• El cap de l’Executiu ha encapçalat aquest vespre l’acte de lliurament dels Premis Nacionals de Cultura 2019, acompanyat de la consellera de Cultura
El president amb Carme Ruscalleda
El president amb Carme Ruscalleda. Foto: Jordi Bedmar
 
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat aquest vespre que “la cultura reforça la democràcia, construeix possibilitats de futur” i “guanya sempre als seus il·lusos enterradors”. “La dictadura, el despotisme o l’autoritarisme necessiten una societat privada d’informació, de formació i d’innovació, d’esperit crític i de controvèrsies polítiques i culturals, mentre que les repúbliques, les democràcies, contribueixen al desenvolupament cultural de la societat i a preservar-ne els drets i llibertats individuals dels seus ciutadans”, ha afirmat. El cap de l’Executiu ha presidit l’acte de lliurament dels Premis Nacionals de Cultura 2019, acompanyat de la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga. L’acte s’ha celebrat al Teatre L’Artesà del Prat de Llobregat.
 
El cap del Govern ha afirmat que “la cultura, juntament amb la llibertat i el talent, són fonaments de l’edifici republicà que estem construint” i per això, ha dit, “cal situar-la al centre del debat públic, del pressupost, del relat que defineix un país, en definitiva, al centre de la vida”. “Hem decidit que necessitem saber que podrem llegar un futur raonable a les següents generacions, que mantindran el fil conductor que ens lliga a la història que ens ha fet i per això volem una cultura viva”, ha afirmat.
 
En el seu parlament el president també ha volgut recordar el conseller Lluís Puig, “exiliat a causa de la persecució política del Regne d’Espanya”, així com la resta de presos polítics i exiliats. “La cultura i la repressió són causes antagòniques”, ha recalcat.
 
 
Els guardonats
 
Els Premis Nacionals de Cultura els concedeix anualment el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) a figures i entitats que contribueixen a donar més rellevància a la cultura catalana, per la labor intel·lectual, artística o d’identitat compartida que desenvolupen. Enguany s’ha distingit l’editora Maria Bohigas; l’escriptor Jaume Cabré; el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya; la Federació d’Ateneus de Catalunya; la fira d’espectacles literaris Litterarum Móra d’Ebre; la historiadora Josefina Matamoros; el Museu de Lleida; la pianista i compositora Clara Peya; l’artista Josep Ponsatí, i la cuinera Carme Ruscalleda.  “Vosaltres honoreu la cultura d’aquest país”, ha afirmat el president durant la seva intervenció.
 
A part del president Torra i de la consellera Vilallonga, han assistit a la cerimònia el president del Parlament, Roger Torrent; l’alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler; la consellera de Justícia, Ester Capella; el president del CoNCA, Carles Duarte, i els membres del plenari, i el delegat territorial del Govern a Barcelona, Juli Fernàndez, entre altres personalitats del món de la cultura i de la societat civil. 

1  

Fitxers adjunts

Guardonats Premis Nacionals de Cultura 2019

Guardonats Premis Nacionals de Cultura 2019
PDF | 228