Acció Exterior i Unió Europea

HC Bosch a la jornada de Fons UE Cat

L'acte ha tingut lloc a l'Auditori del Palau de la Generalitat

El conseller Bosch, a la jornada sobre l'obtenció de fons europeus a Catalunya: "Som actors de primera que contribuïm als principis bàsics del projecte europeu"

El conseller subratlla que el balanç en l'obtenció de finançament europeu és "molt positiu" i que "Catalunya destaca en recerca i innovació i en salut"

query_builder   12 juliol 2019 13:32

event_note Nota de premsa

L'acte ha tingut lloc a l'Auditori del Palau de la Generalitat

El conseller Bosch, a la jornada sobre l'obtenció de fons europeus a Catalunya: "Som actors de primera que contribuïm als principis bàsics del projecte europeu"

El conseller subratlla que el balanç en l'obtenció de finançament europeu és "molt positiu" i que "Catalunya destaca en recerca i innovació i en salut"

La jornada El paper clau de Catalunya en l’obtenció de fons europeus: present i futur. Presentació de l’estudi sobre la participació catalana en fons europeus competitius (2014-2017) ha servit per explicar la participació de Catalunya en obtenció de fons europeus els darrers anys, i per debatre sobre el futur d’aquests fons des de Catalunya en el marc dels propers pressupostos de la Unió Europea.
Jornada Fons UE
El conseller Bosch a l'obertura de la jornada sobre els fons europeus a Catalunya.
“L’estudi demostra que aquesta Catalunya oberta i global i inserida en el panorama europeu i global està contribuint a les prioritats de la Unió Europea”, ha assenyalat el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, que ha obert la jornada juntament amb el secretari general del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, David Mascort.
 
Bosch ha explicat que les entitats catalanes han obtingut 972,2 milions d’euros amb la captació de fons europeus. “Catalunya com a país obté el 21% dels fons captats a tot l'Estat, molt per damunt de la població catalana, que conforma el 15%”, ha destacat.
 
A més, el conseller ha posat de manifest que “Catalunya ocupa el lloc 14 de 28 en la percepció de fons europeus competitius” i que “estem per sobre d’estats membres de la Unió Europea, com Irlanda o Finlàndia, que són estats sobirans amb economies i societats innovadores que tenen eines que el Govern de la Generalitat no té”. “Ens trobem entre els més competitius” ha celebrat Bosch, que ha volgut agrair a les persones que hi ha darrere d’aquest esforç que ho fan possible. Som fiables, som competitius i tenim tauler”, ha insistit: “Davant d’alguns discursos pessimistes hem de dir que Catalunya és està per sobre de la mitjana europea”.
 
“Tenim una societat magnètica capaç de captar fons europeus, que persegueix i busca la llibertat, els drets humans i millorar en qualitat democràtica. Aquesta recerca constant de l’excel·lència la fem en tots els camps”, ha volgut remarcar el conseller Bosch.
 
Durant la jornada s’ha presentat l’estudi sobre la participació catalana en fons europeus competitius, per part de Conxita Font, responsable de fons europeus del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència; Martín Federico Alba, investigador del CREDA-UPC-IRTA i autor principal de l’estudi; i Carmel Mòdol, director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries.
 
La delegada del Govern davant la Unió Europea, Meritxell Serret, ha intervingut per videoconferència des de Brussel·les per presentar la proposta de Marc financer pluriennal de la Unió Europea 2021-2027 i explicar-ne les prioritats i els seus instruments de finançament. “El posicionament del Govern sobre el pressupost europeu posa èmfasi en la simplificació, reivindica l’aplicació del principi de subsidiarietat i dona suport al nou mecanisme de condicionalitat a l’Estat de dret”, ha declarat Serret.
 
La taula rodona, moderada pel director del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis, Pere Almeda, ha servit per debatre la visió de Catalunya sobre la propera generació de fons europeus (2021-2027). Hi han participat com a ponents, en una primer bloc, Lluís Juncà, director general de Promoció Econòmica, Competència i Regulació; Oriol Anson, director general de Desenvolupament Rural; Sergi Tudela, director general de Pesca i Afers Marítims; i Mercè Garau, directora del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC). En el segon bloc, dedicat als fons en recerca i innovació, hi han intervingut Joan Romero, conseller delegat d’ACCIÓ; Montse Daban, cap de relacions institucionals de la Secretaria d’Universitats i Recerca; i Francesc Torres, rector de la Universitat Politècnica de Catalunya.
 
Ha clos la jornada el director general d'Anàlisi i Planificació Estratègica de l’Acció Exterior, Oriol Duran, que ha reivindicat que “ens hem de felicitar per la bona feina que ha permès reunir tot el mapa europeu competitiu”, però ha recordat que “tot i que les dades són positives, cal seguir treballant”. Duran ha avançat que ja s’està treballant en l’anàlisi de les dades de la participació catalana en fons europeus competitius de l’any 2018, i “tot indica que són encara millors que els resultats que avui hem presentat”. “Tenim una gran capacitat de col·laboració, en la qual hem d’incidir, amb visió estratègica”, ha dit, i ha insistit que “Catalunya viu un moment positiu. Som una societat que viu en l’excel·lència, i hem de seguir aquest camí”.
 

1  

Imatges

HC Bosch jornada Fons UE Cat

HC Bosch jornada Fons UE Cat 110

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia