President

El president Torra ha presidit la Taula del Pacte Nacional pels drets de les persones amb discapacitat

President Torra: "La capacitat o discapacitat no ha de definir ningú: allò que ens defineix és com encarem les diferents capacitats que tenim"

query_builder   18 juliol 2019 00:38

event_note Nota de premsa

President Torra: "La capacitat o discapacitat no ha de definir ningú: allò que ens defineix és com encarem les diferents capacitats que tenim"

  • El cap del Govern i el conseller El Homrani han encapçalat aquest migdia la Taula del Pacte Nacional pels drets de les persones amb discapacitat, “un projecte que transformarà socialment el país
  • La Taula, formada per membres del Govern i agents i entitats socials implicades, s’encarregarà d’elaborar el document definitiu del Pacte, que està previst que es presenti el juliol del 2020
El president Torra ha presidit la Taula del Pacte Nacional pels drets de les persones amb discapacitat
El president Torra ha presidit la Taula del Pacte Nacional pels drets de les persones amb discapacitat (Foto: Jordi Bedmar)
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha encapçalat aquest migdia la constitució de la Taula del Pacte Nacional pels drets de les persones amb discapacitat. Aquest pacte, ha explicat, “respon al compromís del Govern d’ajustar-se al que estableix la Convenció de l'ONU, que suposa un punt d’inflexió en la protecció i consideració dels drets de les persones amb discapacitat”. Torra ha advocat per “fer un treball conjunt i compartit” com a societat, i “lluitar incansablement fins que tots ens adonem que tots som iguals o, si voleu, iguals de diferents, amb diferents graus d’habilitats i capacitats”. “La capacitat o la discapacitat no defineix ningú; allò que ens defineix a cadascun de nosaltres és com encarem les diferents capacitats que tenim”, ha insistit.
 
L’acte de constitució s’ha celebrat al Palau de la Generalitat amb la participació del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i una seixantena de representants dels col·lectius i organitzacions implicades en el Pacte. Aquesta Taula és l’òrgan que, a partir de sis grups de treball, s’encarregarà d’elaborar el document definitiu del Pacte Nacional pels drets de les persones amb discapacitat, i que està previst que es presenti el juliol del 2020.
 
En el decurs de la seva intervenció, el cap de l’Executiu ha demanat que aquest compromís “vagi més enllà dels governs que puguin haver-hi”  i que el futur Pacte “sigui un projecte que superi qualsevol marc electoral, perquè és un acord que transforma socialment el país i posa les persones al centre de la nostra activitat pública i política”.
 
El president ha explicat que una part important dels treballs de la Taula serà transposar la Convenció de l’ONU, com ja han fet els 160 estats i països que han subscrit l’acord. Per això, ha  assegurat que amb l’acte d’avui “fem aquesta mirada d’Estat, aquesta mirada llarga a un problema que és de tots, i el farem per les vies dels fets”. Ha reiterat que l’objectiu del Pacte és aconseguir que “les persones amb discapacitat participin íntegrament en les decisions que els afecten; que trenquem amb el binomi pobresa/discapacitat i que es deixin de considerar els drets de les persones amb discapacitat com una concessió i estiguin plenament incloses”.
 
Quim Torra ha recordat també que “no comencem de zero” i que ja existeixen actuacions en marxa com l’aprovació de l’avantprojecte de llei de modificació del Codi civil relatiu per tal de garantir la igualtat de drets i la no discriminació de les persones amb discapacitat sensorial en matèria testamentària, “una reivindicació històrica”, ha ressaltat; o els treballs per a l’aprovació els propers mesos d’un nou Codi d’Accessibilitat per garantir la igualtat d’oportunitats i l’autonomia del col·lectiu de persones amb discapacitat.
 
El conseller El Homrani, per la seva banda, ha destacat que “la constitució avui de la Taula del Pacte Nacional suposa el tret de sortida del treball amb un full de ruta clar, que és sincronitzar totes les polítiques que ja estem realitzant, tant entre els diferents departaments de la Generalitat com entre totes les administracions, per tal d’assegurar els drets i la plena ciutadania de les persones amb discapacitat. No tenen cap sentit els calaixos estancs.”.
 
