Servei Meteorològic de Catalunya

Mapa

El juny ha estat càlid i sec a gran part de Catalunya

query_builder   1 juliol 2019 12:13

event_note Nota de premsa

El juny ha estat càlid i sec a gran part de Catalunya


  • El període s’ha de qualificar de càlid a Catalunya i molt càlid a punts del Prepirineu i massís del Montseny, en canvi ha estat normal a la costa Daurada i punts de la costa Brava
  • El juny ha estat sec a gran part de Catalunya, i molt sec a les terres de l’Ebre, gran part de la depressió Central, Prepirineu i extrem nord-est del país, i normal a la desembocadura del Llobregat
 
La meteorologia del mes de juny ha est molt contrastada, amb un caràcter més propi de la primavera durant els primers vint dies i de l’estiu més rigorós en el tram final del mes.
 
En general, les baixes pressions han afectat gran part  de la zona sud-occidental d’Europa, però amb uns efectes molt diferents segons la seva posició. Fins a pràcticament la revetlla de Sant Joan les àrees de baixes pressions transitaven d’oest a est mantenint la temperatura una mica per sota dels valors normals i amb precipitació que va afectar la meitat nord del Principat. Cal remarcar l’episodi de fred i neu que es va produir entre els dies 10 i 13 de juny.
 
Una massa d’aire tropical impulsat per les pertorbacions provinents de l’Atlàntic va ser present gran part del mes de juny sobre la Mediterrània central, i a partir del dia 24 una pertorbació desplaçada al sud va afectar l’oest de la península Ibèrica provocant-hi precipitació i va impulsar la massa tropical d’aire molt càlid sobre gran part de l’Europa occidental, essent el causant de la temperatura molt alta i de l’episodi de calor extrem.
 
 
Fred i neu del dia 10 al 13 de juny
 
Entre els dies 10 i 13 de juny es va produir un episodi en el qual la neu i la temperatura van ser els caràcters més destacats, amb un ambient molt fresc per l’època a Catalunya, nevades al Pirineu fins a uns 1.800 m de cota i una temperatura mínima molt baixa, sota zero a la plana de la Cerdanya. El causant d’aquesta situació no va ser una ventada de nord, sinó l’aproximació d’una profunda depressió freda a tots els nivells, que el dia 10 se situava centrada a la Bretanya francesa.
 
 
-          Durant el dia 11, 36 de les 145 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades van mesurar la temperatura màxima més baixa de la seva sèrie en un mes de juny. Són sobretot estacions situades al litoral i prelitoral Central, on la precipitació va ser més persistent i abundant.
 
-          A amplis sectors del país la matinada del dia 12 va ser la més freda de les últimes dècades en un mes de juny, amb una mínima rècord a prop de la meitat de les estacions automàtiques de la XEMA amb més de 10 anys.
 
-          Al llarg del dia 11 va ploure a pràcticament tot Catalunya, tot i que de manera minsa (menys de 5 mm) a les Terres de l’Ebre i al sud de les comarques de Ponent. En canvi, es van recollir més de 20 mm a diversos sectors del litoral i prelitoral Central, en alguns sectors del Pirineu oriental i al voltant del Montsec. Al llarg de la jornada destaquen els 40,6 mm de Núria (1.971 m, Ripollès), on al final del dia la precipitació va ser en forma de neu, o els 38,1 mm del Port de Barcelona – ZAL Prat (Baix Llobregat).
 
-          La caiguda de la temperatura ja des de primera hora del dia 11 va fer que la cota de neu fos inusualment baixa, d’entre 1.800 i 2.000 m durant bona part de la jornada, si bé al Pirineu més oriental va ser lleugerament més alta fins a la tarda. En general, la neu va agafar a partir d’uns 2.000 m, amb gruixos testimonials en aquesta cota però amb acumulacions de 5 a 10 cm a cotes lleugerament superiors, segons dades de les estacions d’alta muntanya de la XEMA situades entre 2.000 i 2.500 m.
 
