Direcció General de Comunicació

Pla de polítiques de dones del Govern de la Generalitat

El Govern prioritza la col·laboració amb els ens locals perquè realitzin polítiques a favor de les dones

query_builder   18 maig 2010 14:18

event_note Nota de premsa

El Govern prioritza la col·laboració amb els ens locals perquè realitzin polítiques a favor de les dones

 
 
  • De les 41 comarques, 32 estan desplegant un pla de polítiques de dones i 7 més estan elaborant el seu pla
  • Enguany es desplegarà al 100% de la xarxa d’atenció especialitzada que preveu la Llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista
  • El pressupost destinat al Pla de polítiques de dones 2008-2011 és de 132 milions d’euros
 
El Govern ha aprovat avui una inversió per a l’any 2010 del Pla de polítiques de dones del Govern de la Generalitat de Catalunya 2008-2011. Aquest document conté un total de 560 actuacions amb l’objectiu de compensar les situacions de desequilibri entre dones i homes.
 
El Pla de polítiques de dones del Govern concreta les actuacions per propers quatre anys pel que fa a polítiques de dones a tots els departaments del Govern. Està organitzat en 6 línies estratègiques principals, 26 objectius generals i 113 objectius específics, i proposa l’aplicació transversal de la perspectiva de gènere i de les dones en totes les actuacions governamentals. De les 560 actuacions que preveu el Pla, 364 estan en execució, el que suposa un grau d’acompliment del 65%. Al 2009 el Govern ha dut a terme 737 accions (serveis, actes, cursos de formació, subvencions, campanyes, acords, informes, publicacions i instruments de coordinació).
 
Més inversió per millorar la situació de les dones
 
El Govern segueix invertint en mesures per millorar la situació de les dones en tots els àmbits. Avui ha aprovat un pressupost de 132,5 milions d’euros destinat a aquestes mesures. Aquesta xifra suposa un increment del 283,5% respecte la inversió realitzada l’any 2005 (34,5 milions d’euros). Aquesta inversió no suposa cap despesa addicional ni cap modificació pressupostària i fa palesa una distribució de la despesa que té en compte les necessitats i les situacions específiques de les dones.
 
La inversió en les polítiques de dones destinada per al 2010 continua sent una de les eines per millorar l’economia del país. L’avenç en la igualtat d’oportunitats de dones i homes respon a una necessitat d’equitat, aprofundiment democràtic i justícia social, però també a criteris d’eficiència econòmica. L’impuls d’un marc favorable al desenvolupament dels projectes vitals i professionals de les dones reverteix en l’increment de la competitivitat i la modernització de la societat.
 
Col·laboració amb els ens locals des de l’any 2005
 
Una de les prioritats del Govern continua sent la col·laboració amb els ens locals perquè realitzin polítiques que afavoreixin les dones. L’any 2005 l’Institut Català de les Dones (ICD) va obrir una línia de subvencions a ens locals per finançar les despeses derivades de l’elaboració, implementació o desenvolupament de polítiques de dones (plans estratègics de polítiques de dones). Aquesta convocatòria és de caràcter anual i suposa una inversió en 5 anys de 11,6 milions d’euros.
 
Actualment, de les 41 comarques existents, 32 estan desplegant un pla de polítiques de dones i 7 més estan elaborant el seu pla. Pel que fa als municipis, dels 63 municipis amb més de 20.000 habitants, n’hi ha 55 que estan desenvolupant el pla de polítiques de dones i 3 més que l’estant elaborant.
 
El Pla de polítiques de dones recull l’objectiu de Promoure i contribuir a consolidar la transversalització de les polítiques de dones a l’Administració local. Aquest objectiu dóna continuïtat a les mesures iniciades ja en el pla anterior, 2005-2007, i respon a la voluntat del Govern de promoure la transversalitat de les polítiques de dones a les administracions públiques.
 
Serveis d’Informació i Atenció a les Dones
 
L’ICD també distribueix entre els ens locals un fons econòmic de 4,2 milions d’euros per als anys 2009 i 2010 per desenvolupar els Serveis d’Informació i Atenció a les Dones i millorar de l’atenció a les dones a través d’aquests centres. L’ICD ja va signar l’any passat acords per a reforçar el funcionament de 82 d’aquests serveis i millorar i apropar l’atenció a les dones en tot el territori de Catalunya i enguany té previst signar-ne 20 més. Els nous serveis suposaran el desplegament del 100% de la Xarxa d’Atenció a Especialitzada prevista en la Llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista.
 
Els SIAD ofereixen informació, orientació i assessorament en tots aquells aspectes relacionats amb la vida de les dones: àmbit laboral, social, personal, familiar i altres. També incrementen l’eficàcia en l’actuació envers la sensibilització social, la prevenció i la detecció de les situacions de violència masclista.
 
Dels nous serveis que entren enguany en funcionament, 8 són d’àmbit municipal (Salou, Calafell, Blanes, Sant Feliu de Guíxols, Roses, Martorell, Sant Pere de Ribes i Premià de Mar) i 12 d’àmbit comarcal (Priorat, Conca de Barberà, Baix Ebre, Cerdanya, Pallars Sobirà, Garrotxa, Berguedà –Aj. De Berga-, Osona, Baix Llobregat, Garraf, Vallès Occidental i Vallès Oriental).
 
 
Resum d’actuacions destacades per al 2010 per eixos:
 
Eix 1. Transversalitat de les polítiques de dones a les administracions públiques
 
  • Tramitació de l’Avantprojecte de Llei per a una nova ciutadania i per a la igualtat de dones i homes (llei d’igualtat).
  • Creació d'un espai virtual per fer formació en polítiques de dones i en perspectiva de gènere
  • Elaboració i desplegament d’eines per a la implantació de la transversalitat de la perspectiva de gènere i de les dones a l’administració de la Generalitat de Catalunya: indicadors, estadístiques desagregades, paritat, ús no sexista dels llenguatges, informes d’impacte de gènere, formació, mecanismes de coordinació.
  • Suport als ens locals i supramunicipals per elaborar, posar en marxa i desenvolupar plans de polítiques de dones.
  • Promoció de plans d'igualtat d'oportunitats entre dones i homes en l'àmbit laboral a les empreses públiques i privades.
  • Promoció i seguiment dels plans d'igualtat d'oportunitats entre dones i homes a les universitats catalanes
 
 
Eix 2. Canvis culturals que transformin estructures i models patriarcals
 
  • Impuls a la formació en perspectiva de gènere i de les dones a les i als professionals dels mitjans de comunicació.
  • Realització i difusió d'exposicions que facin visibles les creacions i produccions culturals femenines
  • Suport a projectes i activitats que contribueixin a recuperar la memòria històrica de les dones
  • Potenciació del desplegament transversal de la coeducació en el desenvolupament dels currículums.
  • Incorporació transversal de la coeducació a les activitats de formació del professorat.
  • Impuls a la creació i el desenvolupament de màsters i postgraus específics de formació en perspectiva de gènere
 
 
Eix 3. Participació
 
  • Creació d'un espai virtual per a difondre les activitats de les entitats i els grups de dones.
  • Suport a les entitats de dones per a impulsar la participació i la creació de xarxes mitjançant l’accés a les tecnologies de la comunicació i la informació.
  • Impuls de la presència de les dones en els òrgans consultius i d'assessorament de les administracions públiques.
  • Potenciació del CNDC i dels seus grups de treball i ampliació i reforçament de les assemblees territorials de dones de Catalunya
  • Incorporació de les dones migrades al teixit cívic
  • Desplegament dels mecanismes per fer efectiva l'equitat de la participació de dones i homes en els òrgans de decisió esportius de representació nacional, estatal i internacional
 
Eix 4. Reorganització dels treballs i noves polítiques dels temps
 
  • Facilitació de la reincorporació de les dones al mercat de treball remunerat mitjançant la participació en diferents polítiques actives d'ocupació.
  • Realització d'accions de formació professional ocupacional i afins, en sectors en els quals les dones estan subrepresentades.
  • Accions de suport a l'emprenedoria femenina.
 
 
Eix 5. Qualitat de vida i cohesió social
 
  • Impuls a la recerca sobre la situació de les dones a Catalunya
  • Impuls al desplegament de nous Serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i suport als ja existents
  • Creació d’eines de sensibilització i informació específiques sobre temes relacionats amb la qualitat de vida de les dones
  • Elaboració i implementació de programes específics de suport a les dones en situació de risc d'exclusió
  • Elaboració i implementació d'un programa d'apoderament i d'inclusió social i professional per a noies tutelades i extutelades
  • Integració de les diferències de gènere i les característiques determinades pel cicle vital en el disseny, l'atenció i l'avaluació dels serveis sanitaris
  • Elaboració d'estudis d'adaptació de les polítiques mediambientals a l'organització de la vida quotidiana de les persones
 
Eix 6. Intervenció integral contra la violència masclista
  • Desenvolupament d’estratègies d’informació, sensibilització i prevenció de violència masclista a nivell general i/o adreçades especialment a joves i col·lectius específics.
  • Difusió i implementació territorial del protocol marc per a una intervenció coordinada contra la violència masclista i desplegament dels circuit territorials.
  • Elaboració i implementació de programes de formació per a professionals que intervenen en l’abordatge de la violència masclista.
  • Desplegament de la Xarxa d’Atenció i Recuperació Integral per a les dones en situacions de violència masclista.
  • Suport econòmic i tècnic als ens locals en el desenvolupament de polítiques públiques per a l’abordatge de la violència masclista.
  • Promoció de mesures de formació ocupacional i d'inserció laboral de les dones que pateixen o surten de qualsevol situació de violència masclista.
  • Desplegament normatiu d’altres mesures de suport a les dones en situació de violència masclista, establertes a la Llei 5/2008 del dret de les dones a eradicar la violència masclista: fons de garantia de pensions i prestacions, indemnitzacions, accés a l’habitatge, etc.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia