El titular de Treball, Afers Socials i Famílies ha pronunciat una conferència sobre els reptes del mercat laboral català en el marc del Fòrum Europa Tribuna Catalunya
NEF
El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha pronunciat la conferència “El treball de qualitat, la millor política social i econòmica”. El Homrani ha exposat les línies principals d’actuació del Govern per assolir un mercat de treball que sigui garant de drets socials.
 
El conseller ha assegurat que el treball de qualitat “permet a les persones viure dignament i fugir del cercle de temporalitat, la parcialitat i els baixos salaris; és aquell que permet que les persones puguin desenvolupar totes les seves capacitats i tenir una vida participada en el bé comú”. A partir d’aquesta premissa, ha lamentat que aquest tipus d’ocupació no predomini al mercat català, “no només per la taxa d’atur, sinó també per l’augment de la parcialitat i la temporalitat”. El Homrani ha recordat que l’ocupació a temps parcial va augmentar un 19,5% entre 2008 i 2018, mentre que la jornada completa va disminuir prop d’un 6%. L’increment de la contractació temporal en aquest període també va créixer un 18% i la indefinida va retrocedir un 4%. “La fotografia que ens ha deixat la crisi és un mercat de treball amb més parcialitat i més temporalitat i també, desgraciadament, amb uns salaris molt baixos”, ha reblat el conseller.
 
Per tot això, ha assegurat que el repte principal del Govern és “evitar que es consolidi la precarietat viscuda els darrers anys”. Segons El Homrani, cal impulsar un mercat de treball que generi creixement, “tenim clar que la millor política social i econòmica és la que garanteix salaris dignes, contractacions estables, horaris raonables que permetin conciliar, condicions de feina adequades, on no hi hagin discriminacions i es valori la feina ben feta. Un treball de qualitat que, en definitiva, ajudi a millorar el benestar de la ciutadania i impulsi la competivitat del nostre país. Que redistribueixi millor les rendes i els recursos i que ofereixi oportunitats. Aquest és el model que volem i denfensem”.
 
Per assolir aquestes fites, el conseller ha  exigit un marc de relacions laborals que propiciï la feina de qualitat i ha lamentat que “les reformes dels darrers anys impulsades pel govern espanyol, fos del color que fos, han contribuït en gran mesura a la precarització”. El Homrani ha explicat que a Catalunya “seguim avançant, des de fa 30 anys, en un marc de relacions laborals propi que, malgrat la manca de competències, crea espais de concertació on busquem el diàleg i assolim acords amb els agents socials i econòmics”.
 
Pel que fa a les polítiques d’ocupació, ha posat en valor l’orientació laboral com un element clau per consolidar el projecte professional de les persones, i també la formació de qualitat que el Departament ha endegat a través dels programes del SOC, relacionats amb la formació professional per a l’ocupació i la formació contínua. Accions que tenen com a objectiu comú “garantir l’existència d’una oferta formativa accessible que prepari les persones en situació d’atur perquè puguin desenvolupar ocupacions especialment demandades al mercat laboral i per oferir coneixement a les persones que estan en actiu i necessiten reciclar-se”.
 
En el decurs de la conferència, el conseller a apuntat dues noves línies d’actuació vinculades a les polítiques d’ocupació. D’una banda, el desplegament territorial de les estratègies i de la concertació territorial del SOC. “Es tracta d’un procés que volem fer al costat de les administracions locals, les organitzacions sindicals i empresarials més representatives de Catalunya, i les entitats arrelades en el territori que ens permeti aconseguir unes polítiques d’ocupació més efectives i properes”, ha explicat. D’altra banda, el conseller ha detallat que s’impulsarà el sistema de formació i qualificació professionals de Catalunya. En aquest sentit, ha destacat que “es posaran en marxa els centres de formació professional integrada, imprescindibles per a la transformació del sistema de Formació i Qualificació Professionals, que es convertiran en un referent per desenvolupar vincles amb el sistema productiu del seu entorn”.
 
En l’àmbit de la Formació Professional, El Homrani ha assegurat que conjuntament amb el Departament d’Educació, “estem treballant en el model català de la FP Dual, com un mecanisme per vincular la FP al món empresarial”. Segons el conseller, ”suposa un doble benefici: per la persona, perquè està en millors condicions d’afrontar el món del treball, i també per les necessitats que té el sector productiu i les empreses”.
 
Per acabar, el conseller ha fet una crida a l’empresariat perquè aposti pel valor afegit i per una economia basada en el talent, la innovació i el producte o servei de qualitat. Així mateix, ha remarcat la necessitat de reforçar els elements que contribueixen a tenir una ciutadania empoderada, que faciliti el desenvolupament econòmic i social, aporti iniciativa i innovació a les organitzacions i s’impliqui socialment, gaudint de tots els drets que li són propis.