Direcció General de Comunicació

Consellera Budó compareixença comissió igualtat

La consellera Budó convida els grups parlamentaris a participar en l'elaboració del Pacte Nacional contra la Violència Masclista

query_builder   9 juliol 2019 18:40

event_note Nota de premsa

La consellera Budó convida els grups parlamentaris a participar en l'elaboració del Pacte Nacional contra la Violència Masclista

·         La consellera de la Presidència ha reclamat “el consens de totes les formacions polítiques” per aconseguir la igualtat real entre homes i dones a Catalunya
 
·         Meritxell Budó ha destacat, en la seva intervenció en la Comissió d’Igualtat de les Persones i l’aprovació del pla estratègic de polítiques d’igualtat de gènere 2019-2022 per part de l’Executiu català
La consellera Budó durant la compareixença la Comissió d'Igualtat
La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha comparegut a la Comissió d’Igualtat de les Persones (CIP) del Parlament de Catalunya per informar sobre els objectius i les actuacions del Departament de la Presidència amb relació a les polítiques per a l'equitat de gènere i la lluita contra la violència masclista, acompanyada de la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Núria Balada, i la director de l’Institut, Núria Ramon.
 
La consellera ha anunciat la seva “voluntat política” de tirar endavant el Pacte Nacional contra la Violència Masclista. En aquest sentit, ha estès la mà a tots els grups parlamentaris per a començar a treballar en aquest pacte. “Obriré una ronda de contactes amb els diferents grups parlamentaris a la tardor. Si el fem entre tots, serà veritablement un pacte nacional. I el podem subscriure, com vam fer l’altre dia en el ple de les dones al Parlament, on vam aconseguir poder aprovar un manifest conjunt, els ha convidat Budó.
 
Per a la titular de Presidència, “la implementació i la voluntat d’aquest país d’aconseguir la igualtat real entre homes i dones passa pel consens entre totes les formacions polítiques. Passa pel treball conjunt entre les diferents formacions polítiques representades al Parlament de Catalunya. Sumant esforços i coneixements, per part de cada una de les diputades que treballen aquests temes,  aconseguirem assolir aquesta fita que no és fàcil, però ens hem determinat a dur endavant en aquest país. Garantir un país on les persones que hi viuen, visquin en les mateixos condicions d’igualtat sigui quin sigui el seu sexe”. I ha insistit en què “els esforços i el compromís de tots per lluitar contra la xacra de la violència masclista és important. Voluntat política per part del Govern, però també una voluntat que vagi molt més enllà i reculli la voluntat de les diferents formacions polítiques de treballar per garantir els drets de les dones”. En aquest sentit ha recordat que seria de gran ajudar “poder assolir un pressupostos que ens permetin dotar aquestes polítiques públiques de lluita contra la violència masclista”.
 
En l’inici de la seva intervenció en la Comissió d’Igualtat, la consellera Meritxell Budó ha volgut destacar el pla estratègic de polítiques d’igualtat de gènere 2019-2022, aprovat aquest matí en la reunió del Govern. Budó ha assegurat que el text “és la manifestació de la fermesa del Govern en continuar i enfortir la lluitat per la igualtat de dones i homes, a més de persistir en el treball de la transversalitat de la perspectiva de gènere. I també concreta un seguit d’actuacions a impulsar en els àmbits més rellevants de l’acció de Govern, pel que fa a l’assoliment de la igualtat de dones i homes”. El pla també ha estat aprovat per la Comissió Interdepartamental per a la Igualtat Efectiva de Dones i Homes, ha comptat amb un ampli procés participatiu i està dotat aquest 2019 amb més de 72M€. El pla inclou 21 objectius estratègics, 103 objectius operatius i 326 actuacions a desplegar els propers anys.
 