El conseller ha assegurat que amb aquest Pacte Nacional “tenim dos reptes; els mateixos amb què treballem des del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. D’una banda, assegurar a les persones amb discapacitat el dret a decidir com volen que sigui el seu projecte vital, apoderar-les amb eines i recursos perquè el puguin desenvolupar amb autonomia personal si així ho decideixen. I, d’altra banda, garantir-ne la igualtat d’oportunitats i la inclusió de manera activa a la nostra societat”
 
Grups de treball i calendari
 
La Taula del Pacte Nacional està presidida pel president de la Generalitat i hi participen el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda; el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, i la consellera de la Presidència, així com els representants del Govern de la Generalitat que ja formen part del CODISCAT, als quals s’afegeixen el secretari general del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies; la directora general de Serveis Socials; el director general de Relacions Laborals; la directora del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, i la directora general d’Igualtat.
 
També en formen part el president del Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI); els membres del CODISCAT representants de les diferents federacions; un representant de la Taula del Tercer Sector, de les organitzacions municipalistes, de les organitzacions sindicals, de les patronals, de la Confederació del Tercer Sector, de la Intercol.legial, de cadascun dels grups parlamentaris i fins a cinc membres en qualitat de persones expertes. Les reunions de la Taula seran quadrimestrals.
 
La reunió d’avui de la Taula també ha servit per constituir sis grups de treball: accessibilitat i mobilitat; salut i suports orientats a la comunitat, a la presa de decisions i a la vida independent; educació i infància; inserció laboral, llibertats civils, polítiques, accés a la justícia, dones, seguretat i protecció; i sostenibilitat del sistema i finançament. Les sessions dels grups de treball s’iniciaran el proper mes de setembre i la periodicitat serà bimensual o la que cada grup consideri adient.
 
Els grups treballaran a partir d’un informe elaborat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies que analitza les polítiques públiques impulsades pel Govern en aquest àmbit des de la perspectiva de la Convenció de drets de les persones discapacitades de l’ONU. L’informe indica la necessitat d’una acció institucional continuada per a propiciar en els propers cinc anys un nou model de polítiques que passen, en línies generals, per:
 
  • Transformar els serveis residencials en un model de suports orientats a la comunitat i a la vida independent.
  • Limitar i buscar alternatives a la incapacitació i la tutela, tot avançant cap a un model basat en el suport a la persona.
  • Transformar progressivament l’educació especial en educació inclusiva.
  • Dissenyar un nou model de treball protegit i d’inserció a l’empresa ordinària.
  • Garantir el dret a la mobilitat i la implementació de les normatives d’accessibilitat
  • Impulsar i donar estabilitat al finançament de les entitats representatives del tercer sector de la discapacitat.
  • Endegar la provisió de serveis mitjançant l’acció de concertació social.
  • Implementar un model de tarifes de serveis de cartera que pugui revertir en una millora de les condicions laborals del sector.
  • Garantir la seguretat i el bon tracte a les persones amb discapacitat, la seva llibertat i dret a decidir, així com la igualtat davant la llei i en l’accés a la justícia.
 
L’informe destaca que un 75% dels articles de la Convenció de Nacions Unides compten amb un total de 276 polítiques, programes o iniciatives consolidades per part de la Generalitat, si bé encara resten àmbits rellevants per a la plena inclusió de les persones amb discapacitat vinculats a la garantia de drets, l’accessibilitat o el dret a decidir. També es constata la insuficiència de fonts primàries estadístiques, així com un gran desconeixement de l’abast i continguts de la Convenció de Nacions Unides pels drets de les persones amb discapacitat. Igualment, en termes d’anàlisi jurídica, l’informe constata una diversitat terminològica en el conjunt de les lleis catalanes que cal harmonitzar, com també una participació encara limitada dels representants de les persones amb discapacitat a l’hora de definir les polítiques dels Departaments del Govern.
 
A partir d’aquesta diagnosi, que utilitzaran els grups de treball, s’establiran les bases, reptes i mesures que constituiran el Pacte Nacional per a les persones amb discapacitat. La divulgació i implementació del Pacte està prevista a partir del segon semestre del 2020 i fins al 2025.
 

2  

Imatges

Fotografia de la Taula del Pacte Nacional Drets Persones Discapacitat

Fotografia de la Taula del Pacte Nacional Drets Persones Discapacitat 2270

Fotografia de la Taula del Pacte Nacional Drets Persones Discapacitat 2

Fotografia de la Taula del Pacte Nacional Drets Persones Discapacitat 2 2270

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia