Direcció General de Comunicació

Universitats

El Govern aplicarà l'equiparació del preu del primer any de màster al del grau per a les titulacions de 180 crèdits a partir de l'any vinent

query_builder   3 juliol 2019 13:45

event_note Nota de premsa

El Govern aplicarà l'equiparació del preu del primer any de màster al del grau per a les titulacions de 180 crèdits a partir de l'any vinent

  • Els primers estudiants que es beneficiaran d’aquesta mesura són els graduats en Estudis Globals/Global Studies de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) que van iniciar aquesta titulació de tres anys el curs 2016-2017
El Govern ha aprovat el decret de preus públics universitaris per al curs 2019-2020, que inclou per primera vegada l’equiparació del preu del primer any de màster al del grau per a les titulacions de 180 crèdits. Aquesta mesura dona així compliment al compromís adquirit pel Govern l’any 2015 que preveia aquesta equiparació de preus per als primers graduats de titulacions de 180 crèdits de les universitats públiques de Catalunya.
 
Els primers estudiants a beneficiar-se d’aquesta novetat seran els graduats en Estudis Globals/Global Studies de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) que van iniciar aquesta titulació de 3 anys el curs 2016-2017. El decret estableix que en el cas dels màsters, per als primers 60 crèdits matriculats per primera vegada, els estudiants hauran d’abonar l’import equivalent al preu establert per al grau en què s’han titulat. Aquest acord tindrà una validesa de 5 anys amb posterioritat a la graduació.
 
Pel que fa a la resta, el decret incorpora les mateixes bonificacions i ajuts que el curs passat. Així, per al curs 2019-2020 els estudiants del tram 0 de renda, que correspon als becaris de règim general del Ministeri, continuaran tenint la gratuïtat total dels estudis de grau.
 
El decret de preus manté una rebaixa del 80% del preu de matrícula per a estudiants de grau amb rendes corresponents al tram 1, i del 70% per a les rendes del tram 2 del sistema de tarifació social. El decret ratifica l’acord de la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya –organisme que integra el Govern i els rectors i els presidents del Consells Socials de les 12 universitats catalanes– i continua potenciant el sistema català de política de preus dels estudis universitaris en funció de la renda familiar amb la finalitat que ningú quedi exclòs de la universitat per motius econòmics.
 
Pel que fa a la resta de trams dels estudis de grau, el decret preveu per setè curs consecutiu no aplicar cap actualització al preu dels crèdits de la primera matrícula.
 
Cost total dels estudis
 
El sistema de tarifació social, que es regula a través del decret de preus, permet als estudiants pagar entre un 0% i el 25% del cost de l’estudi. La resta, com a mínim el 75%, va a càrrec del finançament directe de la Generalitat i, per tant, el cost majoritari d’un grau universitari no repercuteix directament en l’estudiant que cursa la titulació.
 
Màsters amb tarifació social
 
La implantació del sistema de tarifació social en els màsters habilitadors per a l’exercici de professions regulades continua vigent per al curs vinent. Per als estudiants amb nivell de renda situat al tram 1, el descompte es fixa en el 25% del preu del crèdit del màster. Pel tram 2, és del 20%; pel tram 3, del 15%; pel tram 4 del 10%, i, finalment, pel tram 5 del 5%.
 
En el cas dels màsters que no habiliten per a l’exercici d’activitats professionals regulades, continua l’opció que habilita als Consells Socials a aplicar una rebaixa de fins a un 30% sobre el preu del crèdit.
 
Mesures pendents de l’aprovació dels pressupostos
 
Per tal de garantir l’equitat en l’accés, algunes mesures complementàries estan a l’espera de disponibilitat pressupostària. Entre aquestes, cal destacar la introducció de beques salari, l’equiparació de la totalitat dels màsters universitaris (habilitants i no habilitants) als de grau, i la rebaixa de preus públics per a estudiants de rendes mitjanes. En aquest sentit, el secretari d’Universitats i Recerca, Francesc Xavier Grau, ja va avançar el passat mes de març la voluntat de destinar 15 milions d’euros per millorar el sistema de preus i beques.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia