Salut

AQUAS

L'AQuAS celebra 25 anys amb el repte de donar resposta a un sistema de salut més orientat a les necessitats de la ciutadania

query_builder   2 juliol 2019 17:30

event_note Nota de premsa

L'AQuAS celebra 25 anys amb el repte de donar resposta a un sistema de salut més orientat a les necessitats de la ciutadania

  • Catalunya acumula gairebé 30 anys d’experiència en l’avaluació de tecnologies i serveis sanitaris per millorar les decisions en la gestió sanitària i la pràctica clínica
  • 1.130 informes d’avaluació, 750 articles en revistes científiques i 1.150 conferències són part del balanç dels 25 anys de l’ens
  • L’AQuAS també és referent en projectes internacionals de compra pública d’innovació i ha potenciat la internacionalització del sistema de salut públic de Catalunya
AQuAS

L’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) commemora aquest any el seu 25è aniversari amb el repte de donar resposta a un sistema de salut més orientat a les necessitats de la població. En aquest sentit, vol seguir aportant evidència científica, dades de salut i de vida real.

L’ens, adscrit al Departament de Salut, també es marca com a objectius promoure una recerca biomèdica de més qualitat i transformadora -que contempli l’impacte social i el retiment de comptes- i potenciar l’assistència centrada en les persones i la participació de tots els agents de salut.
 
Un altre dels eixos principals de l’Agència és l’impuls d’estratègies d’avaluació en la compra basada en valor; l’avaluació de convocatòries i projectes de compra pública d’innovació, així com també la potenciació de l’anàlisi de dades i el big data sanitari, mitjançant el programa públic PADRIS.

Des de la seva creació, l’AQuAS ha elaborat 1.130 informes d’avaluació, 750 articles en revistes científiques, 785 pòsters i comunicacions en congressos, ha participat en 1.150 conferències i presentacions i també ha realitzat altres fites com l’organització de congressos internacionals com ara el Preventing Overdiagnosis, l’any 2016.
 
També ha establert mecanismes de participació per donar un nou impuls a la Central de Resultats, una eina imprescindible pels gestors de les polítiques de  salut. Entre d’altres, des del 2011 l’AQuAS ha publicat anualment 7 edicions dels informes sobre les dades dels hospitals i dels centres d’atenció primària; 6 sobre els centres sociosanitaris i de salut mental i addiccions; 3 de l’àmbit territorial i de salut  pública, i 2 sobre transport sanitari urgent i formació sanitària especialitzada.
Des del 2001, l’AQuAS coordina la gestió de l’avaluació dels projectes de recerca de la Marató de TV3. I, més recentment, també ha liderat la gestió de l’avaluació dels projectes del Pla estratègic de recerca i Innovació en salut (PERIS) 2016-2020, incorporant per primera vegada pacients en els panells d’avaluació. Durant les tres convocatòries dels ajuts PERIS, l’Agència ha avaluat 1.017 propostes.
 
D’altra banda, un dels  projectes estratègics, l’Essencial amb 75 recomanacions adreçades a professionals i 26 recomanacions per a pacients promou la disminució de pràctiques clíniques innecessàries i que no aporten valor clínic. Així mateix, el projecte Decisions Compartides amb 9 eines web contribueix a la millora de la comunicació entre professionals de la salut i ciutadania aportant informació sobre els beneficis i riscos de les intervencions diagnòstiques i terapèutiques en determinades malalties, contribuint ambdós projectes a la millora de la qualitat de l’atenció sanitària.
 
Referent internacional
L’AQuAS és també un referent en projectes internacionals de compra pública d’innovació. Actualment, participa en 11 projectes per millorar els serveis públics i properament avaluarà propostes a la convocatòria d’ajuts en compra pública d’innovació que finançarà el Servei Català de la Salut amb fons FEDER.  
 
L’Agència també ha fet una gran tasca en la internacionalització del sistema de salut públic de Catalunya i ha participat en múltiples projectes europeus competitius i en xarxes com EUREGHA o EITHealth.
 
Els inicis
L’Agència va sorgir ara fa 25 anys per la necessitat de disposar d’un organisme independent de les estructures de decisió política, la qual cosa comportava importar models de països que ja eren la punta de llança  en l’àmbit de l’avaluació com els EUA, el Regne Unit o el Canadà.
 
Va néixer el 1994 com a Agència d’Avaluació i Tecnologia Mèdica, si bé havia pres el relleu de l’Oficina Tècnica d’Avaluació de Tecnologia Mèdica (1991-1994). L’any 1999 va passar-se a dir Agència d’Avaluació de Tecnologia i Recerca Mèdiques. L’any 2010, Agència d’Informació, Avaluació i Qualitat en Salut, i finalment el 2013, AQuAS.
 
Catalunya pot, doncs, presumir de gairebé tres dècades d’experiència en l’avaluació de tecnologies i serveis sanitaris com a eines per millorar la presa de decisions en la gestió sanitària i la pràctica clínica.

1  

Vídeos

Vídeo sobre l'AQuAS

1  

Fitxers adjunts

Infografia "AQuAS en xifres, 2018"

Infografia "AQuAS en xifres, 2018"
PDF | 468

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia