Direcció General de Comunicació

Universitat

El Govern aprova la creació de la menció M. Encarna Sanahuja a la inclusió de la perspectiva de gènere en docència universitària

query_builder   3 juliol 2019 13:45

event_note Nota de premsa

El Govern aprova la creació de la menció M. Encarna Sanahuja a la inclusió de la perspectiva de gènere en docència universitària

  • El nou guardó es concedirà en el marc de les Distincions Jaume Vicens Vives a la qualitat docent a la universitat
 
  • Respon al rol impulsor de la universitat pel que fa a les polítiques de promoció de la igualtat de gènere en la carrera docent
 
  • La menció és una iniciativa de la Comissió Dones i Ciència del Consell Interuniversitari de Catalunya
El Govern ha aprovat la creació de la menció M. Encarna Sanahuja Yll a l’excel·lència en la inclusió de la perspectiva de gènere en la pràctica docent universitària. El guardó, que es concedirà en el marc de les Distincions Jaume Vicens Vives a la qualitat docent a la universitat, premiarà el professorat, els equips docents i els grups d’innovació que hagin desenvolupat una actuació remarcable en la incorporació de la perspectiva de gènere en les matèries o els plans d’estudi de qualsevol disciplina.
 
La menció M. Encarna Sanahuja Yll és una iniciativa de la Comissió Dones i Ciència del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), que pretén aprofundir en el mandat de l’article 28 de la Llei 17/2015, de 21 de juliol, d’igualtat efectiva de dones i homes, que atorga a la universitat un paper preeminent com a institució que educa en valors.
 
La nova distinció també respon al rol impulsor de la institució universitària pel que fa a polítiques de promoció de la igualtat de gènere en la carrera docent i la correcció dels biaixos en la docència. Així es recull al Marc general per a la incorporació de la perspectiva de gènere en la docència universitària de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU Catalunya).
 
El Consell Executiu ha aprovat que el nou guardó s’atorgui en dues modalitats, una d’individual i una altra de col·lectiva, amb una gratificació econòmica del mateix import que les distincions Jaume Vicens Vives que es destinarà a projectes d’innovació o de millora docent en la perspectiva de gènere. La presentació de candidatures anirà a càrrec dels consells socials de les universitats públiques i dels seus òrgans equivalents de les universitats privades, a iniciativa de les unitats d’igualtat de cadascun dels centres.
 
La valoració dels projectes candidats es durà a terme per part d’una comissió conformada per les persones al capdavant de la direcció del Programa Margalida Comas per a la millora de la docència i l’aprenentatge a la universitat; la direcció d’AQU Catalunya; la direcció executiva de l’Institut Català de les Dones; la presidència de la Comissió Dones i Ciència, i la secretaria general del CIC.
 
A l’hora seleccionar els projectes guanyadors, la comissió de valoració tindrà en compte diversos criteris, com ara els aspectes professionals de la disciplina, les contribucions de les dones al coneixement en un àmbit específic, la producció i ús dels resultats de la investigació, les competències i continguts en gènere, o les metodologies docents emprades.
 
El nom de la nova menció és un reconeixement a la professora M. Encarna Sanahuja Yll (1948-2010), arqueòloga i professora de la Universitat Autònoma de Barcelona. Vinculada amb el moviment feminista català des dels anys 70, Sanahuja va treballar per desenvolupar la història de les dones en l’arqueologia i va ser pionera a promoure l’interès en les disciplines històriques cap als problemes de les dones.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia