- Vol facilitar l’adopció i la implementació de mesures per disminuir la incidència, la morbiditat i la mortalitat associada a aquesta infecció
- Neix del treball conjunt de professionals del món de la salut pública, experts, representants de societats científiques, i entitats i associacions de pacients i familiars
El Govern de la Generalitat ha aprovat el Pla de prevenció i control de l’hepatitis C a Catalunya, que té com a objectiu principal facilitar l’adopció i la implementació de mesures per disminuir la incidència, la morbiditat i la mortalitat associada a aquesta infecció. Tot plegat, per aconseguir la seva eliminació com a problema greu de salut pública l’any 2030, de manera que s’assumeix aquest repte marcat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS).
Per fer-ho, és clau un abordatge eficient de la prevenció, el diagnòstic, el tractament i el seguiment de les persones afectades. Actualment, l’hepatitis C no disposa de vacuna. Tot i així, és possible obtenir el diagnòstic de la infecció i del nivell de gravetat de la malaltia pel virus de l’hepatitis C (VHC) d’una manera ràpida i senzilla i no agressiva. Se sap que el tractament actual amb antivirals d’acció directa (AAD) per via oral és més eficaç, segur, té menys efectes secundaris i cura en més del 90% dels casos la infecció pel virus C, evitant així la transmissió de la malaltia. No obstant això, hi ha un nombre elevat de ciutadans que no saben que són portadors del VHC, ja que la malaltia hepàtica pot romandre asimptomàtica durant anys i, per tant, poden infectar altres persones al no entrar als circuits mèdics i sanitaris de control i tractament.
Per això, és prioritari tenir un pla de prevenció i control enfront de l’hepatitis C. El Pla neix del treball conjunt d’una comissió multidisciplinària formada per professionals del món de la salut pública, experts clínics especialistes en malalties infeccioses i hepatologia, experts en addiccions, representants de societats científiques, i entitats i associacions de pacients i familiars.
El Pla conté 6 objectius específics dels quals es proposen 131 accions:
- Obtenir informació actualitzada de l’epidemiologia de l’hepatitis C a Catalunya
- Reduir la incidència de noves infeccions per virus de l’hepatitis C
- Incrementar la detecció d’infeccions ocultes
- Coordinar l’organització de l’atenció sanitària i l'accés als nous tractaments farmacològics dels pacients infectats de l’hepatitis C
- Millorar el grau d’informació i consciencia sobre la malaltia en professionals sanitaris i ciutadans
- Avaluació del Pla i Monitoratge (per definir la cascada de serveis)
Un factor clau en l’abordatge de l’hepatitis C és posar un focus d’atenció especial en les poblacions més vulnerables, en les quals s’ha de potenciar el diagnòstic i apropar al tractament per identificar els nous casos al més aviat possible i tractar-los de forma immediata.
Els col·lectius que tenen més risc d’infecció són les persones consumidores de drogues que comparteixen material per a la injecció i, en menor grau, estris de consum per fumar o esnifar; les persones internades en presons i amb pràctiques de risc; les persones que tenen pràctiques sexuals de risc sense protecció, especialment els homes que tenen relacions sexuals amb homes (HSH); les persones que estan coinfectades amb el VIH i les persones immigrants de països endèmics.
L’abordatge de les hepatitis víriques s’emmarca dins el Programa de prevenció, control i atenció al VIH, infeccions de transmissió sexual i les hepatitis víriques (PCAVIHV), integrat a la Secretaria de Salut Pública. Aquest programa actua com a instrument institucional per als temes relacionats amb aquestes infeccions i l’objectiu del qual és planificar, impulsar, coordinar i avaluar les actuacions que es duen a terme a Catalunya per disminuir la incidència d’aquestes infeccions i millorar l’atenció a les persones afectades.