Drets Socials

conseller

El conseller Chakir el Homrani anuncia que les obres de geotèrmia de l'alberg de Núria estalviaran 35.000 litres de gasoil i 84 tones de CO2 anuals

Ja s'han perforat 24 dels 36 pous de 120 metres de profunditat que permetran eliminar la instal·lació de gasoil per a calefacció i aigua calenta

query_builder   13 juliol 2019 13:01

event_note Nota de premsa

El conseller Chakir el Homrani anuncia que les obres de geotèrmia de l'alberg de Núria estalviaran 35.000 litres de gasoil i 84 tones de CO2 anuals

Ja s'han perforat 24 dels 36 pous de 120 metres de profunditat que permetran eliminar la instal·lació de gasoil per a calefacció i aigua calenta

Les noves plaques fotovoltaiques de l’alberg de Núria, situat a 2.122 metres d’altitud, també permetran generar 40.000 kWh d’electricitat anuals
El conseller visita les colònies de l’alberg de Planoles, on anuncia una aportació de 91.547€ per integrar 136 joves amb diversitat funcional a “L’estiu és teu!”
Visita conseller
El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha visitat aquest matí les obres de l’Alberg de Núria (a Queralbs, Ripollès), que es van iniciar a principis de juny i permetran posar en funcionament un nou sistema de calefacció mitjançant aprofitament geotèrmic. Ho ha fet acompanyat de la secretària d’Infància, Adolescència i Joventut, Georgina Oliva i del director general de l’Agència Catalana de la Joventut (ACJ), Cesc Poch.
 
En concret, les obres preveuen acabar el desembre amb la perforació d’un total de 36 pous d’uns 15 centímetres de diàmetre i 120 metres de profunditat, que es conduiran fins a la sala de màquines, situada a la part posterior de l’alberg. En aquest punt, ja s’hi han desenterrat els quatre dipòsits de gasoil amb què ha funcionat l’allotjament des de la seva entrada en funcionament com a alberg -el 1987- i s’hi instal·laran bombes de calor, dipòsits d’inèrcia, acumuladors i tots els accessoris que permetran connectar l’aigua escalfada gràcies a l’energia de procedència geotèrmica al sistema de calefacció i aigua calenta sanitària.
 
A més a més, el sistema d’escalfament d’aigua calenta continuarà comptant amb un altre sistema energèticament sostenible de suport gràcies a les plaques solar tèrmiques instal·lades a la teulada de l’alberg l’any 2002.
Les obres, que tenen un cost de 897.955 euros, implicaran la substitució d’un sistema d’energia no sostenible per un de sostenible, ja que l’energia geotèrmica es genera de manera natural per l’intercanvi tèrmic entre la calor de l’interior de terra amb la temperatura de la superfície, que sol tenir una diferència de 3,3ºC per cada 100 metres.
 
Durant la visita al camp de captació que hi ha a uns 30 metres de l’alberg (una zona que acabarà recuperant l’aspecte original), el conseller ha seguit l’estat de les obres, que ja han permès la perforació de 24 pous. “Gràcies a aquesta inversió aconseguirem un estalvi energètic per l’alberg de Núria d’uns 35.000 litres de gasoil i 84 tones de CO2 anuals”, ha anunciat el Homrani. A aquest estalvi, ha recordat el conseller, s’hi afegeix l’eliminació del sistema de transport de gasoil fins a l’alberg, situat a 2.122 metres d’altitud, mitjançant camions cisterna.
 
Durant aquests 32 anys de funcionament de l’allotjament juvenil, aquests camions cisterna s’acoblaven en una plataforma del tren cremallera per fer l’ascens del gasoil fins a Núria i, des d’allí, fins a l’alberg per pista forestal.  Aquesta operació s’havia de repetir diverses vegades durant un o dos dies fins que els dipòsits quedaven plens.
 
Les obres, impulsades per l’Agència Catalana de la Joventut, també inclouen un nou sistema de generació d’electricitat de l’alberg de Núria per mitjà d’energia fotovoltaica. En aquest sentit, s’instal·laran diverses plaques fotovoltaiques a la teulada de la cara sud de l’alberg, que està previst que generin anualment un total de 40.000 kWh anuals.
 
Si bé l’alberg ja comptava amb el Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental, “amb els sistemes de geotèrmia i d’energia solar aconseguirem que l’alberg juvenil situat a major altitud d’Europa sigui sostenible i respectuós amb el medi ambient”, ha conclòs el conseller Chakir el Homrani.
 
Nous telecabines i reforma de la façana
 
D’altra banda, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies també ha anunciat que l’alberg de Núria comptarà amb altres inversions que implicaran diverses intervencions durant la tardor i hivern d’aquest any.
 
Per una banda, l’ACJ contribuirà amb una aportació de 213.590€ per tal de renovar el telecabina de la Coma del Clot de Vall de Núria. La inversió, que majoritàriament anirà a càrrec de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, implicarà la substitució de les actuals quatre telecabines, amb capacitat per a sis persones cadascuna, per dues noves telecabines molt més grans i accessibles, amb capacitat per a 12 persones cadascuna.
 
D’aquesta manera, no només s’augmentarà la capacitat i el confort dels viatgers, sinó que s’aconseguirà fer-hi accessible l’accés a les persones amb mobilitat reduïda. A més a més, facilitarà el transport de mercaderies i subministraments des de l’estació de Vall de Núria fins a l’alberg.
 
Està previst que els nous telecabines entrin en funcionament la propera temporada d’hivern, una època durant la qual la instal·lació acull milers d’alberguistes que hi venen a practicar activitats relacionades amb la neu. Durant el període de renovació del telecabina, hi haurà un servei alternatiu amb vehicles tot terreny per als usuaris de l’alberg.  
 
Els nous telecabines també implicaran l’adaptació de l’accés a l’alberg i fer-lo accessible a les persones amb mobilitat reduïda, unes obres que rebran una inversió de 40.000€.
 
Pel que fa a les façanes nord i sud de l’alberg, també comptaran amb una rehabilitació al llarg de la tardor per valor de 80.000€, unes obres que també implicaran la renovació dels porticons.
 
Finalment, durant el 2020 es renovarà la cuina de l’alberg per millorar-ne la seva funcionalitat i les condicions de treball, unes obres pressupostades en 37.978€.
 
En total, el pla d’inversions a l’alberg de Núria comptarà amb una aportació de 1.189.523 milions d’euros. Aquesta quantitat està contemplada en el Pla Estratègic d’Inversió 2016-2020 dels albergs públics, que conté més de 50 accions i 10 línies estratègiques per un valor global de 7,3 milions d’euros.
 
En el marc d’aquest Pla Estratègic s’han dut a terme diverses obres als 20 albergs públics de la Xanascat en els darrers anys, entre les quals hi ha obres de climatització, actualització de la maquinària, canvis de caldera, renovació de tancaments, de sistemes de depuració, de banys o rehabilitacions estructurals amb creació de noves habitacions.
 
19.484 pernoctacions el 2018
 
L’alberg de Núria –gestionat  per l’Agència Catalana de la Joventut-  va registrar un total de 19.484 pernoctacions el 2018. D’aquestes, bona part corresponen a joves o famílies excursionistes (54%), mentre que l’origen de la resta d’usuaris correspon als programes socials promoguts pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, com són el “Vacances en família” (20%), el Programa d’Activitats Escolars (19%), “L’estiu és teu!” (4%) o grups amb necessitats especials, culturals o esportius (3%).
 
Situat a 2.122 metres d’altitud, el de Núria és l’alberg juvenil d’Europa situat en un punt més alt. La seva situació privilegiada, entre les valls de Núria i del Freser, ha convertit l’allotjament de muntanya de 169 places en un lloc ideal per a la pràctica de l’excursionisme, els esports de neu o el repòs.
 
L’alberg de Núria forma part de la Xanascat, la xarxa pública d’albergs de la Generalitat de Catalunya. Actualment, la xarxa està formada per 48 albergs, dels quals 20 d’ells són de gestió pròpia, mentre que la resta estan gestionats per part d’empreses, entitats o altres institucions.
 
Així mateix, els albergs de la Xanascat formen part de la Hostelling International, la xarxa d’albergs juvenils més gran del món amb unes 4.000 instal·lacions arreu dels cinc continents.
 
Ajuts per a 136 joves amb diversitat funcional a “L’estiu és teu!”
 
També al Ripollès, el conseller Chakir el Homrani ha visitat aquesta tarda l’alberg de Planoles, on aquests dies tenen lloc dues colònies de “L’estiu és teu!”, organitzades per Joventut des de fa 25 anys. Ho ha fet acompanyat de l’alcalde de la població, David Verge.
 
En concret, el Homrani ha seguit els tallers de tècniques de càmera que hi duen a terme 64 nois i noies de 10 a 16 anys i nou monitors, en el marc de les colònies de Cinema. Es tracta d’unes estades de deu dies en les quals els participants s’imbueixen en el món del cinema tot coneixent els diferents rols de la producció audiovisual: guió, maquillatge, gravació, edició i so.
 
El conseller també ha presenciat el desenvolupament d’un joc de taula gegant en anglès, activitat emmarcada en les activitats de les colònies d’Idiomes en llengua anglesa a les quals participen durant una setmana un total de 41 joves de 13 a 16 anys i set monitors.
 
En el transcurs de la visita, el titular del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha celebrat el bon desenvolupament de “L’estiu és teu!” arreu de Catalunya i ha posat l’èmfasi en els ajuts a diferents col·lectius per garantir que tots els infants i joves puguin gaudir de les colònies d’estiu amb igualtat de d’oportunitats. En el cas concret de les colònies d’aquests dies a Planoles, per exemple, hi ha un total de 35 nois i noies que reben beques per la seva pertinença a famílies vulnerables.
 
A banda d’aquestes beques, el Homrani ha donat a conèixer les dades dels ajuts que el Departament atorga a nois i noies amb diversitat funcional al programa de “L’estiu és teu!”. En total, “el Departament ha invertit aquest estiu un total de 91.547€ per garantir la participació a ‘L’estiu és teu!’ de 136 nois i noies amb discapacitat o dependència i, garantir així, unes colònies plenament inclusives”, ha declarat el conseller.
 
Gràcies a aquests ajuts, aquests joves beneficiaris tenen al seu servei exclusiu un total de 104 monitors que els permeten participar a les diferents activitats de les colònies de “L’estiu és teu!” de manera integrada i adaptada a les seves necessitats específiques.
 
Des de l’inici d’aquesta iniciativa el 2013, el Departament ha atorgat un total de 274.065 € per beneficiar 401 joves amb diversitat funcional, que han comptat amb el suport específic de 347 monitors.

2  

Imatges

Fotografia de la visita del conseller El Homrani

Fotografia de la visita del conseller El Homrani 3830

Fotografia de la visita del conseller El Homrani

Fotografia de la visita del conseller El Homrani 3856

1  

Fitxers adjunts

infografia

infografia
PDF | 149

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia