Direcció General de Comunicació

Govern

La Generalitat augmenta els recursos per incentivar projectes d'economia circular en l'àmbit dels residus

query_builder   4 juliol 2019 13:09

event_note Nota de premsa

La Generalitat augmenta els recursos per incentivar projectes d'economia circular en l'àmbit dels residus

  • L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) finançarà amb 840.000 euros, a través d’un conveni amb ACCIÓ, projectes empresarials d’R+D relacionats amb la generació i la gestió dels residus que comportin, entre altres, nous processos o la millora tecnològica dels ja existents i que en permetin la recuperació de recursos
Nova convocatòria
Tost i Rodríguez durant una jornada informativa sobre els ajuts per a projectes d'economia circular en l'àmbit dels residus

El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), del Departament de Territori i Sostenibilitat, Josep  Maria Tost, i la directora d’Innovació d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa depenent del Departament d’Empresa i Coneixement, Àurea Rodríguez, han anunciat que l’ARC augmenta enguany l’aportació per subvencionar projectes d'economia circular en l'àmbit dels residus. Si l’any passat, en una primera convocatòria, hi va dedicar 600.000 euros, aquest 2019 seran 840.000 els que invertirà per a projectes de nuclis de recerca industrial i desenvolupament experimental que incentivin la realització de projectes d'economia circular.
 
En concret, els ajuts es destinaran a empreses que presentin projectes per recuperar recursos a partir de residus, tant procedents de processos de tercers com propis, a millorar processos de tractament que permetin recuperar recursos o bé disminuir la quantitat de deixalles que es destinen als abocadors o bé a reduir la perillositat dels residus. Els projectes es poden presentar de forma individual o col·laborativa. Els projectes poden ser presentats  per una empresa o bé per més d’una empresa, i han de desenvolupar activitats de recerca i/o desenvolupament.
 
Els criteris per a la concessió dels ajuts prioritzaran el potencial de reducció efectiva dels residus, bé perquè s'estalvia la seva generació, bé perquè es converteixen en recursos o perquè el procés permet utilitzar residus que no eren aprofitats. També tindrà una alta valoració els projectes amb una qualitat científica i tecnològica; l’adequació de la metodologia, del pla de treball i de gestió del projecte; la capacitat científica de les persones sol·licitants per executar-lo i l’adequació, coherència i justificació dels recursos i despeses proposades.
 
Impulsant l’economia circular
 
Entre els objectius de l’ARC destaca el d’implementar eines per accelerar la transició cap a una economia circular. També el foment de programes i projectes de R+D per desenvolupar alternatives més netes en els processos productius i de gestió.
 
El Programa de prevenció i gestió de residus i recursos de Catalunya (PRECAT20) de l’ARC ha de contribuir, des de l'àmbit dels residus, al desenvolupament sostenible, a l'ús eficient dels recursos i a una economia circular que alhora sigui competitiva i generadora de noves oportunitats.
 
De la seva banda, des d’ACCIÓ s’ofereix assessorament personalitzat a les empreses catalanes per iniciar-se o aprofundir en l’àmbit de l’economia circular així com ajuts per garantir-ne la seva implantació. Per exemple, els Cupons a la Innovació, ajuts de fins a 5.000 euros per tal que pimes catalanes incorporin criteris ecològics i sostenibles en el disseny i desenvolupament dels seus productes, serveis i processos, i defineixin nous models de negoci basats en l’economia verda i circular. També destaca la línia INNOTEC, que compta amb una partida de fins a 150.000 euros per pimes que duguin a terme projectes d’R+D i innovació en col·laboració amb agents tecnològics. Per la seva banda, a través de les Comunitats RIS3CAT també s’estan desenvolupant diversos projectes vinculats a l’economia circular.
 
Aquests objectius estan alineats amb els de la Unió Europea que, a finals de 2015, va publicar un paquet de mesures sobre l'economia circular per impulsar la competitivitat, crear llocs de feina i generar un creixement sostenible. Així, segons la Fundació Ellen Macarthur –de la qual la Generalitat en forma part–, l’economia circular a Europa pot arribar a gener el doble de beneficis que el model econòmic lineal, reduir un 32% el consum de matèries primeres i un 50% els costos vinculats als processos industrials. Amb aquestes mesures es pretén transformar l'economia, obrint camí a noves oportunitats de negoci que tinguin en compte tot el cicle de vida dels productes, sense limitar-lo a l'etapa de fabricació o a la de fi de vida. Com a conseqüència, es preveu que sorgiran progressivament formes innovadores i més eficients de produir i consumir. De fet, l’economia circular és un dels eixos del Pacte Nacional per a la Indústria.
 
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia