• El Govern ha aprovat el Pla estratègic de polítiques d’igualtat de gènere 2019-2022
  • El Pla conté 326 actuacions a desplegar els propers anys
El Govern ha aprovat el Pla estratègic de polítiques d’igualtat de gènere 2019-2022, que conté 326 actuacions a favor de la igualtat efectiva de dones i homes en aquest període. La programació econòmica del Pla per a l’any 2019, certificada per les secretaries generals dels tretze departament de l’Administració de la Generalitat, se situa al voltant dels 72,5 milions d’euros. Aquest nou pla estratègic de polítiques d’igualtat de gènere és la manifestació de la fermesa del Govern en enfortir la lluita per la igualtat de dones i homes i l’erradicació de les violències masclistes de la nostra societat.
 
El Pla inclou 6 eixos d’acció, 21 objectius estratègics, 103 objectius operatius i 326 actuacions a desplegar els propers anys, per tal d’impulsar en tota l’Administració de la Generalitat de Catalunya les polítiques de transversalitat de la perspectiva de gènere i, alhora, concreta actuacions de caràcter més sectorial i operatiu prioritàries. Dona compliment a la Llei 17/2015, de 21 de juliol, d’igualtat efectiva de dones i homes, i la Llei 5/2008, de 24 d’abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista.
 
És un eix d’aquest Pla el II Programa d’intervenció integral contra la violència masclista 2019-2022, ja que la discriminació sistemàtica de les dones en tots els àmbits de la vida, personal, familiar, laboral i social és la causa, finalment, de la pitjor manifestació del masclisme: la violència contra les dones i els infants.
 
Pel que fa a l’erradicació de la violència masclista, gran part de la societat catalana és conscient que encara queda molt per fer per aconseguir aquest objectiu. En canvi, pel que fa a la igualtat efectiva entre dones i homes, sovint hi ha la percepció que ja s’ha assolit, perquè els drets de les dones ja han estat reconeguts a nivell teòric en el nostre entorn. Això implica que sovint no es pren prou consciència de les múltiples discriminacions indirectes i invisibilitzades que impedeixen a les dones assolir en igualtat de condicions les mateixes fites a les quals els homes poden accedir més fàcilment.  Encara ara hi ha desavantatges que han d’afrontar les dones davant d’unes estructures socials impregnades d’androcentrisme i masclisme.
 
 
 
 
 
 
Eixos i objectius
 
EIX D’ACCIÓ 1. COEDUCACIÓ I PROMOCIÓ DE VALORS I MODELS IGUALITARIS
 
Educar el conjunt de la societat, de totes les edats, per assolir la igualtat efectiva de dones i homes. Educar des de totes les institucions, no només l’escolar, per la igualtat real de drets i d’oportunitats, posant en valor indistintament l’experiència, les aptituds i l’aportació social i cultural de dones i homes. Eliminar, mitjançant l’educació, els estereotips culturals de gènere que porten a valoracions desiguals dels rols que tenen homes i dones en tots els àmbit de la seva vida.
 
Objectius estratègics:
 
  1. Garantir l'equitat de gènere en l'àmbit educatiu, desenvolupant i actualitzant les polítiques de gènere en la comunitat educativa.
  2. Educar en l'equitat de gènere en altres àmbits estratègics de la societat.
 
EIX D’ACCIÓ 2. PROMOCIÓ DE L'EQUITAT EN EL TREBALL I LA CORRESPONSABILITAT EN ELS USOS DEL TEMPS
 
Promoure l’equitat de gènere en la distribució de tasques domèstiques i de cura de les persones, i la igualtat de tracte i d’oportunitats de dones i homes en l’àmbit laboral. Lluitar contra totes les discriminacions i desigualtats quotidianes que posen en situació de desavantatge les dones en relació amb les seves possibilitats reals de desenvolupar-se professionalment i personalment. Assolir una organització social corresponsable entre dones i homes, que reparteixi de manera igualitària les responsabilitats en tots els àmbits i situacions vitals (embaràs, maternitat, treball de la llar, cura de les persones).
 
Objectius estratègics:
 
  1. Sensibilitzar cap a un canvi de valors envers la igualtat de dones i homes en el treball.
  2. Assolir l'equitat de gènere en l'accés i en totes les condicions de treball de les dones.
  3. Fomentar la qualitat dels plans i programes d'igualtat entre dones i homes a les empreses, ens locals i organitzacions.
  4. Assolir la corresponsabilitat plena en la distribució del treball domèstic i de cura de persones.
  5. Vetllar perquè els sectors feminitzats siguin revaloritzats socialment i tinguin el mateix reconeixement i les mateixes condicions laborals que els altres.
 
 
EIX D’ACCIÓ 3. PREVENCIÓ I ERRADICACIÓ DE LA VIOLÈNCIA MASCLISTA (II Programa d'intervenció integral contra la violència masclista)
 
Erradicar totes les formes de violència contra dones i infants i en tots els àmbits on es manifestin. Garantir que totes les formes de violència masclista s’abordin de manera integral des de les institucions públiques. Combatre la violència masclista des de l’espai públic pel conjunt d’una societat catalana sensibilitzada i amatent en la seva prevenció, detecció, atenció, recuperació, reparació i eliminació.
 
Objectius estratègics:
 
  1. Fomentar la incorporació d’estratègies de prevenció des dels recursos de la xarxa i des del treball dels circuits.
  2. Millorar la detecció i identificació de situacions de risc i d'existència de violència masclista.
  3. Desplegar i ampliar la Xarxa d'atenció i recuperació integral per a totes les dones que pateixen o han patit violència masclista i de les seves filles i fills dependents.
  4. Millorar l'atenció de les dones en situació de violència masclista en el moment de les denúncies i al llarg de tot el procés judicial.
  5. Promoure la capacitació dels equips professionals, la creació d’eines de suport i la recerca en violència masclista.
  6. Optimitzar els mecanismes de coordinació de la Xarxa d'atenció integral de violència masclista.
 
 
EIX D’ACCIÓ 4. PARTICIPACIÓ POLÍTICA I SOCIAL I APODERAMENT PERSONAL I COMUNITARI DE LES DONES
 
Enfortir l’autonomia, la llibertat personal i l’exercici efectiu de la plena ciutadania en una democràcia paritària. Enfortir l’apoderament personal i col·lectiu en tots els àmbits: econòmic, social i cultural, per assolir la igualtat efectiva de dones i homes tant en l’accés com en el control i l’ús dels recursos i els beneficis dels sistemes socials. Fomentar el talent i l’emprenedoria de les dones en tots els àmbits, especialment en aquells sectors, professions i ocupacions en les quals són poc presents.
 
Objectius estratègics:
 
  1. Vetllar per l'acompliment de la paritat en els òrgans de participació política i social.
  2. Promoure l'apoderament de les dones en tots els aspectes de la vida.
  3. Enfortir la presència de les dones en àmbits especialment masculinitzats.
 
 
EIX 5. VISIBILITZACIÓ DE LES DONES I COMUNICACIÓ NO SEXISTA
Deslliurar de les barreres patriarcals la veu i la visibilitat de les dones, tant les d’avui com les del passat, tan llargament silenciades. Fer valer les aportacions de les dones en la construcció, el manteniment i la transformació de la societat i l’assoliment de les llibertats, a fi de superar la seva infravaloració històrica i que esdevinguin referents per a les generacions actuals i futures. Vetllar perquè la imatge de les dones que es projecta en els mitjans de comunicació estigui lliure d’estereotips sexistes.
 
Objectius estratègics:
 
  1. Fer visibles les aportacions de les dones en tots els àmbits de la societat.
  2. Sensibilitzar, prevenir i lluitar contra el sexisme en els mitjans de comunicació i en el consum.
 
EIX 6. TRANSVERSALITZACIÓ DE LA PERSPECTIVA DE GÈNERE EN LES POLÍTIQUES PÚBLIQUES
 
Situar la igualtat efectiva de dones i homes en la centralitat de les polítiques de progrés i benestar cap a la construcció d’una societat avançada quant al seus valors cívics. Garantir que totes les polítiques públiques incloguin la perspectiva de gènere en totes les seves fases de planificació estratègica, implementació i avaluació. Dissenyar i impulsar les eines necessàries perquè la transversalitat de la perspectiva de gènere es faci efectiva en l’Administració de la Generalitat, en tots els seus àmbits sectorials, i col·laborar per assolir aquest mateix objectiu amb les administracions locals.
 
Objectius estratègics:
 
  1. Assolir una efectiva transversalització de gènere en totes les àrees de gestió de l'Administració de la Generalitat: planificació, contractació, formació, comunicació, pressupostos, etc.
  2. Impulsar les polítiques públiques amb perspectiva de gènere en els àmbits sectorials, d’acord amb el que estableix la Llei 17/2015.
  3. Facilitar la transversalització de gènere en l'Administració local.
 
Actuacions destacades
 
1.     Disseny i implementació d'un programa integral de sensibilització per a la igualtat de dones i homes i la prevenció de la violència masclista adreçat als centre educatius.
2.     Designació i formació de la persona referent de coeducació dintre del consell escolar de tots els centres educatius.
3.     Elaboració de plans actius per a l’ocupació estable, amb especial atenció a l’atur femení de llarga durada.
4.     Elaboració del pla d'acció de suport a les empreses per promoure la igualtat d'oportunitats en el treball i creació del Distintiu català d’excel·lència empresarial en matèria d’igualtat efectiva de dones i homes en el treball.
5.     Campanyes de sensibilització sobre la distribució per sexes de les tasques a la llar i les de cura i del seu valor social i econòmic.
6.     Acolliment d’urgència: disseny i implementació d’un model d’acolliment i atenció integral d’urgència que doni resposta a totes les situacions de violència masclista, especialment els caps de setmana.
7.     Increment dels recursos de la Xarxa d’Atenció i recuperació integral per a les dones en situació de violència masclista: serveis d’acolliment i recuperació, serveis substitutoris de la llar, serveis d’intervenció especialitzada, desplegament territorial.
8.     Establiment d’un model coordinat, integrat i consensuat d’abordatge de les violències sexuals.
9.     Millora de l’atenció de totes les dones en situació de violència masclista en el moment de les denúncies i al llarg de tot el procés judicial.
10. Desenvolupament d’una atenció específica i especialitzada adreçada a filles i fills de dones en situació de violència masclista.
11. Increment de la prevenció: programa d’innovació sobre relacions afectives lliures de violència adreçat a tots els centres educatius.
12. Concessió d’ajuts per a l’accés a un habitatge per a dones en situació de violència masclista (art. 34 de la Llei 5/2008, de 24 d’abril).
13. Definir i consensuar un marc legal i administratiu que garanteixi l’atenció a les adolescents.
14. Promoció del lideratge femení en els òrgans de direcció d’entitats, organitzacions empresarials, sindicals, polítiques i socials.
15. Foment de l’apoderament de les dones a nivell personal, familiar, laboral, social, cultural i polític.
16. Foment de la presència de les dones en professions masculinitzades.
17. Increment de la visibilització de les aportacions i contribució de les dones en tots els àmbits professionals, culturals i socials.
18.  Definició i implementació d'un protocol d'actuació i assessorament davant de les queixes per publicitat sexista.
19. Foment de l'elaboració de codis de bones pràctiques dels mitjans de comunicació i a internet per no difondre continguts ni estereotips sexistes, o que constitueixin actes de violència masclista.
20. Difusió i implementació de la Guia per incorporar la perspectiva de gènere en els contractes públics.
21. Implementació del Pla director de formació en equitat de gènere 2017-2020, amb formació específica adreçada a càrrecs, referents de gènere i membres dels grups de treball de la transversalitat de gènere dels departaments.
22. Elaboració de l’Índex d’Equitat de Gènere de Catalunya.
23. Creació d’un òrgan de defensa institucional per a la igualtat de tracte i contra les discriminacions de les dones.
24. Aprovació del reglament sancionador regulat als articles 59 a 64 de la Llei 17/20015.
25. Revisió dels plans d'estudis per incloure perspectiva i continguts de gènere en l’àmbit universitari.
26. Incorporació de la perspectiva de gènere en el Pla d'ordenació de l'atenció a la salut sexual i reproductiva que faci efectius els drets de les dones.
27. Foment de la recerca en matèria d'igualtat de gènere.
28. Creació del Consell d’Igualtat Interinstitucional.
 
Procés participatiu
 
Per a l’elaboració d’aquest Pla també s’han incorporat les conclusions dels informes d’execució anual de la transversalitat de la perspectiva de gènere, els estudis d’avaluació realitzats fonamentalment en l’àmbit de les violències masclistes, les propostes tècniques de l’Institut Català de les Dones, i les propostes recollides mitjançant un ampli procés participatiu, amb la incorporació d’esmenes d’unes 60  entitats i institucions, i el seu encaix amb les actuacions proposades pels tretze departaments que actualment conformen l’Administració de la Generalitat de Catalunya.
 
En aquest procés de participació hi han col·laborat fonamentalment les entitats del Consell Nacional de les Dones de Catalunya, els serveis d’informació i atenció a les dones, i les vocalies de la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista. Es van rebre més de 500 propostes d’actuacions o objectius a desenvolupar, moltes de les quals es van incorporar a la concreció final del Pla. Posteriorment, es va efectuar una  revisió i validació a càrrec d’una comissió de 15 expertes.