Aprovat el protocol general d’actuació per al suport al Centre d'Activitat Regional pel Consum i la Producció Sostenible
El Consell Executiu ha aprovat la subscripció del protocol general d’actuació entre el Ministeri per a la Transició Ecològica i l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) per donar suport al Centre d’Activitat Regional pel Consum i la Producció Sostenible (SCP/RAC).
El SCP/RAC és un centre de cooperació internacional amb els països mediterranis en matèria de desenvolupament i innovació del sector productiu i la societat civil a partir de models de consum i producció més sostenibles. El Centre desenvolupa la seva funció en el marc del Pla d’Acció per al Mediterrani (PAM), organització pertanyent al Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient. L’Agència de Residus de Catalunya dona cobertura física, jurídica i administrativa al SCP/RAC, que actua com un departament internacional de l’Agència.
El SCP/RAC es va crear el 1996 per acord de les parts signants del Conveni per a la protecció del medi marí i la regió costanera del Mediterrani (conegut com a Conveni de Barcelona), que constitueix el marc legal dins el qual opera el PAM. Així mateix, a partir de l’any 2009, al Conveni d’Estocolm sobre Compostos Orgànics Persistents (COPs) es designa l’SCP/RAC com a centre regional per a la seva aplicació. Des de llavors, aquest tipus de contaminants s’introdueixen com a prioritat en gran part de les activitats del SCP/RAC.
Mitjançant el protocol general d’actuació, el Ministeri de Transició Ecològica es compromet a donar suport a l’SCP/RAC perquè pugui accedir als recursos financers europeus, i l’ARC es compromet a donar suport als programes de treball del Centre.
Aprovada la modificació dels estatuts del Consorci per a la Protecció i la Gestió de l’Espai d’Interès Natural de l’Alta Garrotxa
El Govern ha aprovat la modificació dels estatuts del Consorci per a la Protecció i la Gestió de l’Espai d’Interès Natural de l’Alta Garrotxa. La modificació respon a la necessitat d’adaptar aquests estatuts a la modificació de la normativa bàsica estatal en matèria de consorcis.
Les principal modificacions es refereixen a l’adscripció del Consorci, que restarà adscrit a l’Administració de la Generalitat de Catalunya mitjançant el departament competent en matèria de medi natural, atès que l’Alta Garrotxa és un espai del Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) i per tant té una protecció bàsica i disposa d’unes normes especials de protecció del medi natural i del paisatge. A més el Departament de Territori i Sostenibilitat és l’administració que aporta més recursos al Consorci, la qual cosa també justifica la seva adscripció a la Generalitat de Catalunya.
D’altra banda, també s’introdueixen modificacions en el sistema de vot, de manera que els acords del Consell Plenari i de la Junta de Govern s’adopten per majoria simple mitjançant un sistema de vot ponderat, en el qual els representants de la Generalitat de Catalunya disposen de 51 vots, els 11 municipis, 33 vots, amb 3 vots cadascun, i les 4 entitats supramunicipals 16 vots, amb 4 vots cadascun.
El Consorci per a l’Espai d’Interès Natural de l’Alta Garrotxa és una entitat consorciada entre els ajuntaments d’Albanyà, Beuda, Cabanelles, Camprodon, Maçanet de Cabrenys, Montagut, Sales de Llierca, Sant Joan les Fonts, Sant Llorenç de la Muga, Tortellà, la Vall de Bianya; els consells comarcals de la Garrotxa, el Ripollès i l’Alt Empordà, i la Diputació de Girona, i la Generalitat de Catalunya. El seu àmbit d’actuació abasta l’àrea delimitada pel Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) corresponent a l’espai d’interès natural de l’Alta Garrotxa i dels municipis que pertanyin al Consorci i té com a finalitat i objectiu la preservació, revalorització i gestió integral de l’espai natural Alta Garrotxa.