• La comitiva de l’Organització Mundial de Salut ajudarà Catalunya a redefinir aquest pla referent de la política sanitària del Govern, que compleix 30 anys
  • Visitarà centres de salut d’arreu del país i es reunirà amb professionals diversos, per conèixer de primera mà perquè Catalunya és pionera en planificació sanitària des de fa 3 dècades
La consellera de Salut, en la recepció a la comitiva, aquest matí a Barcelona.
La consellera de Salut, en la recepció a la comitiva, aquest matí a Barcelona.

Una desena d’experts de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) protagonitzen aquesta setmana una visita a Catalunya amb dos objectius relacionats amb el Pla de Salut, l’instrument de referència de la política sanitària del Govern de Catalunya i que enguany fa 30 anys.

En primer lloc, conèixer de primera mà l’impacte que ha tingut en el sistema sanitari i en la salut de la ciutadania l’aplicació, durant tres dècades, dels set plans de salut elaborats des de principis dels any 90, que han fet de Catalunya una regió pionera en el manteniment continuat d’una planificació sanitària durant tant de temps.

 
En segon lloc, donar suport a redefinir el pla pels propers anys, i fer-ho sobre les premisses de seguir garantint els principis del sistema públic de salut de Catalunya (universal, equitatiu, sostenible, etc.) davant els reptes assistencials, socials i demogràfics que té per davant -com la cronicitat o la salut mental- i altres aspectes transversals, com el paper de les TIC o la qüestió del finançament.
 
En aquest sentit, de cara al proper Pla de Salut, el Departament de Salut constata la necessitat d’evolucionar i incorporar elements que el facin encara més obert, flexible i dinàmic, i la participació ciutadana i professional en la seva elaboració és clau perquè, en definitiva, esdevingui un document de cohesió del conjunt de polítiques vinculades a la millora de la salut i el benestar de la població. A més, cal que el futur Pla de Salut impliqui el Govern, sigui conegut pels professionals, estigui alineat amb altres plans i programes del sistema de salut i pugui ser avaluable en quant a resultats en salut. Per últim, haurà de seguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible marcats per Nacions Unides.
 
Experts rellevants, visites i reunions
Entre la delegació d’experts -que ha estat avui rebuda institucionalment per la consellera de Salut, Alba Vergés- destaquen alguns noms com Tamas Evetovits –cap de l’oficina de la OMS a Barcelona per a l’enfortiment dels sistemes de salut i expert en finançament sanitari-, Anthony Kessel –expert en serveis de salut pública i director del Global Public Health anglès-, Isabel Yordi -directora del programa de gènere i drets humans de l’OMS Europa-, o Nigel Edwards -director executiu del Nuffield Trust del Regne Unit i expert en sistemes sanitaris-.
 
En aquests dies, entre d’altres, la comitiva celebrarà un plenari, visitarà centres sanitaris d’arreu del país, i s’entrevistarà individualment amb professionals de diferents àmbits del sistema de salut de Catalunya. El resultat d’aquesta avaluació qualitativa es plasmarà, entre d’altres, amb un informe final, que clourà prop de 9 mesos de treball i contactes entre el Departament de Salut i l’OMS.