• Es consolida el projecte de la zona regable del pantà de Guiamets,   que garantirà la producció agrària a tres municipis del Priorat i un de la Ribera d’Ebre
 
  • L’Executiu també aprova l’ampliació del projecte de regadiu al Segrià, que garantirà la continuïtat de les explotacions agràries, permetrà regar 350 hectàrees, i se’n beneficiaran 145 explotacions agrícoles
El Govern ha aprovat autoritzar el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a realitzar la contractació de les obres d’execució del projecte constructiu de consolidació de la zona regable del pantà de Guiamets. En total, es realitzarà una inversió de 2.227.857,15 euros L’import que s’hi destinarà aquest 2019 és de 424.082,80 euros, al 2020 serà de 950.000 euros  i al 2021 de 853.774 euros.
 
Aquest projecte constructiu de consolidació de la zona regable del pantà de Guiamets afecta els termes municipals de Capçanes, els Guiamets, i Marçà al Priorat  i Tivissa, a la Ribera de l’Ebre.
 
Aquesta actuació és necessària i urgent, ja que el regadiu de suport hauria d’estar disponible al més aviat possible per poder reconduir la situació de les sequeres continuades. Amb l’execució d’aquesta actuació, les primeres superfícies ja podrien tenir disponible el regadiu per a la propera campanya de regadiu, amb la qual cosa s’evitaran els danys que provoca la sequera al conreu de la vinya.
 
Aquesta inversió s’emmarca en la implantació de nous regadius eficients a Catalunya, amb la finalitat de millorar la competitivitat i sostenibilitat de les explotacions agràries de secà situades en zones amb limitacions climàtiques que produeixen un gran estrès hídric als conreus durant els mesos càlids.
 
Ampliació del projecte de regadiu al Segrià
 
L’Executiu també ha autoritzat el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a fer una inversió en el projecte d’ampliació del regadiu del Segrià Sud per un import total d’1.291.804,89 euros fins al 2021. Amb aquesta ampliació es posarà en regadiu 350 hectàrees que beneficiaran 145 explotacions agrícoles dels municipis d’Almatret, Maials, Seròs i Riba-roja d’Ebre.
 
El Segrià és una de les comarques amb una pluviometria més baixa de Catalunya i els conreus d’olivera típics d’aquesta zona han esdevingut inviables amb el conreu tradicional de secà. Al Segrià Sud el Departament d’Agricultura ha desenvolupat el projecte de regadiu de suport que garanteix la supervivència del conreu i la garantia de les collites amb quantitat i qualitat per fer que les empreses agràries puguin mantenir la seva rendibilitat. També permet garantir la continuïtat de les explotacions agràries amb la consegüent fixació de població en el territori i la creació de llocs de treball.
 
L’execució d’aquesta actuació és necessària per garantir la viabilitat econòmica de les explotacions d’aquesta zona, ja que les actuals condicions climàtiques fan que, si no s’actua d’una forma immediata, les finques que estan en l’àmbit del projecte s’abandonaran de la producció, amb les conseqüències que això comporta per al territori de pèrdua de població i de llocs de treball.
 
L’objectiu del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) en matèria de regadius es posar en marxa iniciatives que puguin permetre als regants i a les comunitats de regants assolir una millora integral en els regadius, tant des del punt de vista d'estalvi energètic, com d'eficiència.