-          Les nevades de juny a l’alta muntanya pirinenca no són un fenomen insòlit i al llarg dels últims anys n’hi ha diverses de registrades a cotes de 2.000 a 2.500 m, si bé no cada any. Les nevades de juny comparables més recents (d’uns 10 cm a 2.500 m) les vam tenir el 16 de juny de 2016 (9 cm a Certascan 2.400 m), el 8 i 9 de juny de 2013 (14 cm a Boí 2.535 m) o l’1 i 2 de juny de 2011 (17 cm a Certascan 2.400 m).
 
-          Ara bé, la nevada sí que es pot qualificar d’excepcional en alguns sectors del Pirineu oriental i del Prepirineu: Malniu (2.230 m, Cerdanya) va mesurar 10 cm de neu, el gruix més important en un mes de juny dels seus 19 anys de dades, superant clarament els 5 cm de l’1 de juny de 2013. El Port del Comte (2.230 m, Solsonès) va mesurar 7 cm de neu, igualant el gruix màxim de juny dels seus 16 anys de dades, també de l’1 de juny de 2013.
 
 
 
Episodi de calor extrema del dia 25 al 30 de juny
 
A partir del dia 25 i fins a finals del mes, Catalunya s’ha vist plenament afectada per una massa d'aire d'origen africà que ha estat impulsada per una pertorbació ubicada a l’oest de la península Ibèrica i ha provocat una onada de calor excepcionalment intensa.
 
La calorada, que també s’ha fet notar a bona part de l'Europa occidental, ha deixat valors de temperatura màxima de 40 a 43 °C a les comarques de l'interior i a diversos sectors del prelitoral, així com a les valls prepirinenques. Els dies més calorosos van ser el divendres 28 i el dissabte 29, quan es van registrar fins a 43,6 °C a Artés (Bages) o 43,8 °C a Alcarràs, respectivament. Són registres fins ara inèdits a la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA), amb sèries de fins a més de 30 anys.
 
A banda d'intensa, l'onada de calor ha estat persistent, provocant la superació dels llindars de calor durant 5 dies consecutius a sectors de l’interior i fins a 6 dies a zones de muntanya, un fet totalment extraordinari al mes de juny.
 
Pel que fa als rècords registrats:
 
-          Al llarg de l'episodi la gran majoria d'estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades han superat la seva màxima absoluta de juny (126 de 145).
 
-          El més extraordinari és que no només s’han superat massivament els rècords de temperatura màxima de juny, sinó que més de la meitat de les estacions (83 de 145) han superat també la màxima absoluta de tota la sèrie, en alguns casos dos dies consecutius.
 
-          Així, a bona part del país la calorada de finals de juny de 2019 haurà deixat enrere els registres màxims de les grans onades de calor de les últimes dècades (juliol de 2015, agost de 2012, agost de 2003 o juliol de 1994, entre d'altres).
 
-          A l'interior de Catalunya ha estat l'onada de calor més important de les últimes dècades i probablement caldria remuntar-se fins al juliol de 1982 per trobar-ne una de comparable. En canvi, prop de la costa s'han viscut calorades força més destacades, sense anar més lluny la de principis d'agost de 2018.
 
 
 
Juny càlid a Catalunya
 
El període s’ha de qualificar de càlid a Catalunya i molt càlid a punts del Prepirineu i al massís del Montseny. En canvi ha estat normal a la costa Daurada i a punts de la costa Brava (figura 1).
 
L’episodi de calor del dia 25 al 30 ha marcat la distribució de l’anomalia de temperatura, que ha estat extremadament alta a gran part del país a excepció d’àmplies zones litorals afectades per núvols baixos com a conseqüència d’una temperatura de l’aigua del mar baixa per l’època de l’any.
 
Figura 1:
Mapes de temperatura mitjana del mes de juny del 2019 i de diferència d’aquesta respecte de la mitjana climàtica
Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA, gestionada per l’SMC. No inclouen els valors de temperatura d’una estació concreta si no es disposa del 80% de totes les dades d’aquesta estació.
Mapa TMm
Mapa ATm
La taula següent mostra els valors d’anomalia positiva (diferències de la temperatura mitjana mensual de juny respecte de la mitjana climàtica mensual del mes de juny pel període de referència 1961-1990) que han estat iguals o superiors a +3 °C a les estacions de la XEMA.
 
Nom de l’EMA
Comarca
Anomalia (°C)
Tagamanent - PN del Montseny
Vallès Oriental
+4,3
la Quar
Berguedà
+3,9
Puig Sesolles (1.668 m)
Vallès Oriental
+3,9
Santuari de Queralt
Berguedà
+3,7
Montsec d'Ares (1.572 m)
Pallars Jussà
+3,0
 
 
El juny ha estat sec a gran part de Catalunya
 
El juny ha estat sec a gran part de Catalunya, i molt sec a les terres de l’Ebre, gran part de la depressió Central, Prepirineu i extrem nord-est del país. A la desembocadura del Llobregat el mes de juny s’ha de qualificar com a normal (figura 2).
 
Les pertorbacions d’origen atlàntic que han afectat el Principat al llarg del mes de juny han provocat aquesta distribució de l’anomalia de precipitació, especialment l’episodi dels dies 10 al 13, que va afectar especialment al litoral i prelitoral Central.
 
La taula següent mostra les estacions gestionades per l’SMC en les quals la precipitació acumulada durant el juny ha igualat o superat els 60 mm.
 
Nom de l’estació
Comarca
PPT (mm)
Ulldeter (1.999 m) - XOM
Ripollès
144,7
Ulldeter (2.410 m)
Ripollès
116,1
Núria (1.971 m)
Ripollès
102,8
Molló - Fabert
Ripollès
98,7
Salòria (2.451 m)
Pallars Sobirà
88,9
Beget (XOM)
Ripollès
73,3
el Port del Comte (2.316 m)
Solsonès
62,2
la Pobla de Segur
Pallars Jussà
61,9
Das - Aeròdrom
Cerdanya
60,4
Puigcerdà
Cerdanya
60,2
 
Encara que, com és habitual, els màxims de precipitació es van registrar al Pirineu i Prepirineu, la precipitació ha estat per sota dels valors normals també en aquests sectors. La raó és que de juny a agost les mitjanes climàtiques mensuals en algunes d’aquestes zones estan per sobre dels 100 mm. En canvi, aquestes mitjanes es fan més modestes a mida que anem cap el sud, amb valors per sota del 40-45 mm al mes de juny, molt més baixes el mes de juliol i agost, quan a punts de l’interior no superen els 10 mm.
 
Figura 2:
Mapes de precipitació acumulada durant el mes de juny del 2019 i de percentatge d’aquesta respecte de la mitjana climàtica
Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA i la XOM, gestionades per l’SMC. No inclouen els valors de precipitació d’una estació concreta si no es disposa de les dades d’un episodi significatiu d’aquesta estació.
Mapa PPT
Mapa APPT

Valors d’irradiació solar per sobre dels valors normals al nord de Catalunya
 
Els valors d’irradiació solar global del mes de juny han estat per sobre dels valors normals per a l‘època de l’any a la meitat nord de Catalunya i parts més elevades del massís dels Ports, mentre que a la resta del país el mes s’ha de qualificar de normal (figura 3).
 
 
 
Figura 3:
 
Mapa d’anomalia d’irradiació solar global del mes de juny del 2019 respecte de la mitjana dels últims 10 anys
Mapes d’anomalia d’irradiació global elaborats amb les dades de les estacions integrades a la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques). Les mitjanes contra les quals es comparen les dades del mes en curs s’han elaborat a partir de les dades de les estacions de la XEMA dels últims 10 anys (2009-2018).
 
Mapa ARS
 
Aquesta informació s’ampliarà a través de la publicació del butlletí mensual definitiu a partir del dia 15 del mes en curs. Totes aquestes informacions es publicaran a www.meteo.cat i a les xarxes socials @meteocat i facebook.com/meteocat
 

1 de juliol del 2019

5  

Imatges

Mapa TMm

Mapa TMm 414

Mapa ATM

Mapa ATM 330

Mapa PPT

Mapa PPT 281

Mapa APPT

Mapa APPT 256

Mapa ARS

Mapa ARS 249

1  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 1149

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia