- El conseller Buch ha recordat que “des del passat 23 de juny i fins al dia 25 s’han declarat 416 focs” i ha fet una crida a la màxima prudència de cara a la revetlla de Sant Pere
-
Protecció Civil de la Generalitat manté l’alerta del Pla PROCICAT per onada de calor i la prealerta del pla INFOCAT
- El Cos d’Agents Rurals restringirà des de demà l’accés al massís del Montsec d’Ares
- El SEM ha reforçat el dispositiu del 061 CatSalut Respon i els serveis de Teleassistència fan especial seguiment de la gent gran que viu sola davant l’episodi d’onada de calor
Aquest matí s’ha reunit el comitè tècnic de seguiment del risc dels plans INFOCAT per risc d’incendis i PROCICAT per onada de calor per avaluar l’actual situació. Hi ha assistit la directora de Protecció Civil de la Generalitat, Isabel Ferrer, que l’ha presidit, el director general d’Agents Rurals, Marc Costa, i comandaments i tècnics del Telèfon d'emergències 112 de Catalunya, Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra, SEM, Servei Meteorològic de Catalunya, Agents Rurals, Protecció Civil de la Generalitat, ADFs i Diputació de Barcelona.
La situació d’onada de calor que afecta Catalunya i que tindrà demà i especialment divendres els punts de màxima intensitat, ve acompanyada de baixa humitat i condicions de sequera en la vegetació, incrementant el risc d’incendi.
En aquest sentit, el conseller Buch ha insistit avui en el Parlament en fer una crida a la prudència i a la màxima precaució, donat que “des del passat dia 23 de juny a les 20 hores i fins al dia 25 a les 23 hores s’han declarat 416 focs”. “Cal estendre la crida a la prevenció de la revetlla de Sant Joan a l’onada de calor d’aquesta setmana i a la revetlla de Sant Pere".
Pla de xoc davant les condicions meteorològiques que augmenten el risc
D’altra banda, el conseller Buch ha explicat aquest matí en seu parlamentària que avui s’ha registrat al Parlament de Catalunya un pla de xoc davant les condicions meteorològiques que condicionen el nivell de risc arreu del territori. Aquest pla de xoc o pla de contingència contempla l’aplicació de mesures immediates perquè els recursos humans, els mitjans tècnics i les infraestructures siguin les adequades per a fer front a les necessitats del servei; l’aplicació de tots els recursos que sigui possible i que siguin destinats abans de la Campanya Forestal 2019.
D’aquesta manera, es pretén millorar l’eficàcia dels diferents cossos implicats en seguretat per afrontar amb més garanties les emergències estacionals. Aquest pla també inclou les recomanacions de la Resolució 356/XII, així com el contingut de l’acord signat entre el Departament d’Interior i els sindicats de Bombers el dia 24 de maig de 2019.
Alerta per l’onada de calor
La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat manté l’alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per onada de calor ateses les darreres previsions del Servei Meteorològic de Catalunya. Es preveu que gairebé totes les comarques de Catalunya puguin superar el llindar de temperatures extremes durant tres dies consecutius. Les comarques que amb major probabilitat poden superar les temperatures màximes són les del Pirineu, Prepirineu, Catalunya central i Ponent. La darrera previsió indica que el període s'allarga fins dissabte a l'espera de l'evolució per diumenge. Els dies més complicats seran dijous i, especialment, divendres.
Seguint el seu protocol intern i d’acord amb aquesta situació, l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) manté en fase 2 d’alerta el Pla d’actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS).
El Sistema d’Emergències Mèdiques SEM ha reforçat la central de coordinació del servei del Telèfon 061 CatSalut Respon per atendre sobretot la població vulnerable.
Els serveis de Teleassistència també fan especial seguiment de la gent gran que viu sola davant l’episodi d’onada de calor.
Protecció Civil de la Generalitat ha demanat als Ajuntaments que prevegin llocs frescos o sales amb aire condicionat en cas que sigui necessari el seu ús i tinguin especial vigilància de les persones majors de 75 anys, sense suport familiar o sense recursos; persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat; persones que hagin de romandre o fer activitat física a l'aire lliure (incloses les activitats laborals) i persones amb malalties cròniques.
Protecció Civil posa èmfasi en els consells d’autoprotecció de la ciutadania:
· Cal hidratar-se molt sovint. Beveu força aigua i eviteu beure alcohol i fer àpats copiosos.
· Eviteu sortir al carrer en les hores de màxima insolació i, per tant, tasques com anar a comprar, realitzeu-les preferentment en les primeres hores del matí o per la tarda quan el sol ja declina.
· Convé que les persones que treballin a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual.
· Igualment és molt recomanable que si sortiu a fer esport com córrer o anar en bicicleta, ho feu en les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre.
· Persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Cal que s’hidratin sovint. Cal tenir en compte que els infants i les persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant.
· Si no disposeu de ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar al menys un parell d’hores en un indret com un centre comercial o un equipament públic com una biblioteca on hi hagi aire condicionat.
· Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, a familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.
· Si teniu mascota, penseu en el seu benestar i traieu-la a passejar en les hores més fresques, feu que durant el dia tingui força aigua a l’abast i que estigui a l’ombra.
Podeu seguir més consells a xarxes socials (@emergenciescat a twitter amb l’etiqueta #onadadecalor).
Prealerta del Pla INFOCAT per risc d’incendis
Protecció Civil de la Generalitat també manté el Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT) en situació de Prealerta durant el dia d'avui, d'acord amb el risc d'incendi forestal, per a les comarques següents:
Demarcació de Catalunya Central: Anoia, Bages, Solsonès.
Demarcació de Lleida: Garrigues, Noguera, Pla d'Urgell, Urgell, Segarra i Segrià.
Demarcació de Tarragona: Alt Camp, Baix Camp, Baix Penedès, Conca de
Barberà, Priorat i Tarragonès.
Demarcació de Terres de l'Ebre: Baix Ebre, Montsià, Ribera d'Ebre i Terra Alta.
Demarcació de l'Alt Pirineu: Pallars Jussà i Alt Urgell.
Demarcació Girona: La Selva i Baix Empordà.
Bombers de la Generalitat ha activat un dispositiu especial de seguiment i resposta de l’inici de focs en les àrees on el risc és més gran amb l’objectiu d’evitar la simultaneïtat de focs.
Agents Rurals activarà aquesta tarda el Pla Alfa en nivell 3 a la Noguera i de cara a demà s’estendrà al Segrià, Urgell, Anoia, Segarra, Solsonès i també demà es tancaran els accessos a la Massís del Montsec. De cara a divendres està previst tancar els accessos al Montsant i Ports de Tortosa.
A les comarques on s'activi el nivell 3 s'han d'anul·lar les rutes de les activitats de Joventut en el lleure i als massissos on es restringeix l'accés, les activitats que estiguin en l’interior de la zona restringida han de sortir-ne. Protecció Civil de la Generalitat ha avisat les activitat de Joventut en el Lleure afectades.
També cal destacar que Protecció Civil de la Generalitat recomana als ajuntaments que reforcin la prevenció i vigilància per a la revetlla de Sant Pere.