que l’ètica i l’eficiència són presents en els projectes i tasques de la Generalitat.
o Participació ciutadana i qualitat democràtica incorporant aquests instruments en l’elaboració i avaluació de les polítiques públiques.
Una de les novetats del Pla de Govern Obert 2019-2020 són els tres àmbits d’actuació transversals:
o Treball en xarxa amb vocació internacional. El Govern treballa amb altres administracions locals, potencia el treball conjunt entre els actors implicats i està present internacionalment.
o Sensibilització i implicació de la societat perquè les persones siguin més proactives a l’hora d’exigir transparència a les institucions.
o Organització i recursos per adequar les infraestructures i els treballadors públics a les necessitats actuals i futures.
Les actuacions definides en el Pla s’implementen de manera transversal a la resta de departaments de la Generalitat, com no podria ser d’una altra manera. És precisament aquesta visió transversal que fa que Catalunya se situï en posicions capdavanteres en comparació amb els països de l’entorn en alguns aspectes molt importants com:
o El bon funcionament del registre de grups d’interès, a Catalunya automatitzat i únic, i la publicitat de la influència dels grups en la presa de decisió.
o L’execució del Codi de conducta, que prohibeix que els alts càrrecs acceptin regals.
o El suport des de la Xarxa de Governs Transparents als ajuntaments perquè tots ells puguin disposar d’un portal de transparència degudament actualitzat.
o La posada en marxa del portal participa.gencat.cat en el marc de la comunitat Decidim com una eina per afavorir totes les formes de participació de la ciutadania.