·         La prioritat dels Bombers de la Generalitat és el flanc dret de l’incendi, que ha estat conduït pel vent que ha bufat a la zona durant tota la tarda
·         Es tracta d’un dels pitjors incendis dels darrers 20 anys, amb un potencial de 20.000 hectàrees
·         La feina que es faci aquesta nit és bàsica, tenint en compte que les dures condicions meteorològiques tornen a ser extremes demà
Els Bombers de la Generalitat continuen treballant en l’incendi de la Ribera d’Ebre. El foc, que continua actiu, ja des del principi s’ha propagat de forma molt ràpida, en direcció nord-oest, conduït pel vent. La situació és molt complicada i no es preveu estabilitzar-lo durant les properes hores. Tot i això, els Bombers continuen treballant de forma molt intensa, tot prioritzant el flanc dret de l’incendi.
 
Amb l’arribada del vespre i la nit, ha amainat el vent que bufava a la zona, i aquest fet obre una finestra d’actuació als Bombers i una oportunitat per intentar frenar el seu avenç. Així, treballaran tota la nit per poder anclar el flanc esquerre a la carretera C12, malgrat que signifiqui sacrificar superfície, i a més prioritzaran amb més recursos operatius el flanc dret, per evitar que aquest s’eixampli i pugui complicar-se de cara a demà.
 
Les tasques dels Bombers de la Generalitat aquesta nit són bàsiques i molt importants: demà es preveu un altre dia extrem, pel que fa a les condicions meteorològiques i en cas de simultaneïtat d’incendis, els Bombers es trobarien fora de la seva capacitat d’extinció.
 
Es tracta d’un dels pitjors incendis dels darrers 20 anys, amb un potencial de 20.000 hectàrees. A hores d’ara, l’incendi té un perímetre de 128 quilòmetres, 14 quilòmetres de llargada, amb unes 3.600 hectàrees afectades dels municipis de la Torre de l’Espanyol, Vinebre, la Palma d’Ebre, Flix i Maials, segons la darrera estimació del Cos d’Agents Rurals,.
 
A hores d’ara els Bombers hi treballen més de 350 efectius, amb una seixantena de dotacions terrestres, i el suport de la maquinària pesada, que ja s’ha incorporat a les tasques d’extinció. Com és habitual amb l’arribada de l’ocàs, els 15 mitjans aeris (dos dels quals del Ministerio d’Agricultura, Pesca y Alimentación) ja s’han retirat.
 
Atesa la magnitud de l’incendi, s’han activat bombers dels parcs de totes les Regions d’Emergències, que compten amb la col·laboració dels Mossos d’Esquadra, d’Agents Rurals, Protecció Civil, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), i Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), entre d’altres.
 
Així mateix, la Unidad Militar de Emergencias s’incorporarà aquesta nit a les tasques d’extinció, amb uns 120 efectius i 9 vehicles, del Batallón de Intervención amb base a Saragossa. En funció de l’evolució s’hi podrien destinar més efectius.
 
Reunió de coordinació
Els Bombers de la Generalitat han habilitat el Centre de Comandament a Vinebre, lloc on s’ha fet, aquest vespre la reunió de coordinació a la que han assistit el conseller d’Interior, Miquel Buch, alcaldes dels municipis afectats, el director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Manel Pardo, i altres autoritats. En aquesta reunió, els comandaments operatius dels Bombers de la Generalitat han explicat quina és la situació del foc i les previsions pel que fa a les properes hores.
 
Desallotjaments efectuats
Junt amb Mossos d’Esquadra, durant tota la tarda s’han revisat diverses masies aïllades de la zona, algunes de les quals han estat desallotjades. En total, una vintena de persones. Una de les granges s’ha vist afectada pel foc i diversos animals han resultat morts.
El SEM, que ha activat sis unitats (3 d’elles de la Unitat d’Intervenció i Suport), han realitzat dues assistències sanitàries lleus per cremades i inhalació de fum.
 
Afectació viària
Diverses carreteres continuen troben tallades com a conseqüència d’aquest incendi: la C12 (entre Maials i Flix), la T703 (a la Palma d’Ebre ), la C233 (entre Bovera i Flix), la T714 (Torre de l’Espanyol) i la T2237 (entre Vinebre i la Palma d’Ebre).
 
Activat el pla Infocat
Protecció Civil de la Generalitat ha activat la fase d’Alerta del Pla per Incendis Forestals de Catalunya, INFOCAT. Manté activada, també, l’alerta del Pla PROCICAT.
 
Crida a la prevenció i la precaució
Els Bombers fan front a una nit que serà molt dura i intensa. La situació és difícil, complicada i extrema. Demà les condicions tornen a ser molt dures i als seus comandaments els preocupa una possible situació de simultaneïtat.
 
Ens trobem en una situació d’onada de calor que els propers dies s’intensificarà. Totes les mesures de prevenció per evitar ignicions són poques davant d’una situació tan complicada. En aquesta línia, Interior demana que ningú no s’apropi a la zona de l’incendi, per no dificultar les tasques dels equips d’emergència.