Es tanquen els accessos a la Serra de Montsià, a la Serra de Cardó - el Boix i al perímetre de protecció prioritària de Tivissa, Llaberia, Vandellòs i Pradell
 
S’activa el nivell 3 del Pla Alfa a 37 municipis del Baix Ebre, Montsià, Ribera d’Ebre, Priorat i Baix Camp
DART
Davant l’increment del perill d’incendi forestal per l’entrada de vent i la possibilitat de tempestes, a partir de demà dissabte 27 de juliol, s’activarà el nivell 3 del Pla Alfa en 37 municipis de les comarques del Baix Ebre, Montsià, Ribera d’Ebre, Priorat i Baix Camp. A més, es restringiran els accessos a la Serra de Montsià, a la Serra de Cardó - el Boix i al perímetre de protecció prioritària de Tivissa, Llaberia, Vandellòs i Pradell. El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació demana extremar les precaucions.
A més, en funció de les pluges que es puguin produir durant aquest vespre i nit, es valorarà la possibilitat de restringir també els accessos al massís dels Ports de Tortosa-Beseit a partir de demà al migdia, amb l’activació del nivell 3 de Pla Alfa a 10 municipis. I a partir de les 00.00 hores de diumenge dia 28 de juliol, al Parc Natural del Cap de Creus. El tancament d’accessos en aquesta àrea afectaria 10 municipis del nord de l’Alt Empordà.
 
 
El cos d’Agents Rurals conjuntament amb Mossos i ADF efectuaran la vigilància en els espais on el Pla Alfa 3 es mantingui activat. Es farà un control pel molt alt risc d’incendi forestal i en aquestes zones han quedat suspeses totes les activitats que poden generar perill d’incendi.
 
Es poden consultar els municipis en el següent enllaç: http://www.gencat.cat/medinatural/incendis/mapes/alfa3.pdf
 
 
El Pla Alfa i el nivell d’actuació del cos d’Agents Rurals corresponent es motiva en funció del mapa diari del perill d’incendis forestals i altres eines d’anàlisi de la situació meteorològica i de la disponibilitat dels combustibles forestals.  L’activació del nivell 3 del Pla Alfa pot comportar la restricció d’accessos als massissos forestals  afectats i zones predeterminades.
 
A aquestes zones el Cos d’Agents Rurals  porta a terme les següents actuacions: 
 
-    Control de columnes de fum en terrenys forestals i en terrenys no forestals a menys de 500 m de zones forestals.
-    Control d’activitats de risc, identificació de les persones que en realitzin i verificació d’autoritzacions.
-    Control de llocs predeterminats d’especial risc.
-    Control de circulació de vehicles per zones forestals predeterminades.
-    Posada en servei de punts de guaita estratègics i predeterminats.
-    Establiment d’un comitè de crisis a la seu de la unitat operativa.
 
 
En les properes hores es preveu l’entrada d’un front que deixarà pluges irregulars arreu del territori, sobretot a la Catalunya Central i les comarques del Pirineu i de Girona, i amb menys proporció a les Terres de l’Ebre. Cal tenir en compte que les pluges previstes aniran acompanyades de tempestes, la qual cosa implica que s’haurà de tenir especial atenció a una possible caiguda de llamps en zones amb poca precipitació i el fet que la posterior entrada de vent  prevista pugui provocar incendis forestals.
 
A partir de demà al migdia, un cop passat el front, està prevista l’entrada de  vent moderat de component oest que afectarà la meitat oest de Catalunya amb un descens important de la humitat relativa. Demà al vespre s’espera l’entrada de vent de mestral, amb ràfegues de fins a 100km/hora que afectarà especialment comarques de Terres de l’Ebre i sud de Tarragona. Aquest episodi de vent finalitzarà diumenge dia 28 al migdia.  L’episodi de vent es preveu curt però molt intens i afectarà a les comarques del Baix Ebre, Montsià, Terra Alta, Ribera d’Ebre, Priorat i Baix Camp. 
 
Pel que fa a l’estat de la vegetació,  l’índex de sequera al Baix Ebre i Montsià se situa entre les pitjors dades enregistrades, cosa que fa necessària l’activació de mesures excepcionals davant la possibilitat que es puguin produir grans incendis forestals, sobretot en les hores de màxima velocitat de vent.
 
 
Consells i recomanacions:
 
Els 90% dels incendis forestals  s’originen  com a conseqüència de l’activitat humana, ja sigui de forma accidental o per imprudències. Per minimitzar el perill d’incendi  des del Departament d’Agricultura s’aconsella:
 
  • Evitar la freqüentació de les zones forestals durant les hores de màxima insolació
  • Evitar la circulació de vehicles a motor i l’ús de maquinaria por de zones  forestals en la franja horària  compresa entre les 13  i les 18  hores.
  • No utilitzar bufadors,  serres radials  o altres eines que puguin general guspires o  sobreescalfaments.
  • En els treballs de la sega,
  • En cas de detectar una columna de fum prop del bosc  o qualsevol conducta que pugui comportar perill d’incendi forestal  comunicar-ho de forma immediata a través del telèfon 112