Meritxell Budó ha detallat en la comissió algunes de les principals actuacions que durà a terme el Pla estratègic com “l’organització del 1er Congrés Internacional de violència masclista, que se celebrarà el mes d’octubre a Barcelona; l’increment del contracte programa dels SIAD de Catalunya, amb un finançament de 500.000 euros, on es denota la voluntat del Govern per a prioritzar l’atenció a les víctimes; l’increment de les subvencions adreçades a la xarxa d’habitatges d’inclusió social; la campanya de sensibilització ‘no en passem ni una’, que s’emmarca en les actuacions del Departament d’Interior dirigida als entorns d’oci; i el servei d’acompanyament a la víctima de delicte en seu judicial, per tal de preparar-la per al judici oral i acompanyar-la durant el mateix”.
 
Seguint aquesta línia, Meritxell Budó ha insistit en la importància de la transversalització de gènere. L’Administració de la Generalitat disposa, mitjançant l’Institut Català de les Dones, de dos instruments per vetllar, avaluar i assolir la igualat de gènere: els informes d’impacte de gènere, avaluen si les propostes polítiques del Govern afectaran les dones d’una forma diferent que els homes, amb l’objectiu d’eliminar els possibles efectes discriminatoris; i els informes anuals d’execució de la perspectiva de gènere, són una eina bàsica d’implementació de la perspectiva de gènere i d’avaluació de la transversalitat de la perspectiva de gènere. En aquest sentit, la titular de Presidència ha anunciat que “s’està elaborant l’informe d’execució anual de la transversalitat de la perspectiva de gènere corresponent a l’any 2018, a partir dels 13 informes departamentals, on es posa de manifest l’eficàcia dels plans de millora endegats” i “està previst que a la tardor es realitzi una trobada de totes les persones membres de tots els grups de treball de la transversalitat de gènere a fi d’enfortir aquesta xarxa clau i del pla director de formació en equitat de gènere”. Tot i que, des del Govern i el Departament de la Presidència s’està treballant per garantir la igualtat, l’avaluació de la inclusió de clàusules de gènere, s’ha comprovat que “l’evolució en aquest aspecte fins ara ha estat molt lenta, i és per això que vull destacar l’aprovació per acord de Govern del passat 19 de setembre de l’impuls i difusió de la guia per a la incorporació de la perspectiva de gènere en els contractes públics”.

Durant la seva compareixença, la consellera de la Presidència ha explicat el Programa d’intervenció integral contra la violència masclista on s’han creat tres nous grups de treball en el si de la Comissió Nacional per a una intervenció Coordinada contra la Violència Masclista: el grup del Pacte Nacional per l’erradicació de les violències masclistes a Catalunya; el grup de violència institucional i el grup de treball per a l’abordatge de la violència a l’àmbit laboral. “Aquestes actuacions mostren la determinació del Govern en la lluita contra la xacra de la violència masclista. I, aquest programa d’intervenció integral s’ha d’afegir al conjunt d’actuacions dels diferents departaments de la Generalitat fruit del pacte d’estat contra la violència de gènere”, ha destacat Budó.
 
En referència al Pacte d’Estat contra la violència de gènere, la titular de Presidència ha recordat que “el Govern de la Generalitat no va poder participar en la seva creació ni en la seva aprovació. En aplicació de l’article 155, la Generalitat de Catalunya no va ser ni convidada, i va ser la llavors Ministra Dolors Montserrat qui va subscriure el document en nom de Catalunya. Si haguéssim pogut intervenir hauríem fet propostes per intentar millorar-lo”. Aquest pacte preveu una dotació econòmica d’uns 1.000 milions d’euros en cinc anys. En conseqüència, amb el seu desplegament, al Generalitat de Catalunya va rebre una primera aportació de 12.779.629 euros per a l’exercici de 2018 i s’ha anunciat una segona transferència per a l’exercici de 2019 per un import de 12.724.658 euros. L’Institut Català de les Dones serà l’encarregat de les tasques de coordinació general de l’assignació dels recursos.
 
Finalment, la consellera Budó ha volgut recordar que “les polítiques d’igualtat de gènere no són competència exclusiva d’un sol departament. S’agafen en l’àmbit de la Presidència per garantir aquesta transversalitat i coordinació entre els diferents departaments, per garantir que en totes les polítiques públiques s’aplica la visió de gènere en l’acció de Govern”.
 
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia